11.10.2010

Lomalla eläkettä odottaen

Olen siirtynyt tänään lomalle. Se kestää marraskuun loppuun ja sitten siirryn 1.12.2010 täys(vanhuus)eläkkeelle.

Onneksi ehdin olla 8 vuotta osa-aikaeläkkeellä. Se oli ikään kuin pehmeä laskeutuminen eläkkeelle. Ehti tottua ajatukseen.

Onhan eläkkeelle jääminen meille miehille tällaisessä luterilaisen työmoraalin yhteiskunnassa usein henkisesti aika rasittava juttu. Vaikka olen ollut vain ortodoksi olen koko elämäni ajan silti omaksunut tämän yhteiskunnan (luterilaiset) arvot. Ehkä siinä auttoi että venäläinen isänikin oli saanut jollain tavoin preussilaisen kasvatuksen.

Meidän suomalaisten käsitys kun venäläisten työmoraalista perustuu pitkälle vain neuvostoyhteiskuntaan jossa yritettiin jalostaa sitä uutta uljasta homo sovieticusta kuitenkin huonolla menestyksellä.

Kyllä tämä eläkkeelle siirtyminen minuakin 'rassaa' mutta näyttää siltä että kykenen sen tuomat muutokset hallitsemaan. Suurin ongelma onkin ehkä vain konkreettinen tulojen puolittuminen.

Tässä yhteydessä huomaan minäkin aika konkreettisesti minkälaisen eläkkeiden yleisen leikkauksen aiheutti eduskunnan lähes keskustelematta ja mukisematta v 2005 muutokset työeläkejärjestelmään. Ja täydellä voimalla ne purevat vasta lapsieni ikäluokkaan.

Ainoat voittajat pitkässä juoksussa ovat ilmeisesti vain työeläkejärjestelmää johtavat henkilöt. Esimerkkiä tässä. Irvokasta on että siihen hyötyvään porukkaan kuuluvat myös työntekijöiden omat edusmiehet AY-liikkeestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti