27.7.2010

Riskipeliä ihmisillä?

Minulla on ollut tänä keväänä kaksi kertaa keuhkokuume. Ensimmäisellä kerralla sain rohdot kotihoitoon ja ne tuntuivat auttavan. Mutta ei mennyt montaa viikkoa kun makasin kuitenkin sairaalan teho-osastolla keuhkokuumeessa ja verenmyrkytyksessä jne - ei ollut ilmeisesti antibiootit riittävän tehokkaita. Sairaalassa sitten antibiooteja annettiinkin sellainen määrä että en meinannut silmiäni uskoa.

Minulla on viime syksyltä (syksy 2009) diagnoosi keuhkoahtaumataudista ja kuulun siten selvästi keuhkokuumeen osalta riskiryhmään. Myös lintuinfluenssan osalta kuulun riskiryhmään ja terveyskeskus kertoikin minun saavan rokotteen riskiryhmien mukana ja aikataulussa.

Mutta sitten seurasi mielenkiintoinen yllätys. Kohtasin paljon minua pahempaa keuhkoahtaumatautia sairastavan miehen, joka kertoi minulle keuhkokuumerokotteesta. Keuhkokuumerokotteen (pneumokokkirokote) pitäisi suhteellisen hyvin suojata keuhkokuumeelta 5 vuoden ajan. Sitä ei vain anneta terveyskeskuksissakaan kuin omalla kustannuksella eli se ei kuulu ollenkaan Kelan korvattavien rokotteiden piiriin.

No nyt se on 1.6.2010 alkaen otettu kuitenkin valtakunnalliseen pienten lasten rokotusohjelmaan ja suoritetaan yhteiskunnan kustannuksilla. Mutta ei riskiryhmäaikuisille.

Selvittelin tänään rokotuksen kustannuksia ottaakseni sen omalla kustannuksellani.

Kun samoihin aikoihin luin mitä maksaa sairaalassa keuhkokuumeen hoito niin entistä enemmämn aloin ihmetellä miksi tuollaista rokotusta ei ainakin riksiryhmille anneta.

Huvittavaa vain minkälaista riskipeliä meillä "kansanterveyden" pelataan. Kyseinen rokote kuuluu saamani tiedon mukaan useassa Euroopan maassa julkisen terveydenhuollon rokotusohjelmaan.

Tosin ei minulla enää mitään ihmeempää kuvaa ole meidän julkisesta terveydenhuoltojärjestelmästämme. Se alkaa kohta näyttää muutenkin monelta osin kuin Potemkinin kulisseilta.

1 kommentti:

  1. Taalla Jenkeissa keuhkokuume- ja shingles (vesirokon sairastaneilla yleinen ja todella ikava reaktio 40-60 vuoden jalkeen) kaikille yli 65-vuotiaille. Opiskelija-asunnoissa vaaditaan aivokalvontulehdus- ja keuhkokuumerokotus. Itse jouduin ottamaan hepatiitti B-rokotuksen. Tuberkuloosi- ja poliorokotusta taalla ei toxin harrasteta. Poliohan havitettiin taalta Jo kauan sitten (Salkin rokote kehitettiin taalla Pittsburghissa). Uskomatonta touhua. Vaikka onhan taalla tietysti enemman popojakin.

    VastaaPoista