25.1.2014

Nepalilaisen teen metsästys

Aloin jo vuosia sitten  etsiä hyviä ruokapaikkoja netistä eat.fi palvelusta. Siellä on käytettävissä erilaisia hakukriteerejä ja mielenkiintoista on lukea sieltä asiakkaiden vertaisarviointeja.

Jos ravintola on uudehko ja vertaisarviointeja on julkaistu vähän kannattaa suhtautua pienellä varauksella kehuihin. Arvioijathan saattavat hyvinkin olla omistaja perhettä, sukulaisia tai muuten vain lähipiiriä. Jos kehuvia arvosteluja on paljon on helpompi luottaa  niihin.

Yksi näitä löytöjä oli nepalilainen ravintola Mountain Nordenskiöldinkadulla Venäjän kulttuuri-instituuttia vastapäätä. Kirjoitin ravintolasta kolmisen vuotta sitten blogissani.

En ole aikaisemmin kirjoittanut nepalilaisen ravintolan tarjoamasta teestä. Olen vuosien varrella tilannut siellä jälkiruoaksi nepalilaista, maustettua teetä. Vaikka en yleensä pidä erilaisin maustein terästetystä teestä tämä maistui hyvältä. Minua on usein ihmetyttänyt kauppojen teehyllyjen bergamottaöljyllä maustetut Earl Grey teet. Olen usein kuullutkin kaupan myyjien ehdottavan sitä kun asiakas pyytää jotain erityisen hyvää teetä. Laadukkaita ja silti maustamattomia teelaatuja on kymmenittäin. Jokaisen kannattaisi kokeilla erilaisia laadukkaiden teetalojen tarjoamia teelaatuja jotta löytäisi omat lempilaatunsa.

Mutta, tuo nepalilainen tee teki minuun vaikutuksen. Pienen tutkailun jälkeen minulle selvisi, että myös intialaiset juovat samalla tavoin maustettua teetä eräänä vaihtoehtona.

Löysin englantilainen Twining teetalon valikoimista intialaisen Chai tyyppisen teen. Se on voimakkaasti maustettu kanelilla, kardemummalla, mausteneilikalla ja inkiväärillä. Juuri siten kuin tuo nepalilainenkin tee. Lipton  teetalolla oli joku vastaavanlainen Indian Chai tee, mutta sen mausteet olivat ihan erilaiset.

Sitten aloin metsästää mistä tuota Twiningsin Indian Chai teetä sai ostaa. Näytti ettei mistään. Stockmannin ruokakaupassa oli tuosta mallista jossain erikoissekoitusten "Voyage"  valikoimassa. Paketissa oli viittä erilaista teetä kutakin 5 kpl. Ostin että pääsin kokeilemaan. Oli aitoa tavaraa.

Olen asunut jo vuosia Kauniaisissa. Keskustan ostoskeskuksessa oli vuosikausia loistavasti hoidettu Valintatalo ja sen liiketoiminta siirtyi tai myytiin jostain syystä S-ryhmälle. Tapahtui myönteinen yllätys. Kauppa sen kun vain parantui. Valikoimat  paranivat vielä entisestään  ja sieltä alkoi löytyä mitä vaativimman (ja ostovoimaisen!) ostajan tarvitsemat ruokatarpeet. Juustohyllykin melkein kilpailee Stockmannin valikoimien kanssa.

Täältä löytyi hyllystä Twiningsin Indian Chaita, mitä en ollut erillisenä tuotteena löytänyt edes Stockmannilta.

Stockmannilta löysin kuitenkin erästä toista teemerkkiäni. Yorkshire Gold niminen tee on minun mielestäni  hyvä mustan teen sekoitus. Olen juonut sitä jo vuosikausia. 

2 kommenttia:

 1. Tuo ravintola Mountain on tosiaan "huippu". Poikkeuksellisesti näihin etnopaikkoihin, joissa ruokaa on paljon ja se on skeidaa, Mountainissa annokset ovat pienehköjä mutta maultaan erinomaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KT, eihän ravintolan etnotausta todella mikään ruoan laadun tae ole. Siksi yritänkin aina tuolta eat.fi sivustolta katsoa arvosteluja.Olen löytänyt muutaman muunkin hyvän nepalilaisen sitä kautta kuten Tikkurilassa sijaitseva Sagarmatha tai eli yksi intialainenkin on päässyt listalle. Samassa talossa on vieressä Kebab-Pizzeria, joka on saman omistajan mutta siellä en ole viitsinyt käydä.

   Kiinalaisista olen tykästynyt Leppävaaran City Bamboo nimiseen.. Siellä ymmärretään minun VältäViisiValkoista dieettiäni ja saan korvattua riisit tuoreella salaatilla ja saan muutenkin hyvää palvelua pitkän asiakkuuden kunniaksi. Merkittävää on, että heillä on seisovan pöydän lounastarjous eläkeläisille hintaan 5€. Mitään kovin erikoista lounaaseen ei sisälly ja salaattiosio on aika rajoitettu. Itse käyn pääasiassa iltaisin. Erityisen hyvä ja suositeltava annos on höyrytetyt jätilläiskatkaravut valkosipulikastikkeessa. Isäntä on hyvin ylpeä annoksestaan ja muistaa hehkuttaa, että jos käyt Hong Kongissa niin ne tehdään vielä herkullisemmasta tuoretavarasta.

   Hiukan kavahdan noita aidon turkkilaisia pizzerioita vaikka joskus niiden mätöllä olen hätäpäissäni pötsini täyttänyt.

   Eräs poikkeuskin oli joukossa eli Espoossa Olarissa sijaitseva Pizzataxi.ja heidän katkarapusalaattinsa.

   Poista