6.9.2010

Uutisvirran ja uskonnon ihmettelyä

Viime yönä satuin katsomaan auki jääneestä televisiosta Yle24 uutisvirtaa.

Havahduin yhtäkkiä sekä järkyttyneenä että ihmeissäni erilaisiin terroristi- ja itsemurhapommittajauutisiin.

Yhtäkkiä aloin miettiä joidenkin suomalaistenkin rauhanuskonnoksikin kutsuttua islamia. Samassa uutisvirrassa oli lukuisia terroristi- ja itsemurhapommittaja-uutisia (taitaa kaikki itsemurhapommittajat kuulua terroristeiksi luettuihin).

Nuo terroristi- ja itsemurhapommittaja-uutiset olivat Irakista, Saksasta, Venäjän Dagestanista, Usbekistanista ja Afganistanista. Käytännössä kaikki islamin valta-alueita Saksaa lukuunottamatta. Mutta Saksan uutinenkin käsitti islamisteja.

Löysin sanalle islamismi seuraavan määrittelyn:

"Wikipedian mukaan termi islamismi viittaa poliittiseen ideologiaan, jonka mukaan Islam ei ole ainoastaan uskonto, vaan valtioita tulisi hallita Islamin uskonnollisten arvojen ja islamilaisen lain eli sharian mukaan."

En saivartele tässä sen enempää mikä olisi asianmukainen nimitys noille islamin uskoa harjoittaville jotka syyllistyvät uutisten terroristitekoihin ja itsemurhapommituksiin.

Mutta mieleeni tuli yhtäkkiä esimerkinomaisena vertailukohtana maailmanlaajuisella organisaatiolla varustettu katolinen kirkko. Mitäpä jos siellä aloitettaisiin uusi kristillinen 'jihad' islamia tai islamilaisia maita vastaan? Sekin vain ('väärinymmärretyn') rauhanuskonnon nimissä.

No oli samassa uutisvirrassa Espanjan baskien ETA järjestökin. Mutta se esiintyikin vihdoin rauhaa tekevänä osapuolena uutisissa.

Että tuollaisia vertailuja tuli mieleeni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti