16.8.2013

Mikä meidän ruokabisnestä vaivaa?

Luin uutisista hämmästyneenä, että Valio vetää pois markkinoilta Viola merkkisiä tuorejuustoja, koska niissä saattaa olla jäämiä kalasta. Eli ' ....tuotteisiin on saattanut joutua pieniä jäämiä kalaa, jota ei ole mainittu ainesosaluettelossa'.

Siis mitä ihmettä. Ilmoitetulla poisvedettävien listalla on 17 erilaista Viola tuorejuustoa. Miten ihmeessä kalaa 'on saattanut joutua' tuotteeseen? Kuuluuko se osasena noihin tuotteisiin vai lojuuko tuotantolinja läheisyydessä kalalaatikoita vai miten tuollainen tapahtuu etukäteen huomaamatta? Miksi sitä ei ole mainittu ainesosaluettelossa? Ei sitä siellä ainesosaluettelossa tietenkään mainita jos se ei tuotteeseen kuulu  vai miten   tuollainen ilmoitus olisi ymmärrettävä? Että se kuuluukin tuotteeseen?

Näistä kaunistelluista ainesosaluetteloistahan meillä on kokemusta viime aikoina sekä hevosenlihan mutta myös joidenkin pakastevihannesten kanssa. 

Ja meidän elintarviketeollisuus  kehuskelee jatkuvasti korkealla ja puhtaalla laadulla ja antaa ymmärtää, että laatutaso on korkealuokkaisempaa kuin jossain keski-Euroopassa.

Olen lueskellut iltalukemisina ruotsalaisen toimittaja Mats-Eric Nilssonin kirjaa 'Aitoa ruokaa, Väärentämättömän ruoan opas' ja kyllä minun silmiltäni on riisuttu kaikki illuusiot "puhtaasta suomalaisesta ruoasta". Suosittelen. Minä' olen kirjan luettuani ainakin alkanut väistää eineksiä ja muita teollisia puolivalmisteita vaikka aikaisemmin saatoin niitä käyttääkin elämäämi helpottamaan.

Minä muistan kuinka kahden Michelin tähden ravintolan Chez Dominique'in perustaja, kokki Hans Välimäki sanoi kerran jossain haastattelussa, että puhdas kotimainen ruoka on pelkkää urbaanilegendaa. Elintarviketeollisuus haluaa sellaista mielikuvaa meille syöttää ja ylläpitää pitääkseen kiinni suomalaisten elintarvikkeiden preemiohinnoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti