11.6.2014

Laillisuuden lumevalvonnan uusi Suomen ennätys

Eduskunnan oikeusasiamies luovutti eduskunnalle vuosikertomuksensa eilen tiistaina 10.06.2014. Se on aika huvittavaa luettavaa. Sen sisältö on tarkkaan harkittu, jotta näyttäisi jotenkin siltä, että eduskunnan oikeusasiamies oikeasti valvoisi, että laillisuutta noudatettaisiin virkatoimissa.

Käsittelyn alla olevien kantelujen määrä kohosi uuteen ennätykseen eli yli 5500 kanteluun. Nousua edelliseen ennätykseen.lähes 800 kantelua.

Vuoden aikana ratkaistiin 5762 kantelua. Tiedotteessa kerrotaan häveliäästi, että vuoden aikana noin 16% kanteluista ja oikeusasiamiehen omista aloitteista (alotteiden määrää ei ole kerrottu tiedotteessa) johti toimenpiteeseen.

Eli melkein 5000 kantelua antaa kansalaiselle vastauksen 'ei anna aihetta toimenpiteeseen'. Joku aikaisemmista eduskunnan oikeusasiamiehistä muistaakseni lausuikin jossain, että pääasiassa häiriintyneet kansalaiset tehtailevat niitä kanteluja.

Niille, jotka eivät tiedä niin kantelun "tutkinta" on usein sellainen, että kantelun kohteelta, joka siis on aina virkamies, pyydetään selvitystä onko hän syyllistynyt lainvastaiseen menettelyyn. vastaus on tietenkin sellainen, että kantelun kohde kertoo, ettei hän ole toiminut lainvastaisesti. Johtopäätöksenä eduskunnan oikeusasiamies toteaakin noissa 5000 tapauksessa vuodessa  useimmiten jotenkin siihen tyyliin, ettei saatujen selvitysten perusteella hänellä ole aihetta toimenpiteisiin. Joskus korostetaan, että virkamiehen antama selvitys tehdään virkavastuulla ja se on siksi jotenkin uskottavampi kuin (häiriintyneen?) kansalaisen.

Noissa 16% tapauksia 'toimenpide' on eduskunnan oikeusasiamiehen mielipide tai käsitys, huomautus vastaisen varalle tai jotain käytännössä yhtä merkityksetöntä. Sama virkamies saattaa aivan vapaasti tehdä samaa joka vuosi,  meidän maallikkojen mielestä laittomuutta. Eikä niistä tehdä mitään merkintää virkamiehen tietoihin. Virkasyytteitä nostetaan äärimmäisen harvoin, saattaa mennä useampi vuosi ilman eduskunnan oikeusasiamiehen määräämää virkasyytteitä. Eduskunnan oikeusasiamiehet väittävät säännöllisesti kuina heidän käsityksensäkin muka otettaisiin virkakunnassa vakavasti ja se koettaisiin häpeällisenä. Höpö höpö. Niille jopa nauretaan ja juuri tuon vuoksi jotkut virkamiehet suorastaan yltyvät laittomuuksien viljelyssä kun ei niistä käytännössä joudu vastuuseen. Harva kansanedustaja tekee mitään vaikka tuntee asioiden todellisen laidan koska sillä vaarantaisi oman asemansa omassa puolueessaan tai eduskuntaryhmässä. Voinkin melkein yhden käden sormilla luetella niitä kansanedustajia, jotka yrittävät tai ovat yrittäneet joskus edes näön vuoksi tehdä jotain.

Itse muistan palkanneeni joskus 1980-luvulla asianajajan tekemään eräästä minua virkamiesten toimesta kohdanneesta vääryydestä. Kun eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisu tuli asianajajalleni niin siinä oli sanottu, että ne ja ne virkamiehet eivät olleet menetelleet lainvastaisesti. Asianajajani ihmetteli asiaa, mutta valitti ettei asialle ole enää tehtävissä mitään.

Surin ja jopa itkin päätöstä vääryytenä muutaman viikon ajan.

Mutta sitten yhtäkkiä älysin. Eihän siinä sanottu edes, että ne ja ne virkamiehet olivat menetelleet lainmukaisesti!

Heureka! Minäkin olin useita viikkoja tulkinnut, että "ei lainvastaisesti" tarkoittaisi samaa kuin "lainmukaisesti" . Soitin eräälle tutulle kirjailijalle, joka hallitsi äidinkielen ja hän hämmästeli samaa asiaa. Sitten soitin asianajajalleni ja kerroin havainnostani. Silloin hän yhtäkkiä muistikin, miten eduskunnan oikeusasiamies oli joskus ollut pitämässä koulutuspäiviä Demlan (vasemmistohenkinen Demokraattiset lakimiehet). Siellä hän oli maininnut, että on paljon sellaisia kantelutapauksia jotka ovat tavallaan eräänlaisella harmaalla vyöhykkeellä..Siksi silloin kirjoitetaan, että "ei ole menetelty lainvastaisesti" kun ei voida sanoa, että 'olisi toimittu lainmukaisesti'. Ja sillä siis tarkoitetaan ettei ole menetelty niin lainvastaisesti että eduskunnan oikeusasiamiehen pitäisi puuttua asiaan.

Minä olen jo vuosia puhunut tuollaisesta verbaaliakrobatiana. Sen sijaan, että kirjoitettaisiin kunnollista suomenkieltä konstaillaan sanoilla ja käsitteillä. Myöhemmin selostin tuota verbaaliakrobatiaksi nimittämääni havaintoa monille toimittajille ja he hämmästyivät miten tuollaisenkin lauseen 'ei lainvastaisesti' hyväkin äidinkielen taitaja tulkitsee tarkoittavan lainmukaisesti sen tarkemmin sitä ilmaisua miettimättä. Minultakin meni kymmeniä lukukertoja ennen kuin älysin eron. Myöhemmin olen havainnut lakimiesten lisäksi myös poliisien ansiokkaasti käyttävän samanlaisia kikkoja kirjallisissa töissään.

Ehkä tämä kirjoitus hiukan selittää piruilevaksi muotoiltua otsikkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti