1.11.2013

Verotuksen juorutiedot taas julki

Nyt on taas jokavuotinen ihmettelyn aihe ketkä kaikki tuttusi tai julkimot ovat yltäneet koviin vuosituloihin. Vaikka olenkin vahvan yksityisyyden puolustaja on minusta aivan oikein, että verotustiedot ovat julkiset. On kuitenkin kyse meidän yhteiskuntamme yhteisten menojen rahoittamisesta. Asialla voi olla jotain haittavaikutuksia mutta kyllä varkaat, kiristäjät, kidnappaajat yms löytävät rikkaat muutenkin että ihan turha argumentti.

Ihmettelen muutamia asioita.

Viime kuun puolella kerrottiin, että verotustiedot julkistetaan perjantaina 01.11. klo 08:00. Miten on silloin mahdollista että monet aamu- ja iltapäivälehdet ovat jo ehtineet painaa noita verotustietoja jo lehtiinsä ja jopa niitä luokitella ja analysoida vaikka minkälaisilla kriteereillä.

Toinen asia jota ihmettelen. Katsoin suurituloisimpien luetteloa tulojen suuruusjärjestyksessä ja mietin voiko tämä olla oikeudenmukaista. Kaksi ihmistä ansaitsee melkein saman verran mutta toinen maksaa tuloistaan veroa noin 45% ja toinen maksaa 10 prosenttiyksikköä vähemmän eli noin 35%. Tosin kyllähän minä syyn tiedän. Pääomavero ei käytännössä ole suurissa tuloluokissa progressiivinen, joissain tapauksissa on kai vielä jopa se oliko 90'000 osinkojen verovapauskin ja pääomaverotus on huomattavasti pienempi kun suurituloisten progressiivinen palkkavero. Ei tämä voi olla oikeudenmukaista. En ole ainoa jonka mielestä kaikki tulolajit pitäisi verottaa samanlaisella asteikolla. Jotenkin tuntuu että työnteolla ansaittuja rahoja voisi jopa verotuksessa suosia. Vaikka en minä sitäkään ihan oikeudenmukaisena pitäisi että pääomatuloja saavaa sorsittaisiin.

Käsitys oikeudenmukaisuudesta on tosin häilyvä ja riippuu kovasti jokaisen maailmankatsomuksesta. Hyvä blogiystäväni Kumitonttu esimerkiksi käyttää verotuksella kerätyistä rahoista että ne on ryöstetty joiden eturyhmien hyväksi. Ehkä minun nuoruuteni lievä kallistuminen vasemmiston puoleen, ei kuitenkaan kommunismiin tai stalinismiin, heijastuu käsityksissäni. Vaikka nykyään jo pidän sosiaalidemokratiaa monessa suhteessa (en siis kaikilta osin) pahana syöpänä yhteiskunnassamme ja olen ollut suurimman osan työvuosistani suhteellisen hyvätuloinen kuuluessani ansiotasoltani tulonsaajien ylädesiiliin  niin olen ymmärtänyt hyvinvointiyhteiskunnan vaativan enemmän uhrauksia niiltä joilla on.

Kolmas asia jota hiukan ihmettelin.oli Kauppalehden otsikko 'Jorma Ollila vaivoin miljoonakerhoon'. Mies on jo eläkkeellä ja vaikka onkin kansainvälisen Shellin hallituksen puheenjohtajana niin minusta tuo sana  "vaivoin" oli hiukan tyylitön tuossa yhteydessä. Aika hulppeat tulot joka tapauksessa eläkeläiselle- Eiköhän sillä kykene ylläpitämään vielä kartanoaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti