3.11.2011

Homeongelma asunnossa

Olen minäkin törmännyt muutaman kerran homeongelmaan. Ja saattaa olla että olen saanut keuhkoahtaumataudin juuri homeesta. Sen tutkiminen ja osoittaminen on vain mahdottoman vaikeaa.

Ensimmäisen kerran törmäsin homeongelmaan asuessani Pieksämäen maalaiskunnassa. Asuimme kolmikerroksisen kerrostalon keskimmäisessä kerroksessa.

Minun perheessäni ei ollut vaivoja joita olisimme mitenkään voineet tunnistaa homeongelmasta johtuviksi. Mutta yläkerrassa asui kaksilapsinen perhe ja heillä oli jatkuvasti kaikenlaisia vaivoja. En koskaan perehtynyt tarkkaan asiaan koska jotenkin sairauksia aiheuttava homeongelma 1980-luvulla tuntui silloin hiukan huuhaalta. Seudun nimi jolla asuimme oli muuten Huuha.

Perheen äiti oli terveydenhoitaja ja hyvin sitkeä homeongelmaan viittaavissa epäilyissään. En tiedä saiko hän jostain tukea epäilyilleen mutta hän oli periksi antamaton. Talo oli 1970-luvun alussa rakennettu kerrostalo ja siellä oli koneellinen ilmastointi. Muistaakseni hän epäilikin puhdistamattomia ilmastointihormeja homepesäkkeiksi. Hän sai kunnallisen terveystarkastajan suorituttamaan hometutkimuksia ja -mittauksia.

Nyt tulikin mielenkiintoinen yksityiskohta. Kunnallinen terveystarkastaja antoi lausuntonsa ja siinä todettiin sisäilman mitattujen arvojen olevan sallituissa rajoissa. Mutta naapurimme rouva olikin sekä sitkeää että asiantuntevaa sorttia ja hän vaati saada tietoonsa suoritettujen mittausten numeeriset lukemat. Pitkän taistelun jälkeen hän sai myös nuo tutkimustulokset. Tulos olikin shokki. Eivät homeitiö-arvot olleet minkään sallittujen raja-arvojen sisällä vaan ylittivät ne roimasti. Siis kunnallinen terveystarkastaja yritti pimittää uhreilta totuuden olihan. En tiedä oliko selityksenä, että kiinteistö oli kunnan omistama.

Olen myöhemmin törmännyt samanlaiseen koneellisen ilmastointikanavan home-epäilyyn samoihin aikoihin 1970-luvun alussa rakennetussa kerrostalossa.

Mutta olen törmännyt toiseenkin home-epäilyyn. Nyt omassa asunnossani. Muutimme hyvin pian tuon homejutun jälkeen Pieksämäeltä Kuopioon. Emme muuttaneet tuon homeongelman vuoksi, koska emme kokeneet olleemme sen uhreja. Muutimme opettajan harrastaman koulukiusaamisen vuoksi. Saatan joskus kirjoittaa aiheesta.

Muutimme Kuopiossa vastavalmistuneeseen rivitalon tyyliseen pienkerrostaloon. Olimme siis ensimmäiset asukkaat kyseisessä asunnossa, joka valmistui vain muutamia päiviä ennen muuttoamme. Kun asunto oli ihan uusimme uskoimme toki muuttaneemme homeesta vapaaseen asuntoon.

En muista kauanko olimme asuneet asunnossa, ehkä muutaman vuoden, kun kylässä kävi ensimmäistä kertaa eräs rakennusmestari-tuttavani. Välittömästi eteiseen astuttuaan hän nuuhkaisi sisäilmaa ja sanoi välittömästi, että täällä on hometta. Olin kovin yllättynyt sillä talossa ei ollut tiedossa mitään yllättäviä kosteusvaurioitakaan joka on yleinen homevaurioiden syy.

Homeselitys olikin erikoinen. Rakennusmestari oli ammattimies ja kertoi minulle todennäköisen selityksenkin. Betonipinnoilla käytetään muovimattojen alla tasoitteita. Ne sekoitetaan veden kanssa ennen käyttöä. Villakoiran ydin onkin juuri tuossa. Koko sekoitettu tasoitemassa on käytettävä nopeasti kerralla. Sitä ei pidä sekoittaa liikaa kerrallaan koska sitä ei saa mennä uudestaan jatkamaan vedellä. Jos sitä jää yli se on käyttökelvotonta.

Rakennusmestarituttavani kertoikin, että hyvin usein rakennusmiehet pyrkivät olemaan säästäväisiä ja jatkavat vedellä tuollaista edellisenä päivänä yli jäänyttä tasoitetta. Hänen kertomansa mukaan siinä muhi piilevä hometta aiheuttava kosteusongelma. Uudelleen sekoitettu tasoite ei kuulema enää kokonaan kuivunut siihen sisältyvien orgaanisten aineiden vuoksi.

Ymmärrän rakennusmiesten säästäväisyyden. Totta kai mitään rakennusaineita ei saa mennä hukkaan. Ja jos ei ymmärrä tuollaista orgaanista ainetta sisältävää tasoitetta niin kosteusongelma on valmiiksi sisäänrakennettu.

Sain tyttäreni terveystarkastajakaverilta hyviä neuvoja kun aloin ihmetellä miten sain keuhkoahtaumataudin melkein kymmenen vuotta myöhemmin kun olin lopettanut tupakoinnin. Eikä terveyskeskuslääkäri oikein suostunut ymmärtämään muuta kuin tuon kaikkien sairauksien perusaiheuttajan eli tupakan. Terveyskeskuksissa tuntuu tupakka ja alkoholi olevan syy kaikkiin vaivoihin. Olenko itse altistunut homeelle selviää verikokeella, mutta se ei kerro milloin elämänsä aikana tuolle homealtistukselle on joutunut. Homeen läsnäolon asunnossa havaitsee selvimmin ummehtuneen multaisesta hajusta. Mutta eihän se todistukseksi kelpaa.

Terveyskeskuslääkäreille tuntuu homeongelmasta keskusteleminen olevan piinallista. Siihen voi olla kaksikin syytä. Yksi on, että lääkäri ei halua joutua mihinkään kiistaan erotuomariksi. Hyvin ymmärrettävää. Sitten on mahdollisuus, että lääkäri ei kerta kaikkiaan ymmärrä koko homeongelmaa ja arvelee potilaan sairastavan hypokondriaa.

Mielenkiintoinen homeaihetta käsittelevä sivusto on tässä.

Itse olen homeasioissa maallikko joten en vastaa ylle kirjoittamastani. Toistan vain mitä minulle on kerrottu ja kerron joitain niistä tekemiäni loogisia johtopäätöksiä. Itse pidän kuulemiani asioita kuitenkin tosina.

3 kommenttia:

 1. Tuo tupakki on muuten mielenkiintoinen aihe, vaikkei nyt homeeseen liitykään.

  Eräs tuntemani mies hitsasi 42vuotta työkseen, suurimman osan aikana, jolloin ei mitään raitisilmamaskeja tunnettu, tai ainakaan työläisille hankittu.
  Keuhkoahtaumahan siitäkin seurasi, mutta pitkään lääkärit yrittelivät norttia syyttää.
  Siltikin, vaikka kaveri ilmoitti, ettei ole koskaan polttanut.

  VastaaPoista
 2. Tupakan syyttely tuntuu niin helpolta diagnoosilta. Eräälle tutulleni kävi niin, että terveyskeskuksen omalääkäri näki valtavien silmäpussien syyksi vain liiallisen kaljoittelun. Siinä on tupakan lisäksi toinen helppo vakiosyyllinen milloin mihinkin vaivaan.

  Mutta sitten terveyskeskukseen tuli sijainen. Vilkaisi nopeasti valtavia silmäpusseja ja heitti arvelun että se johtuu kilpirauhasen toimintahäiriöstä ja määräsi laboratoriokokeisiin. Diagnoosi osoittautui oikeaksi. Lääkkeet määrättiin ja useita vuosia ulkonäköä haitanneet silmäpussit katosivat alle kuukaudessa ilman että kaljoittelulla olisi ollut mitään osuutta asiaan.

  Tarinan opetus tässäkään tapauksessa ei ole lääkärikuntaa mairitteleva. Ellei sattuma olisi puuttunut tapahtumiin ennakkoluulottoman viransijaisen lääkärin muodossa olisi kaverilla silmien alla vaikka minkäkokoiset nestettä pullottavat pussit.

  Itse olen tullut hyvin epäileväiseksi lääkärien suhteen. Minulla kesti vain aika pitkään älytä ettei se valkoinen lääkärintakki ja suoritettu tutkinto vielä kerro kyseisen lääkärin ammattitaidosta yhtään mitään. Tietotekniikassa olin älynnyt tuollaiset osaamisen tasoeroavaisuudet. Ja valitettavasti yllättävän usein varsinaiset osaajat olivat harvassa.

  Onneksi lähipiirissäni on terveys- ja sairausasioihin hyvin perehtynyt henkilö, vaikka ei lääkäri suoranaisesti olekaan. Tarvittaessa konsultoin häntä. Ja onhan meillä nykyään tuo Googlekin. Se on melkoinen aarreaitta terveys- ja sairaustiedon etsinnässä. HUOM! Pitää muistaa ettei unohda lähdekritiikkiä. Ei kaikki netissä esitetty ole välttämättä totta.

  VastaaPoista
 3. Tuo homeongelma on kyllä sellainen, että siitä helposti joutuu kärsiä koko elämänsä jos sille altistuu. Minä itse hieman epäilen, että meidän asunnossa olisi kosteutta. Kyse on vanhasta kerrostalosta. Varmastikin täytyy ottaa myös isännöitsijään yhteyttä.

  VastaaPoista