5.10.2010

Yksinhuoltaja-maahanmuuttajaäidit

Maahanmuuttajissa on tilastojen valossa huomattavasti kantaväestöä enemmän yksinhuoltajia:

"Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Jorma Vuorion mukaan Suomessa asuvista somalialaisista naisista 46 % on yksinhuoltajia. "- Se on hätkähdyttävä luku." Yksinhuoltajuus ei Vuorion mukaan ole somalikulttuureissa yleensä tavallista. Vähemmistövaltuutettu Biaudet'n mukaan jatkoselvitykselle ei ole tarvetta. (AL 9.9.2010)"

Ihmeteltävän paljon. Selitykseksi olen nähnyt lähinnä tarjottavan taloudellisten huolien aiheuttamia paineita parisuhteelle. Jossain hämärästi viitataan mahdollisesti piilossa olevaan moniavioisuuten. Ja jos tuo huomio 'yksinhuoltajuus ei somalikulttuureissa ole yleensä tavallista' pitää paikkansa niin on syytä ihmetellä lisää.

Mutta en ole nähnyt laajemmin mainintaa mahdolliseen sosiaalituilla keinotteluun. Lihavoin tuon sanan mahdolliseen tarkoituksella ettei synny väärinkäsityksiä. Yle on uutisoinut aiheesta v 2009 ja yhdessä kommenttipuheenvuorossa oli tuostakin mahdollisuudesta maininta.

Suomessa on yksinhuoltajien (useimmiten äitejä) turvaksi olemassa lakisääteinenn elatustuki. Eli jos isä ei kykene jostain syystä maksamaan erossa määrättyjä tai sovittuja elatusmaksuja maksaa kunta säädettyä elatustukea. Nykyisellään n 140 euroa lasta kohti. Summa on verovapaa.

Kirjoitin perusteluksi "jostain syystä" koska mikä tahansa laiminlyönti syystä riippumatta oikeuttaa yksinhuoltajan saamaan tuon elatustuen.

Jos elatusvelvollinen (=useimmiten isä) on esimerkiksi työtön tms perusteella kyvytön maksamaan elatusmaksua yksinhuoltajalle (=useimmiten äidille) voi hän anomuksesta saada vapautuksen korvata takaisin noita maksettuja elatustukia.

Jos yksinhuoltajalla, yleensä äidillä on esimerkiksi 10 lasta, lukuhan ei somaliperheissä ole harvinainen, saa hän muiden verovapaiden tulonsiirtojen (asumistuki, lapsilisät jne) lisäksi verovapaata elatustukea n 1400 euroa kuukaudessa. Eli lapsilisät ja elatustuki yhdessä ovat verottomina n 3000 euroa kuukaudessa ja jos mukaan lasketaan vielä mahdollinen asumistuki vastaa nuo tulot ehkä n 4000 euron bruttopalkkaa ansiotyöstä. Ei siis mitään kadehdittavan ruhtinaallista mutta saattaa hyvinkin ylittää reilusti kouluttamattoman ja ammattitaidottoman, kenties jopa lukutaidottoman yksinhuoltajan ansiomahdollisuudet palkkatyöstä.

Sosiaalitoimiston toimeentulotukilaskelmissa nuo elatustuet otetaan kai huomioon tukea alentava luulisin. Ellei niitä sitten katsota soveltamisohjeiden sallimiksi "vähäisiksi" avustuksiksi, jotka eivät pienennäkään toimeentulotukea. En ole löytänyt tuosta ohjeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti