15.1.2014

Arvonlisäverotuksen kummallisuuksia

Minun on heti alkuun myönnettävä, että minulla on ennakkoasenteita veroviranomaisia kohtaan. Lisäksi minun on todettava, että asenteet perustuvat omakohtaisiin kokemuksiin veroviranomaisten mielivallasta.

Lisäksi minulla on muistikuva ja kokemus siitä kun verottajan tietokoneuudistus sotki koko verotuksen tässä maassa. Kun yritin siinä asiassa tarjota apuani valtionvarainministeri Erkki Liikaselle en saanut muita vastauksia häneltä kuin uudet korotetut lisäveroliput. Vaikuttikin, että tärkeintä oli peitellä koko katastrofi. Oikeuskanslerikin valjastettiin rauhoittelemaan etteivät kunnat kuitenkaan ole kärsineet verottajan sotkuista. Minulla oli jopa näyttöä vääristä verotuksista, joissa esimerkiksi kunnallisvero oli kokonaan unohdettu. Eivätkä summat olleet ihan pieniä.

Nyt minua on nettikaupan laajentuessa jo pidempään ihmetyttänyt mitä järkeä on, että kansalaiset voivat ostaa netistä ulkomaisista lähteistä pienemmällä arvonlisäverolla kuin kotimaisista postimyyntiyrityksistä.

Tai ymmärränhän minä kansalaisen näkökulman. Ostat sieltä mistä saat edullisimmin.

EU:ssa arvonlisävero vaihtelee 15-25%  välillä.

Tavaroiden ja palveluiden vapaan  liikkuvuuden pitäisi isolla EU:n kokoisella talousalueella edistää yritysten välistä hintakilpailua. Mutta nyt kilpaillaan jo verotuksellakin. Ihan kuten yritysten etabloitumisesta EU:n sisällä kilpaillaan yritysverotuksella.

Vuosia vuosia sitten joku 'kananaivoinen' verohallinnon virkamies oli ollut keksivinään nerokkaan ratkaisun. Aletaan noudattamaan Suomen sisäistä arvonlisäveromääräystä. Eli alettiin määrätä joku saksalainen nettiyritys arvonlisäverovelvolliseksi Suomeen. Jotkut tuollaisen järjettömyyden kohteeksi joutuneet yritykset lopettivat tuollaisen vuoksi koko nettimyynnin Suomeen ja suomalaisille. Jos tuollainen olisi otettu käyttöön EU:n laajuisesti olisi se muodostanut melkoisen esteen tavaroiden vapaalle liikkuvuudelle ja muutenkin olisi ollut todellinen kilpailun rajoite.

Nyt me sitten ostelemmekin postimyynnissä jos jonkinlaista hilavitkutinta ulkomailta Suomeen. Alkuperäinen hintakin ulkomailla on vain puolet siitä mitä Suomen huonosti kilpailuilla markkinoilla. Arvonlisäverokin on viitisen prosenttia pienempi samoin kuin postikulut kun vertaa kotimaisen Itellan tariffeihin.

Siis tämähän on kuluttajan kannalta hienoa, mutta muuten järjetöntä. Eihän tässä toteudu alkuunkaan aito hintakilpailu.

Tosin tiesin jo 1960-luvulla työurani alussa, että keski-Euroopasta sai ostaa massapostituksia paljon halvemmalla kuin Suomen Postilta. Ja moni suurpostittaja postittikin mainoksensa jostain edullisesta keski-Euroopan postista. Ja tuokin näyttää lisääntyneen. Moni keski-Euroopan iso järjestö on kilpailuttanut asiakaspostinsa ja lähettää sen muusta kuin kotimaastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti