28.7.2010

Ärsyttävät (huonot) lehtimyyjät

Minulle soittaa aika harvoin lehtimyyjät. Johtuisikohan siitä että kännykkäliittymäni on työnantajan nimissä? Mutta tunti pari sitten soitti.

Ensin kysyi asunko vielä xyz-osoitteessa johon vastasin lyhyesti "en asu" sillä olenhan juuri muuttanut. Sitten sönkötti jotain että tarvitsee uuden osoitteen voidakseen kertoa ilmaisesta tarjouksestaan. Kerroin ettei hän tarvitse osoitetietoani voidakseen kertoa tarjouksestaan. Tämä alkoi ilmeisesti poiketa hänen myyntikäsikirjoituksestaan niin että pasmat meni sekaisin ja hän alkoi uudestaan kertoa miten hyvälle vanhalle asiakkaalle hänen lehtiyhtiönsä tekee tällaisen ilmaistarjouksen. Hiukan minua huvitti sillä tuon lehtiyhtiön asiakas olin varmaan ollut korkeintaan joskus 10-20 v sitten.

Tarjous oli seuraavanlainen. Saan heidän lehtensä syyskuun alusta 6 kk eteenpäin ja maksan vain 2 euroa viikossa jolla katetaan lehden painatus- ja postituskulut ja lisäksi saan lisäetuna 40 euron arvoisen nahkalompakon.

Eli se ilmainen tarjous maksaisikin todellisuudessa yli 50 euroa. Kyllähän minä sen alun alkaenkin ymmärsin mutta mielelläni hiukan vedätin puhelinmyyjää kun ei heti ymmärtänyt vaikka selvästi heti alussa sanoin että "en tilaa mitään lehteä enkä osta mitään" mutta hän yritti selittää miten kyse onkin ilmaisesta edusta hyvälle asiakkaalle.

Ennen olivat ovelta ovelle kiertävät pölynimurikauppiaat tuollaisia ärsytyksiä mutta nyt on tilalle tulleet kaikenlaiset puhelinmyyjät. Ja erilaisia call-centre keskuksia avataan kilvan eri puolelle Suomea korkean työttömyden alueille. Säälin kaikkia niitä raukkoja jotka joutuvat tuollaisiin paikkoihin mahdollisesti jopa työvoimaviranomaisten pakottamina. Ja sitten raskaan tyrkyttämistyön vastapainona saattavat joskus saada jotain pieniä bonuksia.

Mutta minua harmittaa. Ensinnä minua harmittaa tuollainen myyntityön alennustila. Myyminenhän on tärkeä asia ja sietäisi saada arvokkaammat ilmenemismuodot. Parempi koulutus ja opastus tuohon myyntityöhän olisi minusta tärkeää. Ja tärkeää olisi myös asiakkaan järjenjuoksun kunnioittaminen sen sijaan että nyt mekaanisesti mantran tavoin hoetaan jotain katteetonta 'ilmainen' apellia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti