16.3.2011

Niin on jos siltä näyttää

Otsikko on Luigi Pirandellon näytelmän nimi, mutta uskoisin että se on suomalaisille paremmin tuttu presidentti Urho Kekkosen käyttämänä sitaattina.

Mikä minut sai kirjoittamaan tästä aiheesta? Eduskunnassa hyväksyttiin tänään 15.03.2011 toisessa äänestyksessä esitutkinta- ja pakkokeinolainsäädännön uudistamispaketti. Kirjoitin aiheesta blogissani huolestuneena noin kuukausi sitten otsikolla "Muutummeko me poliisivaltioksi". Kiinnitin siinä huomiota uudistuksen laajuuteen epäillen ettei siihen kovin moni kansanedustaja enää jaksa riittävästi paneutua. Ja usein näyttää aivan kuin oikein hankalat uudistukset tuotaisiinkin hirveällä kiireellä aivan vaalikauden lopussa kuin odottaen että ne menevät läpihuutojuttuina. Ja usein menevätkin.

Katsoin netissä eduskunnan tämänpäiväisen täysistunnon ja tutkailin jälkeenpäin kansanedustajien äänestystulokset eduskunnan sivuilta. Näyttää siltä että ainoastaan SDP ja vasemmistoliitto kantavat enää huolta että emme muuttuisi Itä-Saksan kaltaiseksi poliisivaltioksi. Ihme ettei perussuomalaiset olleet vasemmistorintamassa, mutta ehkä siellä kaivataankin vahvaa poliisivaltiota. Tässä linkki keskusteluun kakkosäänestyksessä 15.03.2011. Ja jos haluat nähdä miten oma kansanedustajasi äänesti niin näet ne tästä ensimmäinen istunto ja toinen istunto.

Mutta se varsinainen mestaritoteamus tuli sisäministeri (=poliisiministeri) Anne Holmlundilta:

"Sisäasiainministeri Anne Holmlund: Arvoisa herra puhemies! Ajattelin itsekin tässä yhteydessä käyttää lyhyen puheenvuoron muutamista huomioista, joita tämän salin keskusteluissa on tullut esille.

Ensinnäkin tietysti hieman hämmästyttää se, että joistakin puheenvuoroista kuultaa aivan kuin poliisiorganisaatio olisi suurikin ongelma Suomessa. Kuitenkin haluan muistuttaa, että 96 prosenttia kansalaisista luottaa poliisiin, ja tämä on kansainvälisesti vertailtuna äärimmäisen korkea prosentti. Yli 100 prosenttiin päästään vain yhteiskunnissa, joissa ehkä lukuja manipuloidaan tavalla tai toisella.
"


Eli Suomessa yli 96 prosenttia kansalaisista luottaa poliisiin tutkimusten mukaan. No se on hienoa ja kuten ministeri Holmlund sanookin "... tämä on kansainvälisesti vertailtuna äärimmäisen korkea prosentti." Mutta sitten tulee todellinen herkkupala: hän toteaan että jossain yhteiskunnissa päästään jopa yli 100 prosentin mutta siellä ehkä lukuja manipuloidaan tavalla tai toisella.

Tuota en älynnyt itse eduskunnan täysistuntoa katsoessani (se pätki aika tavalla) mutta eräs ystäväni soitti ja hekotteli puhelimessa miten hän sielunsa silmillä näkee tuollaisen värähtelevän luottamusmittarin (muutettu 16.03.2011), jossa neula hipoo koko ajan lähes 100%. Niin, eihän meillä lukuja mitenkään manipuloida, ei tietenkään. Meillä on vain niin hyvät ja muita maita paremmat poliisivoimat - siksi noita käsittämättömän laajoja valtuuksia voidaankin poliisille huoletta antaa :)

2 kommenttia:

  1. SISÄMINISTERI ANNE HOLMLUNDIN "LUOTTAMUSMITTARI" OSOITTAA SUOMEN JA DIKTATUURIYHTEISKUNTIEN OLEVAN POLIISIN LUOTTAMISESSA VAIN MUUTAMAN PROSENTIN PÄÄSSÄ TOISISTAAN!

    Eduskunnan vaalikauden viimeisessä täysistunnossa 15.3.2011 keskusteltaessa esitutkinta- pakkoneino ja poliisilaista, sisäasiainministeri Anne Holmlund:

    "---Ensinnäkin tietysti hieman hämmästyttää se, että joistakin puheenvuoroista kuultaa aivan kuin poliisiorganisaatio olisi suurikin ongelma Suomessa. Kuitenkin haluan muistuttaa, että 96 prosenttia kansalaisista luottaa poliisiin, ja tämä on kansainvälisesti vertailtuna äärimmäisen korkea prosentti. Yli 100 prosenttiin päästään vain yhteiskunnissa, joissa ehkä lukuja manipuloidaan tavalla tai toisella.---"

    Onko tästä tehtävä sitten johtopäätös:

    a. Holmlundin ilmoittama 96% luottamus on aito ja todellinen luku ja poliisin toiminnassa ei ole moitteen sijaa

    b. Poliisin luottamisluku 96% on niin lähellä tilastoja manipuloivia valtioita ( lähinnä Pohjois-Korea), että on oikeus herättää epäilys, josko Holmlundkin on saanut jostain manipuloituja tutkimustuloksia. On vaikeaa uskoa, että absoluuttisen totuuden ja täydellisen valheen välillä olisi vain muutaman prosentin ero. Tämän johtopäätöksen mukaan Holmlundin luku on niin lähellä täyttä valhetta, että sen itsensäkin täytyy olla valhetta.

    tai

    c. Suomen kansa on edelleenkin se sama "Paavojen" ja "Vennujen" kansa - niinkuin Runebergin kuvailemat herranpelkoiset keskisuomalaiset ja savolaiset, jotka vuosisata vuosisadan jälkeen ovat aina valmiit tottelemaan ja uhraamaan henkensäkin milloin minkäkinlaisten käskijöittensä hyväksi:

    "Se luoti ties enemmän, kuin me tiedettiin;
    ei otsaan käynyt, sen huonoks arvioi,
    vaan sattui rintaan rohkeaan, jalomman valikoi"


    Mikä edellisistä vaihtoehdoista on totta, vai olisiko muitakin vaihtoehtoja? Mene ja tiedä.

    Se sinulle Holmlundin puheen jälkeen soittanut ystäväsi.

    VastaaPoista
  2. Tuntemani anonyymin kommentoijan vaihtoehdot b tai c ovat minun mielestäni todennäköisiä. Ja etten joudu salaliittoteorioihin uskovien joukkoon niin ehkä se todennäköisin vaihtoehto on sittenkin c. Uskotaanhan meillä laajasti haamuihin ja saunatonttuihinkin :)

    VastaaPoista