6.10.2010

Natsi-Saksa oli oikeusvaltio

Otsikko on haastava. Mutta älkää tulkitko väärin. En ole millään tavoin ollut koskaan kansallissosialismin kannattaja tai suosija.

Otsikon aiheella viittaan virkamiesten tai poliitikkojen Suomessa nauttimaan immunitettiin.

Oikeuskansleri tai eduskunnan oikeusasiamies näkevät harvoin mitään syytä puuttua vääryyksiin ja usein laittomuuksiinkin joita kansalaiset ovat kohdannneet viranomaisissa ja ovat sitten kannelleet näille korkeimmille lainvalvojille luullen saavansa asiassaan oikeutta. Erittäin harvoin saavat ja jos silloinkaan mitään muuta kuin että nämä lainvalvojat antavat lakia rikkoneelle virkamiehelle vain huomautuksen "vastaisen varalle".

Täysin merkityksetöntä. Minulla on siitä omakohtaistakin kokemusta. Tunnen muitakin tapauksia aika paljon eräiden vanhojen järjestöyhteyksieni johdosta.

Merkityksettömyydestä on osoituksena että usein samat viranomaiset saattavat täysin pelkäämättä tehdä samaa laittomuutta vuodesta toiseen. Kyse on meillä kirjoittamattomasta oikeuslähteestä jonka nimenä on maantapa.

Kuten eräs eduskunnan perustuslakivaliokunnan entinen juristijäsen sanoi kun käsittelyssä oli eräiden kansanedustajien esille ottama asia "oikeuskanslerin toimien laittomuudesta". Selitys oli "ettei ole ollut tapana syyttää oikeuskansleria".

Kansalaisista tuntuu nykymenolla siltä, kuin väärin menetelleillä virkamiehillä ja laillisuusvartijoilla olisi joku korkeampi ja jalompi päämäärä oikeuttamassa vallan väärinkäyttöön. Olen seuraavassa suomentanut vertailuksi saksalaista lainsäädäntöä vuodelta 1936. Kannattaisi ehkä ottaa oppia natsi-Saksan lainsäädännöstä "Laki rangaistusvapauden myöntämisestä 23.04.1936":

Laki rangaistusvapauden myöntämisestä 23.04.1936:

§ 1 Rangaistusvapaus myönnetään rangaistavista teoista, joihin tekijä on joutunut yli-innokkuudesta taistellessaan kansallissosialististen ajatusten puolesta. Poisluettuja ovat kuitenkin tahalliset teot, joista on ollut seurauksena ihmishengen menetys sekä teot, joiden luonne tai vaikuttimet ovat kunniattomat.

Rangaistukset, jotka 1. momentin teoista ovat tämän lain voimaantullessa saaneet lainvoiman, mutta joita ei ole vielä pantu täytäntöön, raukeavat. Keskeneräiset tapaukset raukeavat, mikäli teko on tehty ennen 20.04.1936, eikä uusia tapauksia enää käynnistetä.


Käännös on minun. Löysin koko asian eräästä saksalaisesta natsi-Saksan oikeudenkäyttöä käsittelevästä kirjasta.

Johtopäätös on looginen. Saksassa oli kirjoitettu laki jolla yli-innokkaat hyvän asian puolesta laittomuutta tehneet jätettiin syyttämättä ja rankaisematta.

Vaikka oikeusjärjestyksemme on hyvin samanlainen kuin Saksassa ja perustuu pääasiassa kirjoitettuihin lakeihin niin meillä tuohon samaan lopputulokseen päädytään korkeimpien lainvalvojien (oikeuskansleri ja oikeusasiamies) soveltamalla maantavalla.

Eli natsi-Saksa toimi tuossakin tiukasti pykälien mukaan.

Siinä sitä miettimistä lukijoille.

2 kommenttia:

 1. "Johtopäätös on looginen. Saksassa oli kirjoitettu laki jolla yli-innokkaat hyvän asian puolesta laittomuutta tehneet jätettiin syyttämättä ja rankaisematta"

  Niin on ollut Suomessakin kirjoitettu laki, jolla ei ole ollut viranomaitoiminnassa ja laillisuusvalvonnassa mitään merkitystä. Tässä vähän laajemmin ko. asiaan liittyen ja lisänä yleinen yhteikunnallinen näkemys ko. linkkinä .http://www.etvk.fi/eettisyyden-aarimmaisin-vaarinkaytto/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin kyllä tuon etvk:n nettisivut. Hyvällä asialla. Mutta ei meillä tuollaista natsi-Saksan armahdyslakia ole missään vaiheessa säädetty laiksi. Meillä on vain ollut ylenmäärin sovellettu maantaoa, ettei "oikeuskansleria ole ollut tapana syytellä". Kun eräs fiksu huomasi 1980-luvulla, että eduskunnan oikeusasiamiehen syytefoorumi oli kokonaan unohdettu lainsäädännöllä erityisesti määritellä ja nosti syytteen alioikeudessa rikoksentekopaikkakunnalla silloista eduskunnan oikeusasiamiestä vastaan niin lakimuutos (syytefoorumiksi valtakunnanoikeus kuten oikeuskanslerillekin!) tehtiin muutamassa viikossa eduskunnassa, eikä kansanedustajat edes tienneet miksi. Syytteen nostanut kaveri vietiin muistaakseni mielisairaallaan.

   Poista