18.6.2007

Venäläinen sielu

Sunnuntaina 17.6. tuli televisiosta kiinnostava henkilökuva venäläisestä trubaduurista Juri Shevtshukista, Pietarin musta koira DDT yhtyeestä.

Mies kirjoittaa itse kantaaottavien laulujensa sanat ja jos koko yhtye ei ole esiintymässä niin säestää itseään kitaralla. Häntä onkin sanottu legendaarisen Vladimir Vysotskin manttelinperijäksi. Hirveän tunnettu Vysotski ei koskaan tainnut Suomessa vaikka Mika ja Turkka Mali suomeksi Vysotskin kappaleita olivat julkaisseetkin. Niille, jotka eivät Vysotskista tiedä paljoakaan voisi jotenkin hahmotta, että hän oli näyttelijä-runoilija-laulajana eräänlainen Vesa-Matti Loirin, Juice Leskisen, Irvin Goodmanin ja Jaakko Tepon yhdistelmä ja aivan yhtä rakastettu ja palvottu kansan keskuudessa kun nämä suomalaiset kollegansa.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Vysotski
http://www.vysotskinystavat.net/

Juri Shevtshuk ehti jo Neuvostovallan aikana kokea sen aikaista mielipidevainoa. Silloinhan ei poikkipuolista sanaa hyväksytty virallisesti ja esittäjiä vainottiin. Ja kansa rakasti maan alaisia sankareitaan.

Tuli tästä mieleeni se mystinen ja legendaarinen venäläinen sielu – en minä tiedä onko sitä ylipäänsä edes olemassa mutta aina siitä kuitenkin jotain kirjoitetaan
http://www.sitra.fi/fi/Ajankohtaista/Puheenvuorot/puheenvuoro_2006-07-31.htm
http://www.kolumbus.fi/kari.klemela/perivena.htm
http://www.suomussalmenlukio.fi/kesseli/kesseliweb/venaja/millaisia/index.html

Jokainen voi tietenkin suhtautua tällaisiin myytteihin omalla tavallaan, uskoa tai olla uskomatta. Mutta kyllä niissä jotain perää on oltava. Ihan samalla tavoin kuin meillä ymmärretään eri suomalaisten heimojen erilaisuutta. Yli 20 vuotta Savossa asuneena puolihämäläisena olen kokemuksesta aivan vakuuttunut, että savolaiset pääsääntöisesti ovat juuri maineensa mukaisia.

Sitä en mene arvioimaan olisiko toinen parempi toista. Usein ulkomailta palattuani huomaan kaiken kaikkiaan arvostavani suomalaisuutta suunnattomasti. Kaikesta Eurooppa-hypestä huolimatta Suomen kansan perusolemus on edelleen terveesti suomalainen.

Mutta venäläisessä sielussa on myös jotain kiehtovaa. Ehkä sitä puolivenäläisenä on minussakin _)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti