20.9.2010

Ruotsin vaalien uutisoinnista

Moni minua paremmin asioita tunteva kommentaattori on jo kirjoittanut ja tulee kirjoittamaan Ruotsin vaaleista. Siksi on turha että alan suuremmin kommentoida tähän.

Asia josta ei näytetä kirjoittavan on vaalituloksen uutisoinnissa käytetyt kielikuvat. Minua on jäänyt suuresti ärsyttämään esimerkiksi Suomen televisiossakin eri uutislähetyksissä ruotsidemokraateista käytetty uuskielinen attribuutti 'maahanmuuttokielteinen' tai peräti 'maahanmuuttovastainen'. Ilmeisesti ei ole kehdattu sentään väittää rasistiseksi tai ksenofoobiseksi.

Jos olen oikein ymmärtänyt ovat ruotsidemokraatit vain valikoivasti maahanmuuttokriittisiä aivan samalla tavoin kuin melkoinen osa suomalaisista Suomessakin. Mielenkiintoista tutkimustietoa suomalaisten asenteista on antanut Hommafoorumin teettämnä tutkimus. Tutustukaa niin ei tarvitse luulla.

3 kommenttia:

 1. Minun on heti itse kommentoitava itseäni. Eräs seuraamani ja arvostamani blogisti eli J. Sakari Hankamäki on kommentoinut samaa asiaa eli http://jukkahankamaki.blogspot.com/2010/09/aarioikeiston-vaaankieli-nayttaa.html

  Myös vihreä ajattelija Osmo Soininvaara sortuu arvostelemaani uuskieleen http://www.soininvaara.fi/2010/09/20/ruotsin-vihreiden-vaikea-valinta/
  ja käyttää minun mielestä vielä väritetympää ilmaisua ulkomaalaisvastaisuus. Voi herranjestas minkälaista väritettyä panettelua.

  VastaaPoista
 2. Ylen pääuutisissa tänään näytti Tom Kankkonen kutsuvan SD:tä rasistiseksi ja joku Mikko Majander uusnatseiksi.

  VastaaPoista
 3. KT: Huomasin nuo samat nimittelyt.

  VastaaPoista