16.7.2010

Koirien kielitaidosta

Näin televisiossa jutun koirahotellista. Koirahotellin pitäjä kertoi että kun heillä oli ranskaa puhuvassa perheessä ollut koira piti heidän yrittää opetella koiran käskyt ja komennot sellaisina kuin ne isäntäperheessä ranskaksi lausuttiin.

Sitä minulle palautui mieleen omakohtainenkin kokemus. Kälyni oli aikoinaan tuonut Yhdysvalloista hänelle siellä asuessa rakkaaksi käyneen koiran, Suomessa silloin vielä aika harvinaista Weimarin seisoja rotua. Suomeen palattuaankin hän jatkoi johdomukaisesti englannin käyttöä koiran kanssa.

Eräänä kesänä hän joutui kuitenkin jättämään koiransa hoitoon pidemmäksi aikaa. Sitä en enää muista oliko kyse kahdesta vai kolmesta kuukaudesta.

En ole koskaan ollut en ns koiraihminen mutta en myöskään kissaihminen. Olen aina ollut "ihminenihminen" ja olen pitänyt eläinten sijasta lemmikkeinä omia lapsia. Ehkä minulla siksi heitä onkin peräti viisi kappaletta.

Kälyni koira oli kuitenkin hurmaava. En ryhdy sitä tässä ylistämään mutta on myönnettävä että moni koiriin liittyvä ennakkoluulo ehti kyllä tuon vierailun aikana karista.

Koiran kanssa tutustuu ihmeen helposti ihmisiin. Suosittelen yksinäisiksi itsensä tunteville lääkkeeksi koiraa jos ei joku sinkut-deittipalsta kiinnnosta.

Olin ulkoiluttamassa tätä aika näyttävän näköistä ja melkoisen isokokoista koiraa. En muista mitä komentoja huusin koiralle englanniksi mutta samalla polulla vastaantuleva vieras rouva kysyi minulta: "Puhuuko tuo koira englantia?" Pikku piru minussa hoksasi kysymyksen koomisen aspektin ja vastasinkin rouvalle hyvin mairealla äänellä ja ilmeellä, varmaan hirveän teeskentelevältä kalskahtavasti: "Ei hyvä rouva, eivät koirat osaa puhua ihmisten kieliä!" Rouvalla meni ehti sekunti ja sitten purskahdimme molemmmat oikein röhönauruun sen verran hauska tilanne oli molempien mielestä. Sitten kerroin rouvalle miten koira oli tuotu Yhdysvalloista ja se oli jo siellä ollut aika hyvin koulutettu eikä sen komentosanoja katsottu tarpeelliseksi kouluttaa uudestaan.

Sellainen oli englantia puhuvan koiran tarina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti