16.6.2009

Novo Group ja vaalirahasotkut

Jotenkin alkaa haista. Tai oikeampaa kai olisi sanoa että alkaa haista vain entistä enemmän. En ole viitsinyt hirveästi kirjoitella tästä 'maailman vähiten korruptoituneeksi' maaksi hehkutetusta jossa poliittinen järjestelmä on läpimätä. Mutta silmät ymmyrkäisenä ihmettelen miten meillä istuu edelleen pääministerinä kaveri jonka taustaryhmä poliittinen puolue kiemurtelee jos jonkinlaisissa sotkuissa ihan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Mistä on pääministeri Vanhanen saanut tuon 'teflon-pinnan' ettei näytä ryvettyvän ei sitten millään. Vai onko koko media meillä todella 'paperitiikeri' ja pelkkä vallan 'sylikoira'? Vain jotkut bloggaajat kuten minäkin kirjoittavat mutta saattavat saada vain häirikköleiman otsaansa.

Olen ymmärtänyt että verottaja on hakenut konkurssiin maksamattomista veroista Novo Group tai jotain sen osaa joka on on mittavasti (yli 300'000 euroa) lahjoittanut rahaa poliittisille puolueille ja poliitikoille.

Huhuh. Ai sellaisia veijareita nämä kaverit ovatkin. Olen törmännyt vuosien varrella lukuisiin tuollaisiin veijareihin. Näillä veijareilla on yleensä taipumusta yrityksen kassavirtarahoilla maksaa itselleen muhkeita palkkoja ja ostaa komeita autoja yms ja sitten jättää esimerkiksi erilaiset verot maksamatta. Normaali rehti yrittäjä ymmärtää että yrityksen kassavirrassa kulkee myös rahoja jotka eivät ole hänen omiaan eli arvonlisäveroa, ennakonpidätyksiä, eläkevakuutusmaksuja jne eli kaikkea rahaa joka näkyy pankkitilillä ei pidä tuhlata.

Äärimmäisenä esimerkkinä muistan jonkun Seura lehden haastattelun taisi olla 1960-70 luvulla jossa erästä tällaista veijaria haastateltiin. Hän oikein ylpeili miten hänen yrityksensä myi hyvin ja myynti nousi hurjaa vauhtia. Mutta sitten tuli veroviranomainen joka haki raukan hyvin menestyneen yrittäjän konkurssiin maksamattomista veroista yms. Sen verran lehden toimittajakin oli oivaltanut että kyse oli 'yrittäjästä' joka osti kelloja 100 markalla ja myi sitten eteenpäin niitä 100 markan kelloja edullisesti kilpailukykyiseen hintaan 50 markalla.

Ei tämä tarkoita sitä etteikö verottajakin syyllistyisi vaikka minkälaisiin ylilyönteihin. Olen itsekin taistellut joitain verottajan mielivaltaisia juttuja vastaan 1980-1990 luvuilla. Että on sellaisestakin omakohtaista perusteellista kokemusta.

Tämä koko Novogroup haiskahtaa vähän samanlaiselta kuin tuo 100 markan arvoisia kelloja 50 markalla myyvä yrittäjä - nykyään vain puhutaan euroista mutta kuvio on sama. Erikoiselta tuntuu myös liikemiesten Kakkosen ja Sukarin läheinen yhteistyö Novo Groupin ja sen vetäjien kanssa. Eli he ovat olleet Novo Groupin asiakkaita ilmeisesti 'kiinteistökehitys'-alalla ja myös yhteistyökumppaneita poliitikkojen rahoituksessa. Kyllähän jokainen tervejärkinen kansalainen arkijärjellä ymmärtää miten 'kiinteistökehitys' liittyy esimerkiksi kaavoitukseen ja miten puolueet ja kunnallispoliitikot vuorostaan liittyvät kaavoitukseen. Kas kun kaavoitus on mielenkiintoista. Perehdyin kerran tarkemmin asiaan kun eräs kaverini mietti ostaisiko kiinteistön joka oli kaavoitettu tulevaisuudessa puistoalueeksi vaikka siellä olikin iso vanha käyttökelpoinen omakotitalo. Siinä yhteydessä selvittelin oliko kaverillani riittäviä poliittisia suhteita että olisi halvalla 'puistoalueena' ostettuaan kyennyt sen suhteillaan muuttamaan vaikkapa kerrostalotontiksi. Olisi nimittäin sillä kikalla rikastunut upporikkaaksi yhdellä hallinnollisella kunnallisen kaavoittajan päätöksellä.

Se hienosti 'kiinteistökehitykseksi' nimitetty on hyvin paljon tuollaista vaikuttamista, jossa kaavoittajan kynänvedolla tuotetaan mahtavia rikkauksia yhdessä hetkessä. Ja onhan sitä poliittisella mandaatilla valitun kaavoituksesta päättävän saatava oma osuutensa - ja tottahan toki noita kaavoitukseen osallistuvia virkamiehiäkin 'voidellaan' joillain hienostuneilla tavoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti