28.9.2010

Suositus yrityksille: Ei palkkaa työuupuneelle!

Huhuh. Alkaa mennä työelämä tylyksi. Onneksi minulla on työpäivät vähissa. Minulla on enää 5 työpäivää jäljellä nykyisissä työtehtävissäni. Sen jälkeen 1,5 kk pitämättömiä lomia ja 1.12.2010 siirryn eläkkeelle nykyisestä työstäni.

Mutta on tuo otsikon juttu aika mielenkiintoinen ja järkyttävä kehityssuunta. Uhraat voimasi jollekin työnantajalle etkä saa työkyvyttömyysajalta minkäänlaista palkkaa.

Uutisointi aiheesta on epätäsmällista. Tässä uutisessa sanotaan

" – Emme epäile, että työuupumustapauksissa olisi kysymys lintsauksista, vaan haluamme, että lääkärintodistuksissa käytetään oikeita merkintöjä, sanoo EK:n ylilääkäri Kari Kaukinen.

Kansainvälisessä luokituksessa työuupumus kuuluu z-luokkaan, eli se ei ole varsinaisesti minkään sairauden diagnoosi. Työuupumuksen syihin on vaikea puuttua eikä se aina kelpaa sairausloman syyksi."


Ensimmäisten joukossa tuota tylyä linjaa on uutisten mukaan alkanut soveltaa Tampereen kaupunki.

Tuo EK:n argumentti "että lääkärintodistuksissa käytetään oikeita merkintöjä" kuulostaa tekopyhältä. Työuupumusta ei pidetä sairautena mutta entä siihen liittyvät vaivat unettomuus, masennus ja fyysisinä oikeina vaikka pitkään jatkuneet sydämen tykytys ja mahavaivat vain jonain esimerkkeinä. Pitäisikö työkyvyttömyyden toteavaan lääkärintodistukseen vaatiakin vastedes työuupumuksen sairausilmentymät?

Erityisesti minua tuollainen tyly työnantaja-asenne vaivaa kun olen vuosikymmenet yrittänyt aina kaikissa tilaisuuksissa missä se on vain ollut minulle mahdollista propagoida hyvin motivoitujen ja tyytyväisten työntekijöiden puolesta. Kas kun on kummaa miten hyvin tuollaiset hyvin motivoidut työntekijät kestävät erilaisia kuormitustekijöitäkin aivan toisella tavalla kuin huonosti motivoidut. Ja syypää tuohon on valitettavan usein yrityksen johto itse.

Olen sattunut vahingossa katsomaan television Diili ohjelmaa jossa Hjallis Harkimo esittää reality-ohjelmassa yritysjohtajaa. Mitenkä olenkaan nähnyt omituista äyskimiseltä ja ärhentelyltä näyttävää käytöstä tältä "suurelta" yritysjohtajalta. En tiedä kuuluuko tuo jotenkin käsikirjoitukseen mutta kyllä se antaa huonoa esimerkkiä ja vääriä signaaleja nuorille, tuleville yritysjohtajille. Saattavat vielä alkaa kuvitella että oikean yritysjohtajan pitää juuri noin käyttäytyä. Ja sitten ihmetellään miksi ihmiset Suomessa työuupuvat (vain työssäkäyvät), masentuvat (myös työttömät) ja haluavat ennenaikaisesti eläkkeelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti