1.8.2012

Muslimiavioliitto Suomessa

Suomen islamilainen neuvosto on antanut ohjeen ja suosituksen islamin sääntöjen mukaista avioliiton solmimista varten. Kyseinen neuvosto edustaa useita islam-yhdyskuntia Suomessa, mutta ei käsittääkseni ihan kaikkia. Suomen vanhin tataarien perustama islam seurakunta on pysynyt erillään eikä ota uusia jäseniä kuin omasta piiristään.

Noista julkaistuista säännöistä jäi muutama asia hiukan ihmetyttämään. Englanninkieliset ohjeet poikkesivat suomenkielisistä joissakin kohdissa.

Kohdassa 5 osapuolet vahvistavat, että lapset kasvatetaan muslimeiksi. Tosin englanninkielisessä on lisätäsmennys, että avioliitosta syntyneet lapset kasvatetaan muslimeiksi. 

Kohdassa 8 on suomenkielisissä ohjeissa otettu käyttöön mielestäni meillä oikeudellisesti tuntematon käsite 'edunpuolustaja' (jota on täsmennetty suluissa ilmeisesti somalinkielisellä ilmaisulla 'wali') joka on englanninkielisissä ohjeissa mainittu morsiamen holhoojaksi. Miehen holhoojien suostumuksista ei ole puhuttu mitään ja ilmeisesti mies onkin oletettu automaattisesti täysivaltaiseksi mikä hyvin sopinee islamilaiseen arvomaailmaan.

Kohdassa 11 on suomenkielellä myötäjäiset selitettävä vain morsiamelle. Englanninkielellä määrätään että selvitys on annettava molemmille osapuolille, mutta sitten lisätään että erityisesti morsiamelle.

Sitten muutamia kommentteja kohtiin, jotka saivat ainakin minut mietteliääksi. Kohdassa 2 vaaditaan, että nainen antaa vakuutuksen, että hän menee vapaaehtoisesti vihittäväksi. Samanlaista vakuutusta ei mieheltä näköjään vaadita.


Kohta 7 on herättää ainakin minussa hiukan miettimistä, että velvoitetaanko siinä avioliiton ongelmissa avioero mukaan luettuna soveltamaan sharia-lakeja, joita tulkitsee vihkijä tai yhdyskunnan imaami. Siis miehet pannaan ratkaisemaan aviokriisit.

Muutamat kohdat ohjeissa esittävät vain suomalaisen käytännön joita pitäisi tietenkin noudattaa ilman tuollaisia ohjeitakin.

On hyvä että tuollaiset ohjeet on laitettu näkyville. Se saattaa vähentää valtaväestön epä- ja ennakkoluuloja. Hiukan sieltä paistaa silti läpi naisten alisteinen asema islamissa miehiin verrattuna. Siinä suhteessa säännöt eivät ole mitenkään myönteisiä vaan vahvistavat sitä käsitystä ettei nainen islamissa ole miehen kanssa tasaveroinen.

2 kommenttia:

  1. Paras on kyllä tuo imaamin valtuuttaminen avio-ongelmien ratkaisijaksi.

    Moinen velvoitus on ainakin Suomen lain hengen vastaista, ehkä kirjaimenkin. Eikä siinä mitään, minun puolestani uskonnolliset yhteisöt saavat velvoittaa jäsenensä elämään tiettyjen sääntöjen mukaan, mutta lain edessä sääntöjen tulisi olla samat kaikille. Lakia ei vaan uskalleta muuttaa, koska silloin paljastuisi nykyisen PC-ideologian moraalinen mädännäisyys kaksinaismoralismeineen.

    VastaaPoista
  2. Islam paransi aikanaan naisen asemaa huomattavasti. Profeetta Muhammed on eräs historian saatossa naisen asemaa kaikkein eniten parantaneista miehistä. Myöhäisporvarillisessa yhteiskunnassa tätä ei aina ymmärretä, koska nyt on menty toiseen ääripäähän eli akkavaltaan. Ajattelussa on krooninen perspektiiviharha ja asioiden oikea tola unohtuu. Feministinen ideologia on tietysti miehiä sortavaa, eli repressiivistä. Silti se ei ole edes naisten itsensä preferensseissä: Naiset kääntyvät sankoin joukoin muslimeiksi, koska eivät voi peruspsykologiansa vuoksi sietää feminismin pilaamia "hiiriä", mutta eivät toisaalta ideologisista syistä voi kelpuuttaa ei-herrasmiehiäkään. Tällöin ratkaisuksi muodostuu islam.

    Islamilla kun on sentään vielä miehiä.

    VastaaPoista