7.8.2011

Viha- ja nimimerkkikirjoittamisesta

Yhä enemmän näkee mediassa puheenvuoroja, että nimimerkkikirjoittaminen pitäisi kieltää medioissa kokonaan. Monet sanomalehdet ovatkin julistaneet yleisönosastokirjoittamisensa pääsäännöksi omalla nimellä allekirjoittamisen. Helsingin Sanomat teki muutoksen jo kauan aikaa sitten, mutta suostui poikkeuksellisesti joissakin tilanteissa julkaisemaan kirjoituksen nimimerkillä.

Minusta nimimerkillä esiintymisen kieltäminen rajoittaa omalla tavallaan sananvapautta. No, eihän yleisönosastokirjoittelu esimerkiksi sanomalehdissä ole koskaan ollut vapaata vaan kyseisen lehden etukäteen valvomaa, moderoimaa - minun sanastossani helposti myös käsitettävissä enemmän tai vähemmän sensuroiduksi.

Moni vapaasta tiedonvälityksestä aidosti huolestunut on kiinnittänyt huomiota siihen näkökohtaan, että monen työelämässä kiinni olevan suut tukitaan estämällä käytännössä heitä osallistumasta yhteiskunnalliseen keskusteluun. Muodollisestihan heitä ei estetä mutta jos nimimerkkikirjoittamisen ollessa kielletty joudut allekirjoittamaan omalla nimelläsi kirjoituksesi et mielellään paljasta tietojasi tai mielipidettäsi asiasta.

Enkä minä tarkoita että mikä tahansa kirjoittelu nimimerkin suojassa pitäisi sallia. Solvaava tai herjaava kirjoittelu on jo nykyään kielletty ja rangaistu. Ja nykyisilläkin nimimerkkikirjoittelusäännöillä ainakin lehdet ovat vaatineet tietoonsa kirjoittajan oikeat tiedot.

Minusta oikeampi linja voisi olla, että pääsääntöisesti nimimerkkikirjoittelu sallittaisiin ja tietenkin siten että toimituksella on tieto oikeasta kirjoittajasta. Ja vain arveluttavissa tapauksissa vaadittaisiin kirjoituksen julkaiseminen omalla allekirjoituksella. Toimitukselle tuo olisi ehkä raskaampi mutta turvaisi tarvittavan anonymiteetin.

Nettiin kirjoittelun asiallisuuden turvaaminen on paljon vaikeampaa. Sensurointia (käytän tässä asiasta sen oikeaa nimitystä!) haluaville pitää todeta että netin kansainvälisyyden vuoksi valvonta on lähes mahdotonta. Lapsipornosivujen kaltainen operaattoreiden harkintaan uskottu sensurointi, vaikka tapahtuukin poliisin johdolla, on ihan tyhjänpäiväinen kahdestakin syystä. Siellä tapahtuu iso määrä virheitä ja sen kiertäminen on lähes lasten leikkiä. Iranin, Saudi-Arabian, Pohjois-Korean tai Kiinan tyylinen koko valtakunnan ulkomaanliikenteen suodattaminen ei-toivottavalta aineistolta vaatisi valtavat järjestelmät ja inhimillisetkin voimavarat koko sensuroinnin toteuttamiseen. Ja nekin järjestelmät kyetään kiertämään kuten kertovat Saudi-Arabian ja Kiinan olosuhteisiin perehtyneet tuttuni. Hyvä puoli olisi että sensurointitekniikkaa em maihin on myyty Suomesta käsin jolloin saisivat kotimarkkinoille myytyä jo ulkomailla testattua ja koeteltua tekniikkaa.

Norjan traagiset joukkomurhat ovat kiihdyttäneet Suomessa puheenvuoroja vihakirjoittelun suitsimiseksi. Suomessahan säädettiin kesäkuussa 2011 voimaan tullut ns vihakirjoituslaki.

Tuota lakia säädettäessä siitä antoi lausuntonsa (sähköistä) sananvapautta ja yksityisyyttä puolustava EFFI. EFFIn lausunto on luettavissa tässä. Kannattaa lukea. Siitä selviää miten epämääräiselle pohjalle koko viharikoslainsäädäntö on säädetty ja miten se mahdollistaa mielipidesensuurin ja mielivallankin.

Jotkut asiantuntijat ovatkin kaukonäköisesti huomauttaneet tulevaisuuden uhkista. Toistaiseksi me elämme Suomessa suhteellisen järjestäytyneissä oloissa mutta milloinkaan emme tiedä milloin me kansalaiset alamme tarvita meitä julkiselta vallan suojelevaa lainsäädäntöä jos valtakiemurat radikaalisti muuttuisivat. Siinä vaiheessa on myöhäistä vaatia lakien palauttamista ennalleen.

Ihan mielenkiintoinen on EFFIn aloite, että 'opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisee välittömästi salassa valmistellun ehdotuksensa Internetin sensuroimiseksi'. Eli kyse ei ole mistään henkisesti labiilien kansalaisten vainoharhoista tai nimettömästä vihakirjoittelusta vaan ihan todellisesta kulissien takana valmisteilla olevasta lisätystä sensuurista.

Olkaa valppaina ja kavahtakaa kansalaiset. 'Isoveli' suunnittelee koko ajan valvonnan lisäämistä. Tuskin te hyväksytte sitä, että esimerkiksi Iranissa, Kiinassa tai Saudi-Arabiassa joutuisivat 'vastarannan kiiskitkin' allekirjoittamaan omalla nimensä heidän henkensäkin vaarantavat mielipiteensä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti