4.1.2014

Työeläkelakien perhe- ja leskeneläkkeet

Tunnen useita lapsiperheitä, missä isä ja äiti eivät ole avioliitossa.

En minä ole mikään moralisti-niuhottaja enkä usko että avioliitto suuremmin ylläpitäisi rakkautta parisuhteessa.

Mutta uskoisin, että jokainen vastuullinen isä ja äiti haluaa turvata leskensä ja lastensa toimeentulon tai koulutuksen jos jommalle kummalle vanhemmista sattuisi jotain. Otetaanhan noiden tilanteiden varalta erillisiä henkivakuutuksiakin.

Muistuttaisin kuitenkin ettei avoliitossa elänyt leski saa mitään leskeneläkettä.

Miten kukin haluaa järjestää asiansa on jokaisen oma asia. Mutta kannustan ottamaan huomioon työeläkelakeihin sisältyvät etuudet avioliitossa oleville pareille. Samat etuudet koskevat myös parisuhteensa rekisteröineitä perheitä tai leskiä. Kun avioliitossa olevilla miehillä ja naisilla on usein yhteisiä lapsia niin noissa rekisteröidyissä parisuhteissa lapset ovat käytännössä jomman kumman puolison ellei sisäistä adoptiota ole toteutettu.

En ole sukupuolineutraalin avioliittolain kannattaja, sillä sen avullahan ikään kuin ujutettaisiin homo- ja lesbopareille täysi adoptio-oikeus tuon sisäisen adoptio-oikeuden tilalle. sitä harvoin tunnustetaan avoimesti mutta sehän suurin syy tuohon "sukupuolineutraaliin"  avioliittolakiin on. Ts keskenään lisääntymiskyvyttömät naisparit saisivat subjektiivisen oikeuden vaatia hedelmöityshoitoja yms iljettävän miesten kanssa tekemisen sijaan ja homoparit saisivat oikeudet adoptoida lapsia kun koiraita on vaikea hedelmöittää edes hedelmöityshoidoilla. Luonto kun on ollut niin ajattelematon koiraiden suhteen :)

Mutta tuo sukupuolineutraali avioliittolaki ei ollut pääasia vaan, että huolehtikaa puolisonne ja lastenne turvasta työeläkelakienkin mahdollistamalla tavalla.

Siellä oli jänniä pykäliä, joita minäkin jouduin tarkemmin konsultoimaan mitä ne oikein tarkoittavat. Enkä silti vieläkään ihan ymmärrä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti