21.1.2014

Putous - laatuhuumoriako?

Luin järkyttyneenä, että Putous oli tehnyt jonkin katsojaennätyksen. Eli esityksellä  oli sen mukaan ollut 1,5 miljoonaa televisiokatselijaa.

Useita vuosia sitten ilmestyi tv-ohjelmakarttaan humoristipari Ketonen & Myllyrinne. Minun mielestäni älyllisesti oivaltavaa ja uudenlaista huumoria. Jokainen jakso piti sisällään jotain uutta ja oivaltavaa huumoria.  Tuli mieleen suorastaan näyttelijä-elokuvaohjaaja Woody Allen, jota olen oppinut ihailemaan. Eipä ihme, näyttelijä Kari Ketonen on lisäksi käsikirjoittaja ja toiselta ammatiltaan psykoterapeutti.

Nyt talvella luin surullisen lehtihaastattelun, jossa Kari Ketonen kertoi ettei ole ollut näyttelijäntöitä.

Televisiossa on ollut muitakin uusia ja oivaltavia huumorisarjoja. Hyvänä esimerkkinä kahden nuoren saamelaisnaisen ohjelma Märät säpikkäät.

Mutta minusta tämä Putous on  järkyttävä. Aivan kuin jotain pissa kakka huumoria, puolirivouksia, kehitysvammaisia, puhevikaisia tai juoppoja, homovihjauksia ja kun katson minkälaista yleisöä niin näyttää että vaikka laskevat härskejä vitsejä homoudesta ovat kannattamassa sukupuolineutraalia avioliittoinstituutiota.

Otan kyllä huomioon senkin, että edustan eri sukupolvea kuin nykynuoret ja saattaa olla että ajatus- ja arvomaailmani on kerta kaikkiaan erilainen.

Mutta surulliselta näyttää, että tuollainen roska saavuttaa niin valtavia katsoja määriä. Lukuisat television laulukisatkin tuntuvat älyllisesti haastavammalta kuin tuo älyvapaan tuntuinen Putous.

8 kommenttia:

 1. Olen syntynyt 90-luvulla ja olen kyllä ihan samaa mieltä kanssasi tuosta Putouksesta. Jotenkin kummallista, etteivät ihmiset näytä ymmärtävän eroa oikeasti laadukkaan sketsihuumorin ja tuollaisen örveltämisen välillä. Monet myös olettavat, että ihan kaikki katsovat Putousta, viljelevät sen "hauskoja" juttuja puheessaan ja ovat hölmistyneitä kun toinen ei ymmärräkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuinka ihana, että joku nuorikin on samaa mieltä tuosta roskasta. Aloin ihan tosissani miettiä horisenko vain jotain ikälopun fossiilin mietteitä.

   Ihmettelin kun joku tuttu Facebookissa kirjoitti jostain Slaikka Gustafssonista ja vihjaisi jostain "kakkospuolesta". Minä ihmettelin tuollaisia homovihjailuja, mutta kun vilkaisin tuoretta Putouksen esitystä niin siellä ohjelmassahan sitä tosi stereotyyppistä homofoobista herjaa heitettiin ihan avoimesti. Netin urbaani sanakirja netissä paljastikin että koko sana slaikka viitttaa miehen penikseen. On tämä tosi julkean sairasta sketsi-iloittelua. Enkä koe siinä edes mitään hyväntahtoista huumoria edes.

   Poista
 2. Mikään ei ole turhempaa kuin ryhtyä taiteen makutuomariksi. Oman maun pitäminen "rahvaan" vulgääriä makutottumusta parempana on mainio keino osoittaa oma paremmuutensa. Mun kouluaikana oli opettajia, joille ei voinut lipsauttaa lukevansa Aku Ankkaa tai kuuntelevansa Irwiniä tai Hurriganesia. Nyt joulun alla koko Etelä-Suomen kerma istui Vexi Salmen juhlakonsertissa Verkatehtaalla.

  Oi aikoja, oi tapoja.

  VastaaPoista
 3. Arja Laine oli viime jaksossa aivan loistava. Tuskin oli edes kaukana maaseudun persusta.

  VastaaPoista
 4. Putous ei vuosien myötä todellakaan parane. Se mikä ensimmäisellä kaudella vielä huvitti on vuosien myötä muuttunut irvikuvakseen, jota oivasti kuvaat.

  VastaaPoista
 5. Se mikä ensimmäisellä kaudella vielä huvitti on vuosien myötä muuttunut irvikuvakseen

  Itse en katsonut ensimmäistä kautta ennakkoluuloisuuttani, mutta mieleni tekee kysyä, että miksi Hakki-setä jaksaa ohjelmaa yhä seurata, jos se on muuttunut irvikuvakseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KT, en osaa Hakki-sedän puolesta vastata. Tunnen Hakkin henkiläkohtaisesti ja ihan on tolkun mies. Tapoja altistua kaikenlaiselle tv-roskalle on monenlaisia. Minäkin törmäsin Facebookissa jonkun kaverini Slaikka Gustafsson-tykkäämisen ja luulin että kyse on jostain oikeasta esiintyvästä taiteilijasta. Putoukseen törmäsinkin vahingossa kun vaihdoin tv:ssä kanavaa ja näin tuon Slaikka Gustafssonin sketsitähtenä. Jäin uteliaisuudesta katsomaan . Yritän olla ennakkoluuloton ja joskus voi löytää yllättävistäkin paikoista tosi helmiä.

   Ei minulla ole mitään tarvetta toimia jonain yleisenä makutuomarina tai sensorina. Jos MTV tuottaa tuollaista, minun mielestäni roskaa ja ihmiset tykkäävät sitä katsoa niin antaa mennä. Minähän voin vaihtaa kanavaa tai poistua koko television ääreltä.

   Ja on minulla vielä oikeus jopa kertoa käsityksenikin aiheesta. Ei minun omien mielipiteitteni paremmuutta tarvitse kenellekään puputtaa tai todistaa. Omahyväisenä narsistina arvostan toki omia mielipiteitäni enemmän kuin minun kanssa eri mieltä olevien. Mielelläni osallistun debattiin omilla argumenteillani jos näyttää siltä että toinen osapuolikin on valmis argumentoimaan järkevästi ja loogisesti inttämisen sijasta.

   Makuasiat on aina ongelmia koska niissä ei oikein ole absoluuttisia kriteerejä. Annan vapaaehtoisesti periksi ja hyväksyn, että Putouksen osaltakin on varmasti kyse makuasioista.

   Poista
 6. Kumitonttu

  Kun olohuoneessa istuu ja muu perhe katsoo, ei sitä viitsi aina edes vetäytyä aikaiselle yöpuullekaan, eikä voi jatkuvasti låhettää katsomaan ohjelmaa omasta telkustaan. Kovin jää edes pitkän aikavälin vaikutusmahdollisuudet silloin vähäisiksi. Sen verran keskittymishäiriötäkin on, ettei läppäri polvilla ja kuulokkeet korvilla paljoa auta. Ja makuasioista ei kovasti kannata peistä taittaa, ainakaan juuri silloin, kun tilanne on ajankohtainen.

  VastaaPoista