8.11.2013

Hedonismia

Korkkasin muutama päivä sitten kuohuviinipullon. Mutta en enää muista minkä asian kunniaksi . Onneksi eräs vanha työkaveri kertoi minulle kun valitin etten jaksa kerralla juoda koko kuohuviinipulloa, että siihen löytyy erikoiskorkkeja Alkosta.

Ostin tällaisen kuohuviinin paineen kestävän erikoiskorkin Alkosta ja olen sitä jo useita vuosia käyttänyt. Kyllä minä joskus juon hyvin (ja  kalliita) samppanjoitakin mutta yllättävän hyvä on ollut Alkon listoilla halvimmasta päästä oleva Blossom Brut Cava-tyyppinen kuohuviini. Se on erittäin kuivaa ja juuri sellaista pidän. Ja hinta on suomalaisittain ajatellen ihan naurettava. Kolmen vartin pullo maksoi viimeksi kun ostin alle 8 euroa eli loistava hinta-laatusuhde.

Tuo kolmen vartin pullo riittää minulle hyvin 2-3 nautiskelukertaan jos yksin herkuttelen. Tämäkin pullo taisi olla ostettu v 2012 puolella. Sen verran harvoin noita nautiskelen.

Loistava löytö on ollut myös amerikkalainen sinappi French's. Heillä on pari eri tyyppiä sinappia. Kummassakaan ei ole mitään säilytysaineita ja merkittävää on, ettei heidän sinappeihinsa ole lisätty sokeria kuten ei Dijon tyyppisissä sinapeissakaan. Minä pidän tästä French'sistä enemmän kuin Dijon sinapeista. Minä suosin heidän väkevämpää Smooth & Spicy sinappia, johon on lisätty piparjuurta potkua antamaan. Suosittelen.

Kolmas tämän päivän aikaansaannos oli, että tein hyvin säilyvää kaalisalaattia jääkaappiin ison ja pitkään säilyvän annoksen. Taisi tulla n 6-7 litraa. Tuo kaalisalaatti säilyy jääkaapissa hyvin kaksikin viikkoa.

Ihastuin aikoinaan eräässä kuopiolaisessa kiinalaisessa ravintolassa heidön kaalisalaattiinsa ja olen yrittänyt saada sen jäljiteltyä mutta en ole siinä ihan 100% onnistunut. Mutta hyvää on tämäkin ja hyvin säilyvää.

Resepti on netistä löydetty vaikka en enää musta mistä.

1 keskikokoinen kaali
1/2 kg porkkanoita
1 paprika
1-2 dl öljyä
2-3 valkosipulin kynttä (jos haluaa valkosipulia)
Raasta vihannekset   ja sekoita öljy ja valkosipuli niihin.

Liemi:
1 1l vettä
1 dl sokeria
1 rkl suolaa
1-1,5 dl etikkaa

Kiehauta liemii ja kaada raasteen päälle.
Säilyy jääkaapissa pari viikkoa.

Pieni kikka: jos raastettua kaalia tuli liikaa pitää muistaa että säilöntäliemi kun kostuttaa vihannekset se  pakkautuu tiiviimmäksi ja samaan säilöntäastiaan voi laittaa lisää kaaliraastetta. Kannattaa sitten hiukan mouhia, että se lemi kostuttaa uudetkin kaalit. Herkullista lisuketta.

Ja nyt jään odottamaan, että sunnuntaina pitäisi mungpapujen itujen valmistua. Adukit ja alfaalfat valmistuvat tiistaina jos saamani idätysaikataulukot pitävät paikkansa. Eli olen suurin odotuksin.

5 kommenttia:

 1. Pieni tuikku kanjakkia on vanhan kansan mukaan hyväksi sydämelle. Saattaa olla, itse suosin rommia. Kun sitten lyö räntää ikkunaan ja tulee märkänä töistä on syytä sytyttää kynttilä ikkunalle. Laittaa taustalle hiljakseen mielimusiikkia. Tehdä siivut Ron Zacapaa, jumalten juomaa ja ottaa pala tummaa suklaata. Hitto miten tekee hyvää unohtaa ja olla vaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makuasioita. Suklaa on OK mutta väkevistä en pidä. Väkevät viinit vielä menettelevät mutta lempijuomani alkoholipitoisista on jo pitkään ollut erilaiset rutikuivat kuoharit. Mutta ei passaa viljellä paljoa kun olen saanut tuota painoakin pudotettua. No jaa ouzo menettelee mutta sitähän laimennetaankin vedellä. Ja sinänsä juon kyllä Cuba Libre'äkin eli rommi-colaa. Eräs minua iäkkäämpi tuttavapariskunta tutustutti minut Cuba Libreen jo 1960-luvulla kun olivat siihen Espanjan matkalla tutustuneet. Suomessa se oli vielä aika tuntematon sekoitus silloin. Mutt ataidan pysyä noissa kuohareissa. Jemmassa on pari hyvää samppanjaa jotka varmaan korkkaan 70-viuotispäivilläni n 1,5 vuoden kuluttua.. .

   Poista
  2. Fiilis tässä tärkein on! Kuohari tai väkevät! Suklaa ei ehkä kuoharin kanssa toimi, mutta mansikat kyllä. Eri asia mistä niitä mansikoita nyt kaamosaikaan saa...

   Poista
  3. Joo, suklaa sopii paremmin konjakin kera opin 1970-luvulla neuvostoliittolaisilta kauppamiehiltä. Kun menit aamulla yhdeksältä kokoukseen pantiin pöydälle konjakkipullo ja konvehteja. Onneksi en ollut kovin perso ilmaiselle konjakille. Minulla on mansikoita pakasteessa. Viime talvena loppuivat ennen aikojaan ja niin saattaa käydä tänä vuonnakin. Olisi varmaan pitänyt pakastaa 2x5 kg annos edellisen vuoden kokemusten perusteella mutta pihistelin ja ostin vain yhden 5 kg erän..Eikä kesällä vielä kunto sallinut kyykkimistä mansikkapellolla.itsepoiminnassa. Olisi saanut vähän edullisemmin vaikka ei ne hirveän kalliita olleet näinkään.

   Poista
  4. Ok. Zapataa meni ehkä useampikin siivu. Mut JumaLaut Merle Haggard on Ok! Hittovie nyt lisää zacapaa! :)

   Poista