29.2.2012

Guggenheim, perkele!

Olen käynyt Guggenheim museossa New Yorkissa. Hieno museo. Mutta en minä sen vuoksi New Yorkiin matkustanut. Enkä usko että valtavia turistilaumoja Suomeen vartavasten Guggenheim museota katsomaan tulisi. Guggenheim museon vetonaulana on New Yorkisa mm arkkitehtonisesti erikoinen museorakennus. Samanlainen vetovoimatekijä on Bilbaonkin Guggenheim museon museorakennus. Berliinin Guggenheim museo sijaitsi niin tavanomaisissa tiloissa ettei sen rakennus muodostanut mitään erityistä nähtävyyttä tai vetovoimatekijää. ja siksi museo lopetetaankin kannattamattomana. Meillä on suunniteltu koko hankkeelle Helsingin parhaalla paikalla Katajanokalla sijaitsevaa rakennustonttia. Samasta tontista on varmaan kiinnostuneet kymmenet ellei sadat keskustakehittäjät etenkin jos sen saa vielä pilkkahinnalla käyttöönsä. Mutta ennen kaikkea. P-e-r-s-a-u-k-i-s-e-t suunnittelevat toisten lainarahoilla hurjan kallista 'investointia' museohankkeeseen. Nyt on jo Vihreitä edustava Kaupunginmuseon hallituksen puheenjohtaja Halmetoja tarjonnut hankkeesseen kaupunginmuseonkin rahoja. Ja samaan aikaan muita museohankkeita ajetaan alas ja henkilöstöä vähennetään. Jos hanke on liiketaloudellisesti niin kannattava kuin koko ajan yritetään esittää niin tottahan toki hankkeelle löytyy yksityisiä rahoittajia. Guggenheim museo olisi mielenkiintoinen jos sen rakennuksesta onnistuttaisiin tekemään arkkitehtoninen nähtävyys. Kyll siellä kävisi silloin vierailijoita, jotka muutenkin ovat Suomessa. Mutta erittäin harva sen rakennuksen vuoksi tulisi Suomeen tai Helsinkiin. Eikä sinne mitään ryntäystä taidematkailijoitakaan tulisi. Sellaiset taiteen erikoisnautiskelijat ovat niin harvassa ettei heidän lukumäärää voi kymmenissä tuhansissa laskea varsinkin kun Helsinki ei ehkä heitä kuitenkaan millään muulla tänne kykene houkuttelemaan. Ihan tolkutonta porsastelua kansalaisten verovaroilla aikana jolloin koko ajan velkaannutaan vielä lisää. On näköjään Bloggerin editoria taas kovasti muutettu eikä tekstin muotoilu mene niin kuin ennen. No ei voi mitään. Pitää seuraavalla kerralla kirjoittaa teksti valmiiksi muualla ja kopioida tänne.

6 kommenttia:

 1. Kuulin juuri, että presidentti Svinhufvudin museo Kotkaniemi lopetetaan, koska museovirastolla ei ole vara maksaa sen ylläpitokustannuksia 50.000 euroa vuodessa. Museon kotikunta tukee sitä samalla rahamäärällä, vaikka ei edes omista kiinteistöä.

  Mutta tää on niin tätä.

  VastaaPoista
 2. Guggenheim ja muut kansainvälisesti merkittävät kohteet ovat välttämättömyys!

  Maakuntamuseot sekä vastaavat impivaaralaisuuden muistomerkit joutaakin hävittää.

  VastaaPoista
 3. Aivan ilmeisesti tässäkään ei järkisyillä ole mitään merkitystä silloin kun kiihko on kova.

  Jatketaan me taistelua tuulimyllyjä vastaan.

  http://eaglesflysingly.blogspot.com/2012/02/kaupunginvaltuusto-paattaa-pussikaljan.html

  VastaaPoista
 4. Igor nähtävästi Helsingin kaupungin valtuutetut ovat hanketta vastaan samoin kulttuuriministeriö.
  Joten julkista rahaa Guggenheim-museo ei tule näillä näkymin saamaan. Hyvä niin, jos rakennetaan kerättäköön rahat yksityisiltä sijoittajilta, kerta se sellainen rahasampo on.

  VastaaPoista
 5. Tomi: Ei noista valtuuston takinkääntäjistä koskaan tiedä.

  VastaaPoista
 6. Igor,

  ehkä Tomi kuuluu sukupolveen, joka ei vielä ole oppinut, että politiikassa mikään ei ole mitä sen väitetään olevan? Se on ihmeellinen inhimillinen alue, jossa mikään ei ole koskaan kirkossa kuulutettu. Eikä varmaa vielä silloinkaan.

  nimimerkki
  the game aint over till its won and nobody knows when that is.

  VastaaPoista