10.8.2012

Onko tämä meidän tulevaisuuden kuva?

Kommentoidessani edellisen kirjoituksen palautetta häkellyin. Palaute oli sekin jotenkin häkellyttävä: Ruotsin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Malmössä vain joka kolmasluokkalainen osaa lukea.

Mutta kun aloin porautua tarkemmin minkälainen tilanne on Malmössä jos tuollainen tilanne on mahdollinen päädyin aika ihmeellisiin tietoihin. Kyllä minä olen tiennyt, että Ruotsista ollaan tekemässä monikulttuurista yhteiskuntaa ja että siinä on osittain jo päästy tuloksiinkin. Onko tulokset kovin myönteisiä niin siitä voi olla montaa mieltä mutta tuollainen lukutaidottomuusprosentti ei varmaan kenenkään vastuullisen päätöksentekijän mielestä ole suotavaa.

Olen huolestuneesti tarkkaillut miten Suomesta ollaan tekemässä. Pakko kirjoittaa passiivissa kun en tiedä kuka tuosta on päättänyt. Demokraattisissa vaaleissa tuo ei ole ollut kai kun pari kertaa esillä. Eli edellisissä kunnallis- ja eduskuntavaaleissa melkoinen osa kansaa pääsi ensimmäistä kertaa äänestämään kunnanvaltuustoihin ja eduskuntaa hulvattomaan maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvia kansalaisia. Mutta monikulttuurisuuskehitys oli jo pitkällä siinä vaiheessa. Eli siitä on päätetty jossain meitä kansalaisia kuulematta! Ja tuntuu siltä että suuren vaalivoiton tehneet perussuomalaiset olivat ainoat jotka edustivat huolestuneita kansalaisia. Ja välittömästi vaalivoiton jälkeen käynnistyi aivan massiivinen parjauskampanja lehdistössä ja Ylessä. Ja osin kilpailevien puolueiden toimesta.

Mutta takaisin Ruotsiin. Malmössä oli vuonna 2006 ulkomaalaisperäisiä kansalaisia 35,9% väestöstä eli yli kolmasosa. Alle 17 vuotiaista osuus oli vielä suurempi eli 42,8%. Ja äidinkielenä muuta kuin ruotsia puhui esikouluikäisistä vuonna 2007 48% eli melkein puolet. Maahan muuttaneiden aikuisten lukutaidosta ei ole tietoja julkaistu.

Haluammeko mekin tätä? Onko meilläkin meidän tulevaisuuden työntekijät ulkomailta tulleita? Osaavatko he jotain meille hyödyllistä jo valmiiksi tai ovatko valmiit oppimaan?  Vai onko meille hyödyllisiä vasta näiden maahanmuuttajien lapset parinkymmenen vuoden kuluttua. Muuttuuko huoltosuhteemme paremmaksi vai huononeeko se vielä entisestä ennusteesta?  Elättääkö tänne muuttava ulkomaalaisväestö meidän eläkeläisemme? Vai elätämmekö me heidän eläkeläisensä, jotka tulevat perheenyhdistämisen nimissä viettämään meidän normiemme mukaisia eläkepäiviä? 

Malmön tilannetta selvittää parhaiten ruotsinkielinen Wikipedian sivu.

Lukekaa ja miettikää. Ja miettikää tarkkaan mitä te haluatte Kohta on kunnallisvaalit ja minun ymmärtääkseni eräs piiloagenda on yhdistää pääkaupunkiseudun kunnat - metropolialueeksi hienosti kutsuttu, jotta maahanmuuttajien aiheuttamat kustannukset saadaan tasaisemmin jaettua. Nyt ne rasittavat eniten Helsinkiä. Eihän tätä tietenkään kovin suureen ääneen haluta kertoa mutta se lienee yksi suurimpia syitä tehdä yhtenäinen metropolialue. Itsenäisinäkin pääkaupunkiseudun kunnat ylittävät moninkertaisesti kunnille asetetut kokovaatimukset.

Ja huvittavaa on, että Pohjanmaalla  jotkut kunnat haluavat palata suuralueyhteistyöstä takaisin omiin kuntiinsa kun kustannukset olivat silloin paljon pienemmät kuin isona yksikkönä. Eli ei suuruuden ekonomia olekaan ihan yksinkertainen skaalautuva juttu. Mutta eihän sellaista tarvitse ottaa huomioon kun myydään mielikuvia tietämättömille.

5 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Vastaavanlainen kehitys on tapahtunut jo Detroitissa, jossa PUOLET koko kaupungin väestöstä ei osaa lukea - siis aikuiset mukaan luettuna. Kirjoitin aiheesta äskettäin Helsingistä Itämeren Detroit.

  VastaaPoista
 3. Miten tulikin mieleen, ensimmäisellä maahanmuuttajille tarkoitetulla kielikurssilla ei opeteta possessiivisuffiksia, se kuuluu vasta jatkokurssille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun puolesta hyvä kun oppisivat Suomea vaikka ilman posessiivisuffiksia. Kyllä puheesta saa selvän ilman sitäkin. Mutta ettei joka paikkaan ja joka kielelle tarvitsisi jatkuvasti järjestää kalliita tulkkeja. Vaikka se lisääkin tulkkityöpaikkoja ;) Hyvä kun ylipäänsä maahanmuuttajille järjestetään kielikursseja ja he niille osallistuvat. Kun he nyt tänne asti ovat tulleet.

   Poista
 4. Ei, ei, emme me sitä halua. Ei suurin osa väestöstä todellakaan halua muuttua vähemmistöksi omassa maassaan. Mutta kukaan ei nähtävästi kuuntele "kansaa". En tosin oikein ymmärrä mitä ihmettä eliittikään laskeskelee hyötyvänsä maamme lahjoittamisesti alhaisesti koulutetuille vieraan kulttuurin ja uskonnon edustajille. Ei esim. Australiaan niin vain tulla. Venepakolaiset kuskataan Pääsiäissaarille ja vankiloita muistuttaviin säilöntäkeskuksiin. Jos viisumin haluat, niin sinun tulee osoittaa ammatillinen ja kielellinen pätevyytesi. Eikä valtio kenellekään mitään kielikursseja järjestä. Jos haluat oppia jotain, maksat kurssisi itse.

  VastaaPoista