15.7.2010

Taas on taukoa pidetty

Kyllä muutto on ollut raskasta. Ja vielä raskaampaa se on ollut sairaana ja toipilaana. Ja sitten vielä päälle pukkaa melkoiset helteet. Onneksi apua ovat antaneet runsaasti lapseni perheineen sekä ex-vaimoni. Ilman heidän kaikkien apua en olisi selvinnyt.

En halua valittaa helteistä. Sen verran harvoin meille Suomessa niitä suodaan. Ja nykyään on sentään aika yleisesti mahdollisuus käydä ajelulla ilmastoidussa autossa. On se kiva kun auton sisälämpötila on 22 astetta ja ulkolämpötila samaan aikaan 32-34 astetta.

Tansaniassa asuva tyttäreni mietti mitenkä hän pärjää käydessään Suomen kesässä. Hyvin luulisi pärjäävän kun lämpötilamme alkavat mennä jo korkeammalle kuin mitä ne ovat siellä. Seurasin alkuvuonna pitkään Dar es Salaamin lämpotilaa jostain satelliittikanavan säätiedotuksista ja se oli kuukausikaupalla 32 celsiusastetta.

Yhteydenpidosta Tansaniaan: Minulla on erillinen Skype puhelin. Siis sellainen joka toimii kokonaan ilman tietokonetta kun siinä on sellainen itsessään. Olen avannut Skype'iin SkypeOut tilin ja voin soittaa Skype puhelimella tyttäreni tansanialaiseen matkapuhelimeen. SkypeOut puhelun hinta on vain n 10% siitä mitä esimerkiksi Elisa veloittaisi jos soittaisin omalla matkapuhelimellani. Puhuin eilen illalla varmaan kymmenisen minuuttia parilla dollarilla. Suosittelen. Ihan kelpoja tietokoneeseen liitettäviä Skype puhelimia saa 20-30 eurolla ellei halua tyytyä ainakin kannettavissa vakiona oleviin kaiuttimiin ja mikrofoniin.

Sitten takaisin muuttoon. Tavaramäärä oli muutossani hurja. Vaikka aika tavalla vietiin tavaraa kierrätykseen ja kaatopaikalle niin siirrettävääkin oli. Eikä niille kaikille ole löytynyt vielä paikkaakaan. Muuttolaatikoita oli minulla vuokrattuna 100 kpl mutta oikeampi määrä olisi ehkä sittenkin ollut 115 - 125 kpl. Ohjearvona pitävät muuttofirmat yhtä laatikkoa neliömetriä kohti. Uusi asuntoni on pinta-alaltaan 55 m2 joten minulla on kaksinkertainen tavaramäärä johonkin normiin verratessa.

Ja tavaraa on heitetty pois. Iso kirjasto hävitettiin jo yli 10 v sitten kun muutimme Kuopiosta pääkaupunkiseudulle. No jotain pikku lisäystä myönnän tapahtuneen vaikka en enää ole kirjoja mitenkään kerännyt.

Toisaalta kun tässä on muuton jäljiltä yrittänyt siirtää tavaroita pois muuttolaatikoista huomaa että aika tavalla on tavaraa ulkomailla opiskelleiden lapsieni jäljiltäkin. Sinänsä ihan ymmärrettävää että heidän talvikamppeensa ovat täällä. Edellinen asunto oli isompi ja tavarat mahtuivat sinne kuin huomaamatta. No, vanhaa sanontaa lainaten pitää todeta että kyllä sopu sijaa antaa.

Olosuhteisiin nähden terveyteni on palautunut ennalleen. Ja minua sairaalassa vaivannut melkoinen turvotus (n 20 kg ylimääräistä nestettä) saatiin sekin poistettua jo sairaalassa. Jälkitarkastuksessa minut todettiin parantuneeksi keuhkokuumeesta ja verenmyrkytyksestä. Keskivartalopyöreyttä minulla on silti liikaa edelleen.

Sairaalakäynnistä oli hoidon lisäksi muutakin hyötyä. Siellä paljastui, että minulla on sydämen mitraaliläpässä vuotoa ja se selittää hyvin miksi hengitykseni on rasitustilanteissa hyvin raskasta ja ollut sitä jo noin 3 vuotta. Sen hoitosuunnitelmasta ei ole vielä tarkkaa tietoa. Itse olin noiden kolmen vuoden aikana arvellut vian olevan vain huonossa kunnossa, väärissä lääkkeissä ja pitkäaikaisen tupakoinnin (jonka lopetin yli 10 v sitten) aiheuttamissa vahingoissa.

Mutta henkisesti tilani on ihan OK. Vaikka olen vielä muuttokaaoksen keskellä on toivoa kuitenkin näkyvissä. Olen vielä pari viikkoa kesälomalla ja siinä siivouksessahan tuo meneekin mukavasti.

Toisaalta minulla on paljon vapaata kun joka toinen viikko olen osa-aikaeläkkeellä ja vaihdoin lomarahanikin joustovapaaksi. Ja muitakin vanhoja lomia on vielä pitämättä. Eli vaikka lomani meneekin tähän muuton jälkimaininkeihin niin ehdin pitää vapaata myöhemminkin.

Täytettyäni 65 v on myös eläkkeelle jääminen alkanut kieltämättä kiinnostamaan kun minulle paljastui ettei se kuuluisa eläkkeen superkarttuma koskekaan minua vaan vasta muutamaa vuotta nuorempia. Vaikka ehdittiin minunkin eläkkeitäni leikata useammalla sadalla eurolla per kuukausi kun se suuri "eläkeuudistus" tehtiin eduskunnassa v 2005 alusta muistaakseni. Ja eläkkeeni karttuminen vielä muutenkin hidastuu 65 v täytettyäni eli osa-aikaeläkkeeseen liittyvät hyvät edut loppuivat. Toisaalta työssä pysyy virkeänä kun ympärillä on nuortakin porukkaa.

2 kommenttia:

 1. Kiva kuulla että olet taas palannut arkeen.

  Millainen latenssi sinun kokemuksiesi mukaan noissa skype-puheluissa afrikkaan on? Juttelin muutama päivä sitten tavallisen skype to skype -puhelun amerikkaan ja siinä oli huomattava, noin reilun sekunnin latenssi. Ei tehnyt puhumisesta mahdotonta, mutta piti sopeutua siihen, ettei vastaaja vastaa välittömästi, vaan vasta parin sekunnin päästä.

  - juho

  VastaaPoista
 2. Njoo. Sinä puhuit Skype <-> Skype puhelua joka käyttänee p2p reittiä. Minä taas puhun Skype'istä tansanialaiseen matkapuhelinverkkoon.

  Minusta tuntuu (en siis tiedä!) että gateway Skype'istä puhelinverkkoon on jossain lähempänä kuin Afrikassa ja SkypeOut puhelu kulkee siten ehkä suurenkin osan matkaa normaalissa puhelin/matkapuhelinverkossa.

  Minusta linjalla ei ole ollut minkäänlaisia latenssiongelmia. Amerikkalaisiin lankapuhelimiinkin on huonommat linjat kuin näillä systeemeillä tuonne Afrikkaan.

  VastaaPoista