5.11.2013

Ulkomaalaisille korkeakouluopiskelijoille lukukausimaksu

Ihmettelen suuresti miksi meidän Suomessa korviamme myöten velkaantuneina pitää kustantaa kiinalaisten ja nigerialaisten opiskelua meidän korkeakouluissamme?

Minulla on viidestä lapsesta kolme opiskellut ulkomaisissa korkeakouluissa ja kovia lukukausimaksuja siellä peritään jopa EU:n sisällä. Ja vielä tarkkaan on selvitettävä vanhempien tulot vaikka lapset olisivat täysi-ikäisiä aikuisia. Onneksi suomalainen opintotuki- ja opintolainajärjestelmä toimii ulkomaillakin opiskeleville suomalaisille.
 
Nyt keskustapuolueen nuoret ja vihreät puhuvat intoilusta ja haihattelusta kun lukukausimaksuja mietitään.

Samaan aikaan kansalaisia kuritetaan milloin minkäkinlaisella säästöllä kestävyysvajeen kattamiseksi eikä se kattaminen näytä oikein luonnistuvan kun rahareikiä on edelleen liikaa.

Minusta olisi eri asia jos meillä olisi ylimääräistä rahaa. Jossain määrin ymmärrän, että kouluttamme kehitysapuna täällä nuoria niihin maihin , jotka ovat meidän kehitysapukohteitamme. Mutta silloin edellytän, että koulutukseen sisältyy ehto mennä valmistumisen jälkeen omaan maahansa auttamaan sen kehittämisessä ainakin joksikin määräajaksi.

Eri asia on myös jos meillä on sovittuna jotain opiskelijavaihtoa ja suomalaiset opiskelijat saavat samat edut kuin sieltä tänne tulevat opiskelijat meillä saavat.

Nyt eräänä perusteluna ulkomaisten maksuttomalle opiskelulle on, että jos alamme periä lukukausimaksuja tänne ei tulee enää näitä opiskelijoita. Minun on kyllä ihmetyksellä kysyttävä mitä me hyödymme, että koulutamme verovaroillamme kiinalaisia tai nigerialaisia vain mainitakseni esimerkin. Jossain olen kuullut puheenvuoroja että näin me saamme tänne töihin ulkomaalaisia lahjakkuusreservejä. Minä haluaisin nähdä tilastot kuinka moni täällä opiskellut ulkomaalainen on jäänyt tänne töihin ja kuinka moni on lähtenyt jonnekin muualle esimerkiksi korkean elintason länsimaihin.

Eräs argumentti on myös ollut, että jos meillä peritään lukukausimaksuja ei tänne tule opiskelijoita. Syy on tietenkin se, ettei meidän korkeakoulut ole kansainvälisillä ranking listoilla kovin korkealla ja ulkomaalaiset opiskelijat menevät tietenkin korkeakouluihin joilla on parempi kansainvälinen ranking jos lukukausimaksut ovat vaikkapa samansuuruiset. No siihen pitää todeta, että tuskin meillä niin korkeiksi lukukausimaksuja on ajateltukaan korottaan kuin mitä ne monessa muussa maassa ovat.

Erään asian myönnän mielelläni. Ulkomaalaiset opiskelijat muodostavat hyvän kansainvälisen miljöön, jossa meidän opiskelijoiden on mahdollisuus kohentaa kielitaitoaan ja  saattavat jopa oppiakin jotain toisista kulttuureista. Tosin paljon tehokkaampana pidän silti, että lähtevät itse ulkomaille. Siellä siitä kansainvälisyydestä oppii paljon enemmän ja oppii huomaamaan senkin että muissakin maissa pelataan omaan pussiin.

1 kommentti:

  1. Ihmettelin, kun huomasin myös tuon keskustan opiskelijapomon värikkään sanavalinnan ´impivaarasta´ ym. kun hän vastusti ulkomaalaisten lukukausimaksua. Bloggasin aikanaan itsekin aiheesta, kun se aiemmin oli esillä esim. vihreiden kansanedustajan kirjoituksessa.

    VastaaPoista