22.1.2011

Valtakunnalliset 010, 020, 030-alkuiset yritysnumerot

Minua on vuosia sitten alkanut ärsyttää käyttöön yleistyneet puhelimien valtakunnalliset yritysnumerot. Ne on 010, 020 ja 030-alkuiset puhelinnumerot.

Julkisissa virastoissa noiden valtakunnallisten yritysnumeroiden käyttöä on eduskunnan oikeusasiamies pyrkinyt päätöksillään hillitsemään. Ja todennut että julkisen palvelun pitää toimia ilmaiseksi tavanomaisilla puhelinmaksuilla sekä lanka- että matkapuhelimilla.

Noiden valtakunnallisten yritysnumeroiden kylkiäisinä yritykset tai virastot saavat lisäpalveluja, sillä mikään muu ei selitä sitä että yritykset ja virastot niin mielellään siirtyvät käyttämään noita. Korkeampi maksu noista puheluista nimittäin meneekin asiakkaan sijasta puhelinoperaattorille.

Muutama puhelinoperaattorien yhteistuumin hioma yksityiskohta on mielenkiintoinen.
Lankapuhelimesta soitto noihin valtakunnallisiin yritysnumeroihin on lähes yhtä edullinen kuin tavallinen puhelu eikä mitään kaukopuhelumaksua peritä kun numero on valtakunnallinen. Matkapuhelimillahan ei ole kotimaassa koskaan mitään kaukopuhelumaksua ollutkaan kun koko maa on yhtä (tai useamman operaattorin) verkkoa. Niin, koko maan pitäminen yhdessä lankaverkossakin olisi ollut teknisesti täysin mahdollista jo vuosikymmenet sitten mutta ilmeisesti Tele-Sonera halusi pönkittää silloin omista monopolikaukopuheluista saamiaan huomattavia tuloja. Kun asuin aikoinaan koko 80-luvun Pieksämäen maalaiskunnassa maksoi minulle päiväsaikaan (jolloin jouduin hoitamaan 85% työsoitoistani) kaukopuhelu Helsinkiin sen ajan rahassa melkein 0,40 eurosenttiä/minuutti (kännykällä nykyään alle 0,07 €/min) ja oli rahan arvo sentään ihan toinen - taisi maitolitrakin maksaa vähemmän siihen aikaan. Yksityiskaukopuhelut soitettiinkin siihen aikaan pääasiassa iltaisin ja viikonloppuisin.

Mutta mielenkiintoinen onkin sitten matkapuhelun hinnoittelu noihin valtakunnallisiin yritysnumeroihin. Se on lankapuheluun verrattuna moninkertainen. Kuluttajansuoja vaatii että niiden hinta ilmoitetaan selvästi etukäteen mutta näin tapahtuu harvoin. Mutta tässä on puhelinoperaattoreiden nerokas rahastusoivallus: Kuka nykyään enää puhuu lankapuhelimella? Mutta hintavertailuissa voivat puhelinoperaattorit jesuiittamaisesti todeta että lankapuhelimestahan maksu on ihan kohtuullinen.

Ja yllätyksenä monelle kännykän matkapuhelutarjouksen ostaneelle jolla on ostettuna ja maksettuna kuukaudessa 500 tai 900 minuuttia puheaikaa. Valtakunnallisiin yritysnumeroihin soitto laskutetaan erikseen.

Minulla oli lähes 20 vuotta matkapuhelin työsuhde-etuna, jonka verotusarvo oli ihan kohtuullinen. Kyllä minua silloinkin tuollainen minun mielestäni perusteeton rahastus harmitti vaikka en laskujani itse maksanutkaan. No sinä aika kuin toimin yrittäjänä maksoi tietenkin oman yritykseni laskut.

Nyt kun olen ollut eläkkeellä joulukuun 2010 alusta maksan myös puhelinlaskuni itse. Ensimmäinen laskuni tuli vain marraskuun viimeiseltä päivältä kun puhelinnumero siirtyi työnantajaltani minulle. Lasku taisi olla pari euroa mutta se olikin vain yhdeltä päivältä.

Joulukuun lasku oli jo todellinen ja vastasi normaalia puhelinkäyttäytymistäni, eikä ollut minulle yllätys kokonaissummaltaan.

Yllätys oli noiden valtakunnalisten yritysnumeroiden hinta. Ihmettelin kun yhteenvedossa oli puheluita kännykoihin ja lankapuhelimiin 60 kpl ja valtakunnallisiin yritysnumeroihin oli 5 kpl. Noiden yrityspuheluiden kokonaishinta oli melkein saman verran.

Useimmissa yrityksissä tuohon yritysnumeroon vastaa tosiasiassa joku kännykällä. Sellaisella joustavuudella puhelinoperaattorit noita markkinoivatkin. Jos tiedät henkilön kännykkänumeron niin melkein aina kannattaakin soittaa siihen jos käytät itsekin kännykkää. Vain lankapuhelimesta kannattaa yleensä soittaa tuohon yritysnumeroon.

3 kommenttia:

 1. Vai niin. Taas yksi asia, josta en tiennyt mitään. Tuo on älytöntä.

  Voiko todella olla niin, että nuo viisi puhelua kustansivat saman kuin muut 60?????? Mistä hintaluokasta puhutaan?

  VastaaPoista
 2. KT! Hyvä jos sait uutta tietoa. Et ole alkuunkaan ensimmäinen joka ei noita tiedä. Puhelinoperaattorit eivät noita mainosta kun kyse on heille hyvästä bisneksestä.

  Kun kysyit: ei summien suuruusluokka kovin iso ollut. Molemmat eli kaikki muut puhelut yhteensä ja puhelut valtakunnallisiin yritysnumeroihin olivat kumpikin ryhmä n 15 euroa. Puhelujen keskipituudet vaihtelivat. Silti veloitus euroa per tunti mittarilla oli yritysnumeroilla noin kolminkertainen 'tavallisiin' kännykkäpuheluihin verratessa.

  Huomaan että tavallisilla puheluilla ja tekstiviesteillä laskuni jää pienemmäksi kuin noilla erilaisilla kiinteähintaisilla tarjouksilla. Ja niihinhän ei kuitenkaan sisältyisi nuo yritysnumeroihin soitot.

  VastaaPoista
 3. Enpä ollut minäkään tähän rahastukseen ennen perehtymyt tosin erittäin harvoin näihin tulee soitettua asiat saa hoidettua sähköpostilla. Sen takia varmaan asiaan harva perehtyy ja siitä voi laskuttaa Kännykkä puhelujen hintoja kaikki kyttäävät joten ne taitavat olla sisäänveto tuotteita.

  T:Dorga

  VastaaPoista