13.2.2012

Onko henkilötunnus ihan susi?

Minun eteeni on yhden kuukauden kuluessa tullut jo kaksi tapausta jossa minun arvellaan syyllistyneen rattijuoppouteen (ihmettelijänä helsinkiläinen rikospoliisi joka löysi nimeni, oikeammin nimikaimani nimen jostain poliisin rekisteristä ja veronkierrosta eli olisin nostanut 31.12.2010 ns mustaa palkkaa ja jättänyt sen verotuksessa ilmoittamatta (ihmettelijänä verotarkastaja ja pääkaupunkiseudun verotoimisto). Surkeita näyttävät olevan viranomaisten rekisterit. Pitäisi varmaan valittaa tietosuojavaltuutetulle.

Vaikka minulla on kohtuullisen harvinainen sukunimi ja etunimi ei minusta noin vakavista asioista kuten rattijuoppous ja veronkierto aleta ihmisiä viranomaisten toimesta epäillä ja kiusata pelkän nimen perusteella. Jos ei henkilötunnusta ole käytettävissä kun on kyse ulkomaalaisesta on ainakin yritettävä yksilöinnin mahdollistamiseksi selvittää ko henkilön syntymäaika. Eikä pelkästään luottaa että jos on erikoinen nimi niin ensimmäinen nimiosuma on oikea. Toisaalta mistä minä tiedän minkälaisia vajakkeja meillä noita viranomaistehtäviä on hoitamassa. Voihan olla että ensimmäinen listalta löytyvä Matti Virtanen (nimi on ihan sattumanvaraisesti valittu) tyydyttäisi virkamiehen yksilöintitarpeen. Mitä sitä turhaan nähdä vaivaa. Vaivataan kansalaisia. Tai lyödään vain lisäverot ja korotukset suoraan. Valittakoot kansalainen. On nimittäin tuollaisesta mielivallasta kokemusta muutaman kymmenen vuoden takaa.

Nykyään Google ja sosiaalinen media kuten Facebook ovat loistavia juorupaikkoja. Olen tiennyt että minulla on useita nimikaimoja Venäjällä, Ukrainassa ja Baltian maissa. Venäläisillä ei ole ollut tapana antaa lapsille monia etunimiä. Samannimisten erottamiseksi toisistaan käytetään siksi ns patronyymiä eli isännimeä.

Mutta jo vuosia sitten löysin ulkomailta nimikaiman, jolla oli jopa sama patronyymi. Nauratti aika tavalla. Onneksi syntymäaika ei ollut sama.

Yli kaksikymmentä vuotta sitten samalla sukunimellä oli vain lähisukua. Eli lapsiani, vaimojani (niin, monikossa :) ja vanhempani. Mutta nyt on tänne muuttanut useita samalla sukunimellä, jotka eivät ole mitään tiedossa olevaa lähisukua ainakaan.

Tyttäreni löysi kuukausi sitten Googlella minulle helsinkiläisen nimikaiman. Kaveri on 22 vuotias ja etsi jossain deittipalstalla alle 34 vuotiaita naisia. Valokuvan perusteella minä vuorostani löysin saman kaverin myös Facebookista ja siellä olevien kaverien taustasta päättelin kaverin olevan kotoisin Eestin venäläisalueilta.

Niin minä olen 66-vuotias ja vaikka kuinka nuorekkaana itseäni yritänkin pitää niin en minä kyllä enää 22-vuotiaasta mene ulkonäkönikään perusteella.

Minusta on kumma etteivät meidän viranomaiset vaivaudu tekemään edes pientä salapoliisityötä jos henkilötunnusta tai syntymäaikaa ei ole tiedossa.

Ai että olen ollut kiukkuinen jo yli kuukauden. Toivotaan että asiat selviävät. Olen allerginen taistelemaan mahtipontisten virkamiesten kanssa.

3 kommenttia:

 1. Minun eteeni on yhden kuukauden kuluessa tullut jo kaksi tapausta jossa minun arvellaan syyllistyneen rattijuoppouteen (ihmettelijänä helsinkiläinen rikospoliisi joka löysi nimeni, oikeammin nimikaimani nimen jostain poliisin rekisteristä ja veronkierrosta eli olisin nostanut 31.12.2010 ns mustaa palkkaa ja jättänyt sen verotuksessa ilmoittamatta (ihmettelijänä verotarkastaja ja pääkaupunkiseudun verotoimisto).

  Oletko Igor nyt ihan varma, ettet sinä ole syyllinen? Kuulostaisi juuri sinunlaisesi pullean ja joviaalin ihmistyypin tekemiltä rikoksilta. ;)

  VastaaPoista
 2. Jos MF:n tarkoitus on vain solvata niin OK. Hän missasi kuitenkin kirjoitukseni pointin. Voi olla ettei MF vain ymmärrä tai sitten olen kirjoittanut villakoiran ytimen hyvin epäselvästi.

  Habituksen perusteella ihmisen rikollisen luonteen ja tekojen epäileminen on sekin valitettavan yleinen bias. Ja vähintään yhtä perusteeton kuin kertomani pelkkään nimeen perustuvat case'it.

  Siitä olin toki imarreltu, että MF arveli minut joviaaliksi ihmistyypiksi. Ehkä sekin on perusteetonta ja ansiotonta arvonnousua mutta iloitsin siitä silti. Pienet on köyhän eläkeläisen ilot :)

  VastaaPoista
 3. Minulla on pääkaupunkiseudulla ainakin yksi nimikaima. Olen pari kertaa saanut toisen opiskelupaikkani sähköpostiin tälle henkilölle tarkoitettuja viestejä, mikä on ollut kovin hämmentävää.

  VastaaPoista