8.3.2013

Timo Soini, BBC:n Hardtalk ja Carl Haglund

Hardtalkin haastattelija oli ihan terävänä. Varmaan häntä oli Suomesta käsin valmennettu Soinin tai perussuomalaisten vastavoimien toimesta mutta yksi kysymys ainakin oli ihan aiheellinen.

Timo Soini meni minusta tekemään virheen kun lupasi, että jos joku puolueen kansanedustaja saa rikostuomion rasismista niin hänet erotetaan puolueesta. Siinä vaiheessahan ei Jussi Halla-ahon rikostuomio ollut vielä lainvoimainen. ja saattoi olla ettei Timo Soini uskonut tuomion jäävän voimaan. Eli hän ei ottanut huomioon, että joutuisi vielä tuota lupaustaan selvittämään.

Eihän tuota tuomiota kukaan täysjärkinen uskonut että se pysyisi korkeimmassa oikeudessa. Olihan se niin omituista että lauseita irrotetaan asiayhteydestä ja sitten niille annetaan merkityksiä joita niissä ei ole silloin kun ne luetaan siinä alkuperäisessä asiayhteydessä.

Ehkä se oli ainoa tapa saada verenhimoinen lehdistö hetkeksi aikaa hiljaa, että lupasi puolueesta erottamisella.

Mutta kyllä se oli virhe. Ei olisi pitänyt mennä tuollaista lupaamaan. Eikä sellaiset selitykset että Halla-aho on ihan riittävästi jo asian pitkittyessä kärsinyt lievennä tuon lupauksen rikkomista.

Ihan järjetöntä olisi ollut erottaa Jussi Halla-aho Perussuomalaiset puolueesta on minunkin mielipiteeni mutta ei pitäisi tuollaisia löysiä lupauksiakaan mennä ennenaikaisesti sanomaan. Pitkä miinus Timo Soinille katteettomasta lupauksesta. Olisi mieluummin sanonut tehneensä virheen kun meni tuollaista lupaamaan tai jotain kuuta vastaavaa.

4 kommenttia:

 1. BBC sai eduskuntavaalien yhteydessä tietoja Perussuomalaisista esim. professori Jan Sundbergilta, joka vertasi lehdistötilaisuudessa Perussuomalaisten puolueohjelmaa Völkische Beobachteriin.

  Tässä mielessä RKP-taustaiset henkilöt välittävät "tietoja" suomalaisesta politiikasta muualle maailmaan. Esimerkiksi Ruotsissa suomenruotsalainen media on tärkein ja yleensä ainoa tietolähde Suomen asioita käsiteltäessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä on jännä vetää vertailua aikaisemmin käytettyyn Moskova korttiin. Sehän oli käytössä Suomessa poliittisten kilpailijoiden nujertamiseksi. Nykyään syväkurkut juoruavat samanhenkiselle länsimaiselle medialle. Eräänlaisia 'dosentteja' hekin.

   Ja Brysselistä puhutaan uutena Moskovana ja EU:n lempinimi on Eurostoliitto.

   Ja Mauno Koivisto jo valittelee että presidentin valtaa on kavennettu liikaa.

   Kaikki on turvallisen tuttua meikäläisen ikäluokalle, 40-luvulla syntyneelle 60-lukulaiselle.

   Poista
 2. Verenhimoinen lehdistö on mustamaalannut Soinia jo pitkään valheilla ja vääristelyillä. Jos Soini tällaisen grillaamisen yhteydessä heittää jonkin pienen vastavalheen puolustautuakseen, en pidä sitä suurena asiana. Itse asiassa en pidä sitä juuri minään. Samanaikaisesti ministerit ovat valehdelleet lukuisia miljardeja alaspäin siitä kuinka paljon suomalaiset joutuvat maksamaan konkurssimaille. Tämä ei ole haitannut mediaa, eikä se ole herättänyt mediassa juuri mitään tunteita tai reaktioita (yksittäisiä poikkeuksia on, jotka vahvistavat säännön, esim. Taloussanomien Jan Hurri). Miksi siis arvostelisimme Soinia ankarasti pikkujutusta, mutta samalla annamme ministerien seurauksiltaan valtavien valheiden mennä läpi. Jeesuksen sanoin "Te siivilöitte hyttysen, mutta nielaisette kamelin."

  Perussuomalaisiin kohdistuva emotionaalinen propaganda aiheuttaa vääristymän hyväntahtoisestikin perussuomalaisiin suhtautuvien ihmisten kognitiiviseen ja emotionaaliseen havainnointiin ja prosessointiin. Kaikki perussuomalaisiin liittyvät negatiiviset tai potentiaalisesti negatiiviset asiat vääristyvät ihmisten mielissä suhteettoman suuriksi ja voimakkaasti emotionaalisesti värittyneiksi. Negatiiviset tunteet kutistavat ihmisten perspektiiviä ajallisesti, paikallisesti ja kontekstin suhteen. Ihmiset eivät pysty suhteuttamaan perussuomalaisiin liittyviä tapahtumia historiallisesti; muihin vastaaviin tilanteisiin; muiden poliitikkojen toimintaan; median poliittisesti motivoituneisiin jyrkän erilaisiin suhtautumistapoihin olennaisilta osiltaan samanlaisissa tilanteissa; lieventäviin asianhaaroihin, jne.

  VastaaPoista
 3. Tiivistettynä: Avoimen vihamieliselle ja patologisesti valehtelevalle medialle lausutut *pienet* valheet ovat aina lieventävien asianhaarojen vallitessa sanottuja.

  VastaaPoista