31.1.2014

Sitrushedelmien kuori mausteena

Nyt on kovasti lisääntynyt käytäntö, jossa appelsiinin, sitruunan tai limetin kuorta raastetaan mausteeksi. Lähes jokaisessa kokkiohjelmassa televisiossa näytetään tuota.

Mutta kukaan ei kerro, että noiden sitrushedelmien kuoressa on kasvinsuojelumyrkkyjä, jotka pitää ehdottomasti pestä pois ennen kuoren käyttöä. Vai - onko käytäntö jotenkin muuttunut vuosien varrella ilman että olen huomannut? Vai eikö tämä koske luomusitrushedelmiä?

Yhdessäkään kokkiohjelmassa en ole kuullut kokin varoittavan tuollaisesta tai sanovan että niiden on ehdottomasti oltava luomua. Vai onko asia niin päivänselvä ettei sellaisesta tarvitse varoittaa?

2 kommenttia:

  1. Ainakin mehuksi puristettavat appelsiinit menevät koneeseen kuorimatta, en sitten tiedä, onko kyse eri lajikkeesta kuin syötävien hedelmien kanssa ja onko niillä eri määräykset torjunta-aineista. Toisaalta sitä kuoriraastetta harvemmin syödään kovin paljoa, että lieneekö tuo iso haitta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terveysviranomaiset ovat ilmeisesti EU-tasolla hyväksyneet noiden myrkkyjen käytön. Jäämät ovat "niin pieniä" että nautitut määrät ovat hyväksyttäviä. Siinä syy ettei niistä suuremmin enää huomautella. Uskokoon ken uskoo että myrkkymäärät ovat kohtuullisia ja siedettäviä. . Tyttäreni Yhdysvalloissa käyttää vain luomuhedelmiä raastamiseen yms kun kyselin.

      Poista