15.2.2012

Finnairin Vehviläisen asuntokaupat

No näinhän se tietenkin meni. Kaikki on ollut laillista ja kaikki asianosaiset ovat tietenkn kaikissa vaiheissa jäävänneet itsensä.

Mielenkiintoista tässä asiassa on mekanismi josta usein puhutaan ja kirjoitetaan mutta harvoin on esillä näin selkeitä esimerkkejä 'sulle-mulle' touhusta:

- Vehviläinen on Finnairin toimitusjohtaja
- Harri Sailas on Ilmarisen toimitusjohtaja
- Ilmarinen on Finnairin suurimpia osakkaita
- Ilmarinen hoitaa Finnairin työeläkevakuutukset nykyään
- Vehviläinen on Ilmarisen hallintoneuvostossa
- Harri Sailas on Finnairin hallituksen puheenjohtaja
- sekä Sailas että Vehviläinen saavat varmasti mukavasti lisätuloja istuessaan toistensa hallinnoissa

Tapahtumat:
1) Vehviläinen myy omistamansa ja asuttamansa asunnon hyvällä 1,8 miljoonan euron hinnalla Ilmariselle
2) Ilmarinen vuokraa asunnon Finnairille työsuhdeasuntona käytettäväksi 6800 euroa/kk vuokralla
3) Vehviläiselle lasketaan verotuksen kautta samaisesta työsuhdeasunnosta luontoisetuarvona 2300 euroa/kk ja siitä hän maksaa veroa n 1200 euroa/kk
4) Vehviläisellä on oikeus lunastaa asunto takaisin itselleen Ilmariselta kun hänen työsuhteensa Finnairilla päättyy
5) asunnon takaisinlunastushinnan määräytymisestä ei ole tietoa julkisuudessa

Tämä kuvaa hyvin minkälaista on 'sulle-mulle' suhmurointi suomalaisessa liike-elämässä. Usein näitä toistensa hallinnoissa istuvia kutsutaan vaikkapa hallitusammattilaisiksi.

Olen usein ihmetellyt missä on toimialaosaaminen? Ja sitten tietenkin se ihan tyhmä kysymys: miten noin vaativissa tehtävissä työskentelevillä on aikaa uhrata jollekin toiselle yritykselle. Onhan sen oltava vaativaa työtä kun siitä usein maksetaankin kymmenien ellei satojen tuhansien eurojen edestä palkkioita.

Ettei synny mitään väärinkäsityksiä. Tuo kaikki edellä kuvaamani on tietääkseni ollut ihan laillista. Mutta mielestäni häikäilemättömän moraalitonta. Mutta sellaiset asiat tuomitaankin korkeammissa sfääreissä jos joku haluaa sellaiseen oikeuteen uskoa.

2 kommenttia:

  1. Suomalaiset yritysjohtajat kahmivat itselleen etuuksia minkä ehtivät. Samaan aikaan he kiroavat alimpaan helvettiin duunareiden pienimmätkin palkankorotukset.

    Yritysjohtajien tulisi muistaa, että jos eivät kykene luopumaan etuuksistaan, niin on vähän huonoa vatia sitä duunareiltakaan.

    VastaaPoista
  2. Tuollaisen asunnon bruttovuokratuotto on noilla myyntihinta ja vuokratiedoilla n 4,5%. En tiedä kuluja (yhtiövastiketta yms) mutta aika huonotuottoisen sijoituksen tuntuisi Sailas tehneen.

    VastaaPoista