17.2.2012

Kauniaisissa rikkaus ja köyhyys kohtaavat?

Pieni ote Suomen Kuvalehdestä:

'Kauimmas kärki on karannut Kauniaisissa, missä hyvätuloisin prosentti ansaitsee vähintään 293 362 euroa vuodessa. Naapurikunnassa Espoossa huipun tulot ovat lähes puolet vähemmän, 155 273 euroa vuodessa.

Pienimmillä tuloilla hyvätuloisimman prosentin joukkoon pääsee Rautavaaralla, Sotkamon naapurissa (52 286e). Eli Kauniaisissa tuloeliittiin pääsemiseen tarvitaan lähes neljännesmiljoona euroa vuodessa enemmän kuin Rautavaaralla.

Myös Suomen vähiten ansaitsevat asuvat Kauniaisissa, missä pienituloisin kymmenys ihmisistä ansaitsee alle 3 073 euroa vuodessa. Seuraavaksi pienituloisin 10 prosenttia löytyy Helsingistä (3 698 euroa vuodessa) ja Joensuusta (4 588 euroa vuodessa).'

8 kommenttia:

 1. Ovatkohan nuo Kauniaisen pienituloiset kenties kotirouvia, jotka elävät miehensä tuloilla?

  VastaaPoista
 2. En minä tiedä. Nehän voi olla ihan mitä tahansa vaikka upporikkaita joilla ei vaan ole tuloja. Tai vaikka sosiaalitoimiston toimeentuloluukun asiakkaita. Sellaisiakin nimittäin on Kauniaisissa. Minun ulkomailla opiskelleet lapsenikin olivat kirjoilla Kauniaisissa ja joskus tekivät lomillaan Suomessa keikkahommia. Ja Kauniaisissa asuvan tuloksihan nekin laskettiin.

  Ja ihan samalla tavoin noita näyttää olevan Helsingissäkin vaikka tulot ovatkin vähän korkeammat.

  VastaaPoista
 3. Igor, sitä vain, että Kauniaisen hintatasolla oikeasti persaukiset paljoa siellä
  pysty asumaan. Helsingissä taas on Suomen suurin asunnottomien yhteisö, joka selittää
  pitkälti Helsingin köyhät.

  VastaaPoista
 4. Tomi: Nyt annat ennakkoluuloillesi valtaa. Ei Kauniaisten hintataso poikkea mitenkään muusta Helsingin tai pääkaupunkiseudun hintatasosta. Täällä on kunnallisia vuokra-asuntojakin. Omakotitalot ja -tontit on pääkaupunkiseudun 'paremmilla' alueilla kaikkialla kalliit. Isot talot on ökykkäämmillä ihan kuten muuallakin. Ja kuten lainaamastani kirjoituksesta näkyikin ansaitsi suurituloisin prosentti kaksi kertaa enemmän kuin suurituloisin prosentti esimerkiksi Espoossa.

  Että Helsingissä on Suomen suurin asunnottomien yhteisö on toinen juttu. Eikä se suoraan johdu vain pienistä tuloista. Sattuneesta syystä tunnen asiaa hiukan uskomuksia enemmän.

  Huumoriksi minä tuon kirjoitukseni silti olin ajatellut. Useimmiten Kauniainen on ranking-listoilla siellä missä on suurimmat tulot, paras terveydentila, korkein koulutustaso, alhaisin veroäyri ja lisäksi kunta taitaa olla Suomen ainoa velaton kunta. Oli lähes mieltä ylentävää lukea miten Kauniaisissa on myös Suomen pienituloisin tulotilastojen aladesiili.

  VastaaPoista
 5. Sinä et varmaan ole innoissasi suunnitellusta pääkaupunkiseudun
  metropolista? Näin olen ymmärtänyt.

  VastaaPoista
 6. Tomi: Olet ymmärtänyt ihan oikein. Koko kuntauudistus oli tarkoitettu, että luodaan vähintään 20'000 hengen kuntia, koska niiden olisi mahdollista turvata aivan pikkukuntia helpommin esimerkiksi kallis erikoissairaanhoito. Nykyinen kuntamallihan aiheuttaa, että kovin pieni kunta saa ylisuuria kustannuksia jos sen alueella joku kansalainen sattuisi sairastumaan kallista erikoissairaanhoitoa vaativaan sairauteen. Eli tärkeintä oli kansalaisten palvelujen turvaaminen. OK.

  Mutta miksi kuvitellaan että tämä suuruuden ekonomia olisi ekstrapoloitavissa megalomaanisiin mittasuhteisiin. Ei pääkaupunkiseudun muuttaminen miljoonakokoiseksi hallinnolliseksi yksiköksi palvele enää mitään kansalaisten palvelujen tehokasta tuottamista. Näen toki että olisi hienoa olla ison miljoonakaupungin kaupunginjohtaja, nostaa miljoonaluokan palkkaa.

  Olen seuraillut liikeyrityksien koon kasvua. Ei siitä mitään hyvää seuraa. Näennäisiä hyötyjiä ovat palkolliset johtajat jotka saavat näin kasvatettua palkkojaan ja bonuksiaan. Ei asiakkaat ja työntekijät mitään hyödy.

  Suuruuden ekonomia ei ole mikään pysyvä luonnon vakio tai fysiikan laki.

  Tätä voisi täydentää, miten pieni on kaunista, lämmintä ja inhimillistä. Sellaiseen pääkaupunkiseutuun minä uskon.

  VastaaPoista
 7. Tuo mitä kirjoitat on totta. Entä infrastruktuuri kuten Metro, nyt se pysähtyy Espoon rajalle, voisiko kunnat tehdä yhteistyötä kaavoituksessa?

  VastaaPoista
 8. Oli taas yksi minulle uusi tilasto jossa Kauniainen oli ykkönen. Tieto on täältä lainattu:
  http://murphyssoninlaw.blogspot.com/2012/03/raippaa-homoja-ja-pienia-vihreita.html

  'Toimittajat ovat myös listanneet Suomen vauraimmat kunnat autojen keski-iän perusteella:
  Kauniainen 6,1 vuotta
  Espoo 6,4
  Helsinki 6,5
  Kirkkonummi 7,0
  Vantaa 7,3

  Sipoo 7,6
  Tuusula 7,6
  Kerava 7,8
  Nurmijärvi 7,9
  Järvenpää 8,0
  Keskimäärin autojen ikä on rapiat 10 vuotta, eikä toimittajille varmaan tullut mieleen, että pääkaupunkiseudulla on paljon työsuhdeautoja.'


  Alkoi tulla jo ahdistus. Minunkin autoni on täyttänyt 9 vuotta. Huononnan nyt jo Kauniaisen keskimääräisiä autoilutilastoja. Kauheaa. Hävettää.

  VastaaPoista