10.11.2011

Ulkomailla opiskellut valelääkäri

EU:n alueella on käsitykseni mukaan lääkärikoulutus yhtenäistetty ja lääkärintutkinto oikeuttaa jollain pikku päivityksellä harjoittamaan lääkärinammattia Suomessakin.

Mutta sitä en ymmärrä, että Ex-Neuvostoliitossa tai Venäjällä lääkäriksi opiskellut pääsisi kuin koira veräjästä. Eroa ei koulutuksessa pitäisi olla oli sitten kyse kansallisuudeltaan suomalaisesta, kun tässä aktuellissa tapauksessa, tai jonkun muun maalaisesta. Eikä kukaan ole varsinaisesto väittänyt edes sikäläistä lääkärikoulusta huonoksikaan vaikka se on ehkä eronnut meidän suomalaisesta. Tiedän muutaman tapauksen ja aika paljon ovat joutuneet täällä suorittamaan lisäopintoja ja tenttejä ennen kuin suomalaiset lääkärin oikeudet on annettu.

Kyllä Valviran tekemän rikosilmoituksen pitäisi kattaa myös Valviran oma toiminta. Valviran sivuila annetaan jotenkin ymmärtää, että suomalaiset lääkärinoikeudet on niin vain saanut kun on näyttänyt Venäjältä saadut
väärennetyt todistukset. No, eihän se nyt noin käy. Jos lääkärinkoulutus on saatu EU:n ulkopuolella tarvitaan lisäopintoja ja -tenttejä ennen lääkärinoikeuksien myöntämistä. Ja ulkomaisilta vaaditaan kohtuullinen kielitaito.

Olen itse käynyt kiinalaisella akupunkturistilla, jolla oli akupunktuurikoulutuksen lisäksi lääkärintutkinto Kiinasta ja lisäksi suomalaisista jatko-opinnoista lääketieteen väitöskirja Suomesta mutta ei ollut silti saanut suomalaisia lääkärinoikeuksia kun suomenkielen taito ei ollut riittävä.

Valvira on kai aina ollut vähän löperö virasto. Sen nimeä onkin muutettu moneen kertaan mutta lopputulos tuskin on paremmaksi muuttunut. Sillä oli muistikuvani mukaan ennen 'Terveydenhuollon oikeusturvakeskus' nimeä joku toinen yhtä juhlava mutta katteeton nimi - en vain saa palautettua mieleeni tuota nimeä.

7 kommenttia:

 1. Valviran toiminta on ollut löperöä. Kenties johtuen resurssipulasta tai hyvävelijärjestelmästä.

  En sinällään pitäisi Venäjällä suoritettuja tutkintoja kyseenalaisina, mutta on henkilöitä, jotka käyttävät hyväkseen järjestelmän heikkouksia.

  Tutkintosuoritteita on helppo ostaa lähes kaikkialta. Siksi olisi syytä aina tarkistaa ko. oppilaitoksesta, että onko henkilö valmistunut sieltä.

  Tietenkin on olemassa myös niin sanottuja tutkintomyllyjä, eli oppilaitoksia, jotka antavat tutkinnon maksusta ilman opintoja. Näitä on erityisesti USA:ssa. Mutta yleensä nämä tutkinnot eivät kelpaa viranomaisille EU:ssa tai USA:ssa.

  VastaaPoista
 2. Venäjähän on ollut kai aika otollinen paikka ostaa kaikenlaisia virallisilla leimoilla varustettuja asiakirjoja. Jo Neuvostoliiton aikaan kaikenlaisia asiakirjoja sai suhteilla ja kai se sama on jatkunut Venäjän aikaankin. Myymällä lääkärin tutkintatodistuksia hyvästä hinnasta on saanut mukavaa pientä lisätienistia.

  Valelääkäri voi muuten olla oikeassa, että todistus on asiakirjana aito. Se on kirjoitettu kyseisessä korkeakoulussa, leimattu sen korkeakoulun leimoilla ja hyvässä lykyssä allekirjoituksetkin ovat ihan oikeita ja aitoja ja siitä korkeakoulusta. Eli ei todistuksia sinänsä ole väärennetty. Puuttuu vain nuo lääkärinopinnot.

  Jos todistus olisi väärennetty se olisi tehty jotenkin seuraavasti. Olisi otettu alkuperäinen NN:n todistus ja sitten muokkaamalla siitä leikkaa, liimaa ja kopioi menetelmällä valelääkärin nimiin tutkintotodistus. Nykyaikaisilla tietokoneiden kuvankäsittelyohjelmilla ja väritulostimilla saa näyttävää tulosta aikaan.

  Tomi mainitsee nuo amerikkalaiset tutkintomyllyt, jotka myyvät maksua vastaan todistuksia. Eikös "tohtori" Carl Öhmanilla ollut juuri joku tuollainen tohtorinarvo?

  VastaaPoista
 3. Valelääkärin kanssa sopimuksen on tehnyt Helsingin kaupungin sosiaalitoimi, jota johtaa Paavo Voutilainen. Voutilainen taas tunnetaan erityisesti "designkalustekohusta".

  On mielenkiintoista tietää, onko Voutilainen hyväksynyt lopullisen sopimuksen valelääkärin kanssa.

  VastaaPoista
 4. Aakke/Miltton: Vaikka en ole mikään Paavo Voutilaisen diggaaja ja edelleenkin veronmaksajana järkyttynyt noiden designhuonekalujen tolkuttomuudesta niin hänen on kai vain ollut luotettava Valviran rekistereihin valelääkärin tapauksessa.

  Sitten on eri asia jos lääkärialihankintaostot olisi pitänyt kilpailuttaa eikä kilpailutusta ole tehty tms laiminlyönti - kuten oli noiden designhuonekalujen kanssa käynyt. Mutta siitä minulla ei ole tietoa.

  Mutta muuten pidän Paavo Voutilaista täysin tolkuttomana ja minusta jo sen perusteella luonteeltaan täysin sopimattomana sosiaalitoimen johtajaksi. Mutta on sosiaalitoimen johtajana aikaisemminkin ollut kiistanalaisia henkilöitä. Kun 1970-kuvun alussa taistelin ko viraston kanssa perheeni sotilasavustuksista oli sosiaalitoimen johtajana Tiainen niminen. Virastossa kulkikin sanonta "oli järkeä vain tiaisen verran". Aikamoinen öykkäri oli sekin kaveri. Kun en jaksanut enää metsästää häntä kokousten välillä jätin sihteerille soittopyynnön. Sellainen "röyhkeys" että asiakas jättää soittopyynnön oli kai ennenkuulumatonta siinä virastossa. Mutta kyllä Tiainen soitti vaikkakin vaivaantuneena. Ilmeisesti tunsi asian ja oli kuullut peräänantamattomuudestani. Sainkin sitten sotilasavustusten soveltamisohjeen muutettua sosiaalihallituksen kanssa yhteistyössä.

  No aina tulee mieleen tuollaisia anekdootteja.

  VastaaPoista
 5. Onhan meillä evankelis-luterilaisessa kirkossa pappejakin, jotka eivät usko Jumalaan.

  VastaaPoista
 6. Aakke/Miltton: tarkoitittko että sitten on lääkäreitä jotka eivät usko lääketieteeseen ;)

  VastaaPoista
 7. Aakke viittaa kai tässä ammmattipätevyyteen-ja etiikkaan

  VastaaPoista