27.8.2013

Juutalaiset kirjailijat

Kuuntelin ja katselin tänään Ylen Teema -kanavalta amerikkalaisen kirjailija Philip Rothin haastattelun. Oli niin mielenkiintoinen että jäi ruoanlaittokin sivuun kun ohjelma vei mukanaan. Ylen Teema kanava on todellinen aarreaitta ja nykyään koko Yle Areena kun siellä löytyy hyvin paljon ohjelmia jälkeenpäinkin. Ja aika mielenkiintoisia ohjelmia tulee Ylen FST5:lta ja siellä näytetyistä Ruotsin television ohjelmista. Tässä huomaa taas miten hyödyllinen on hyvä ruotsinkielen taito. 

Siitä tulikin mieleeni, että muidenkin juutalaisten kirjailijoiden teoksissa on jotain minuun vetoavaa. Ja samasta syystä rakastan Woody Allenin elokuvia kun niissäkin on joku kummallinen juutalainen perusvire. Ja hauskoja ovat olleet jo vuosi a sitten kuulemani amerikanjuutalaiset stand-up koomikot. Tosin heidän huumorinsa ymmärtäminen on edellyttänyt amerikanjuutalaisen kulttuurin ymmärtämistä. Nythän meillä on stand-up koomikkoja jo omasta takaakin täällä Suomessa. Ja osa on jopa tosi hyviä.

Tämän ohjelman muistuttamana aloin palauttaa mieliini erästä juutalaista satiirikkoa, josta pidin suuresti,  mutta kesti useita tunteja ennen kuin sain nimen palautettua mieleeni. Kyse oli Ephraim Kishon nimisestä kirjailijasta. Ensimmäisen kontaktini häneen sain kun katselin kirjakaupassa saksankielisiä taskukirjoja. Kirjan takakannen teksti lisäsi kiinnostustani ja ostin kirjan. Myöhemmin huomasinkin, että hänen kirjansa olivat hyvin suosittuja Saksassa, siihen aikaan länsi-Saksassa. Kirjat oli käännetty hebreasta, unkarista ja saksasta ja Ephraim Kishon oli saksantanut itse viimeisimmät keoksensa.

Kirjastosta löysin muutaman suomennetunkin Ephraim Kishonin satiirikokoelman. Välillä Kishonia lukiessa tuli huumorista mieleen meidän suomalaisten Olli ja hänen satiiriset pakinansa Mustapartaisesta miehestä. Suosittelen lukemaan jos pidätte satiirista ja löydätte vaikkapa kirjastosta Kishonin teoksia..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti