17.6.2007

Työpaikan ilmapiiri

Minulle sattui harvinainen viikonloppu. Tapasin peräti kahtena peräkkäisenä päivänä vanhoja työtovereita kahdesta eri yrityksestä.

Perjantai-iltana tapasin vanhoja työtovereita 30 vuoden takaa. Olemme pitäneet tällaisia tapaamisia jo 15 vuotta ja taas jälleen paikalle oli tullut melkoinen joukko. Minun laskelmieni mukaan yli kolmasosa 30 vuoden takaisesta henkilöstöstä ja moni oli lähettänyt terveiset kun jonkun esteen vuoksi ei päässyt paikalle.

Lauantaina tapasin vuorostaan tuoreempia työtovereita ja jälleen valtava osanottajamäärä.

Näillä molemmilla työpaikoilla oli yksi merkittävä yhteinen tekijä. Uskomattoman hyvä henki jota molemmissa tapauksissa myös yrityksen johto oli ollut mukana rakentamassa. Toisessa näistä yrityksistä toimin itsekin johtoryhmässä.

Joskus luonnehdinkin tätä hyvää henkeä, että henkilöstön ja johdon välinen luottamus oli molemmin puolin saumaton. Kun eräälle kollegalleni kerran totesin, että tämä porukka seuraisi sokeasti johtajiaan vaikka helvetin tuliin. Kollega vielä täydensi metaforaa: ”ja uskoen ettei ne tulet edes polttaisi heitä”.

Molemmissa yrityksissä hyvä henki tuotti myös erinomaisia tuloksia. Olen kirjoittanut aikaisemminkin asiasta. Uskon vakaasti, että avain hyviin tuloksiin on hyvässä henkilöstössä ja yrityksen hengessä. Eikä se aivan itsekseen synny vaan se vaatii myös johdolta aitoja tekoja eikä pelkkiä pyhäpuheita miten ”henkilöstö on meidän tärkein voimavaramme” kun johdon arkiset teot eroavat näistä pyhäpuheista. Lisäksi tuollaisella sanojen ja tekojen ristiriidalla nakerretaan nopeasti ja tehokkaasti johdon ja henkilöstön välistä luottamusta.

Mutta hauskaa oli molemmissa tapaamisissa. Pitää tässäkin laittaa kiitokset järjestäjille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti