10.1.2011

Autokatsastus korjaamojen sivubisnekseksi

Kyllä meillä on törppöjä ministereitä. Miten voi joku ministeri uskoa että katsastus ja korjaus samassa putiikissa olisi järkevää. Suomen konsulttitoimistojen liitolla oli aikoinaan (siihen aikaan kuin minä toimin itsenäisenä konsulttina) järkevät eettiset säännöt konsulteille: sinä et saa samaan aikaan konsultoida ja myydä sellaisia hyödykkeitä jotka liittyvät konsultointiisi. Periaate joka oli tuttu jo muinaiselle roomalaiselle kauppaoikeudelle.

Luulisi tuollaisen intressiristiriidan olevan niin ilmeinen että tyhmempikin ministeri ymmärtäisi. Tässä huomaa miten ministereillä ei ole ymmärrystä tuollaisille eturistiriidoille. Eli selviä esteellisyyskysymyksia ei nähdä omassa eikä muidenkaan touhuissa.

Iltalehden blogisti Pentti Rönkkö kirjoitti joulukuussa 2010 aiheesta kriittisen kirjoituksen.

Kyllä minä ymmärrän, että ministerillä tai ministeriön virkamiehillä on ollut hätä kun jatkuvasti ja yleisesti valitetaan julkisuudessa miten katsastushinnat ovat yksityistämisen jälkeen kohonneet pilviin. Ikään kuin korjaamohinnat eivät olisi siivottomia. Vaikka korjaamojen julkistamat tuntiveloitukset olisivatkin asiallista suuruusluokkaa niin korjaamohinnoissakin on kaikenlaista piiloveloitusta. Osat ja tarvikkeet on täysin ylihinnoiteltu kun pelkästään vertaan mitä ne maksaa huoltoasemilla. Erilaisten villien varaosaliikkeiden hintatasosta puhumattakaan. Onneksi pikkukorjaamoiden kanssa voi sopia, että vie tärkeimmät omat osat ja tarvikkeet, jolla voi hiukan alentaa hintoja.

Joulukuussa 2009 kirjoitin mm miten vaihdoin itse autoni Xenon lamput (kokonaiskustannus 64 euroa + oma työ) kun korjaamolla olisi samainen 1 h homma maksanut 400-700 euroa. Eikä korjaamon korkea hinta pelkästään olisi johtunut korkeasta tuntiveloituksesta vaan myös lamppujen hinnoissa oli ilmaa.

Mutta nyt näyttää olevan tässä katsastustoiminnan muutoksessa kyse että edellinen virhe korjataan vain uudella virheellä. Saadaan ikään kuin näennäisesti lisää 'vapaata' kilpailua.

Miten meillä julkishallinto kykenee turvaamaan aidosti markkinoille toimivan hintakilpailun kun se aivan tällaisessa perusjutussa lankeaa itse jo pelkkään silmälumeeseen.

Huhuh.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti