8.3.2013

Kirsi Piha ja etätyö

Kirsi Piha oli TV1:n aamutelevisiossa kertomassa tekemästään etätyötutkimuksesta. Samassa yhteydessä hän kertoi kuinka suuri osa ihmisistä haluaisi tehdä etätöitä ja kuinka pieni osa heistä sitä tänä päivänä tekee.

Ensimmäisen kerran samassa etätyöasiassa hehkutti Kirsi Pihan aviomies Saku Tuominen kuinka hienoa olisi kun mahdollisimman moni voisi tehdä etätyötä ja olla luova yms.

Olen samaa mieltä. Minulla oli palkkatyössä viimeisimmässä työpaikassani ennen eläköitymistä mahdollisuus tehdä etätyötä. Käytössä oli erilaiset nykyaikaiset viestintävälineet tavanomaisen puhelimen lisäksi. Ryhmäkohtaiseen ja avoimeen pikaviestintään käytimme omaa IRC-palvelinta, hiukan hitaampaan monenkeskiseen viestintään käytimme ns Usenet uutisryhmiä. Ja sitten kahdenvälisessä viestinnässä käytimme sähköpostia ja puhelimia, jotka käytännössä olivat matkapuhelimia. Faksit olivat jo jääneet aika marginaaliin.

Noilla edellä luettelemillani viestintävälineillä pysyi aika hyvin perillä asioista ja jonkinlainen virtuaalinen sosiaalinen kanssakäyminenkin oli mahdollista. Jotkut tekivät etätyötä 100-500 km päässä ja kävivät toimistolla ehkä vain kerran parissa kuukaudessa.

Itse kävin vähän useammin toimistolla koska jotkut työtehtäväni edellyttivät fyysistä läsnäoloa.

Työpaikka oli IT-alalla, missä työmotivaatio on yleensä hyvä, ellei työnantaja ole mennyt sitä ehdoin tahdoin pilaamaan. Niin meinasi meilläkin käydä vai taisiko peräti niin käydäkin,  kun omistaja vaihtui ja pani tilalle jonkin ajan kuluttua omat käskyläisensä.

Siinä vaiheessa kun vielä yrityksen yleinen henki oli hyvä ja työntekijöiden työmotivaatio oli kohdallaan etätyö pelasi hyvin. Työtuloksia kuitenkin seurattiin ja jos siellä joukossa joku yritti oikeasti lusmuilla niin se kyllä havaittiin nopeasti.

Jo silloin kun Saku Tuominen ensimmäisen kerran hehkutti tuota etätyötä kuinka hyvää se olisi työntekijöille yms niin en minä siinä ollut eri mieltä. Mutta sitä ihmettelin ettei Saku Tuominen missään julkisuudessa etätyön propagoijana esiintyessään maininnut mitään siitä, että eihän se kaikkiin työtehtäviin kerta kaikkiaan sovellu. Nyt hänen vaimonsa Kirsi Piha esiintyy aivan samalla tavoin. Aivan kuin koko Suomen kansa olisi sellaisissa töissä joita voi tehdä etätyönä. Jopa opiskelijoilla oli tehty kysely etätöistä ja he pitivät sitä hyvin luontevana. Montakohan ammattikoululaista opiskelijaa oli kyselyssä? Oliko vain korkeakoulusta ja ammattikorkeakoulusta.

Miten tekee tehdastyöläinen, karjanhoitaja, siivooja, tarjoilija, muu ravintolatyöntekijä, kaupan kassa tai myyjä etätöitä. Ei mitenkään. Miten käyttäytyvät ihmiset etätyöhön soveltuvissakin työtehtävissä jo yrityksessä on huono työilmapiiri ja -motivaatio? Silloin ei tarvitse pelätä Kirsi Pihan aamuhaastattelussa mainitsemaa, että ihmiset tekevät liikaa töitä. Jos työ ei ole mielenkiintoista eikä motivoivaa ja henkilöstöllä on paha olla niin hyvä jos tekevät edes jonkun minimin.

Minusta etätyö on hyvä juttu ja sitä sietääkin propagoida mutta toivoisi propagandisteilta laaja-alaisempaa ymmärrystä työelämän ilmiöihin. Ei koko kansa ainakaan vielä työskentele tehtävissä jotka kaikki soveltuvat etätöihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti