10.6.2014

Venäjän asiantuntijoita

Viime vuosina olen suurella ilolla seurannut kahden Venäjä-asiantuntijan esiintymistä julkisuudessa. Toinen on venäläisten suuresti rakastama suomalainen Venäjällä opiskellut näyttelijä Ville Haapasalo.

Toinen on Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuksen professori Timo Vihavainen. Ehkä vähemmin julkisuudessa mutta hänen blogikirjoituksensa ovat asiasisällöltään todellisen Venäjä-tietäjän.

Miehillä on hyvin erilaiset profiilit. Mutta molempien asenteesta huokuu venäläisten ymmärtäminen ja hyväksyminen.Professori on silti hillitympi kuin näyttelijä.

Miksi venäläiset rakastavat Ville Haapasaloa?  Ville tykkää venäläisistä. Kyllä sen venäläisetkin aistivat.  Hänen kritiikkinsäkin hyväksytään, kun sen sanoo ystävä. Jos tavallinen keskivertosuomalainen menisi sanomaan venäläisille samoja arvosteluja mitä Villen sanomana pidetään osuvana mutta jonkun muun sanomana sanojaa pidettäisiin vihamielisenä. Kauppaakin venäläiset haluavat tehdä ystävien kanssa mutta silti aina muistaen asiallisen hinta-laatu-suhteen.. 

Timo Vihavaisen blogia luen mielenkiinnolla, koska siellä on paljon ainakin minulle täysin uutta tietoa. Historiasta ja kulttuurista ja miksei joskus politiikastakin.

Luen paraikaa Ville Haapasalon elämänkertaa, jonka on kirjaksi kirjannut Kauko Röyhkä. Kirja on melkoinen seikkailutarina ja Venäjän olot tuntien hyvin uskottava.

Villen Venäjältä Yleisradiolle tekemät tv-elokuvat ovat olleet loistavia. Puhuessaan sujuvasti venäjää ilman minkäänlaista ulkomaalaisen korostusta Ville tuntuu pääsevän venäläisten kanssa samalle aaltopituudelle hyvin vaivattomasti. Hän osaa kaiken tarvittavan venäläisten tapakulttuurista ja on paras suomalaisuutta edustava henkilö mitä mitä voin ajatella esiintyvän Venäjällä.

Toisaalta minusta tuntuu myös, että hän on aika hyvä Venäjän myyntimies Suomessa. Hänen puheistaan ja asenteistaan paljastuu selvästi ettei hän ole Venäjä-rakkaudessaan sokea, jos näin voi ilmaista. Ei suomalaiset kuitenkaan uskoisi pelkkä hurmoshenkistä kehumista.

Minä olen suuri Ville Haapasalon ja Timo Vihavaisen ihailija. Molemmat loistavia Venäjän tuntijoita.   

4 kommenttia:

 1. Näistä molemmista olen samaa mieltä. Sitten on tämä yksi dosentti, jonka elämäntehtävänä tuntuu olevan sekä pilata venäläisten maine Suomessa että suomalaisten maine Venäjällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vasara, no joo. Halusin mainita sympaattisia Venäjän asiantuntijoita. Eräs dosentti ei kuulu minun sympatiseeraaaini. Hän tuntuu puhuvan todella sujuvaa venäjää. Mikä on tietenkin helpotus venäläiselle median toimittajille. Ja tietenkin Putinin palvontakoneistolle kuin taivaan lahja. Kaveri jolta saa aina sopivan testimoniaalin mihin tahansa Putinin hankkeeseen.Dosentin kanssa samaan ruskeakielisten ryhmään lukisin Juha Molarin. Monet erilaiset korkeakoulututkinnot suorittanut teologi. Minusta molemmat uskovat kritiikittömän ruskeakielisyyden tarkoittavan Venäjän ystävyyttä. Dosentti ja Molari ovat molemmat ilmeisesti äärimmäisen lahjakkaita mikä panee vielä enemmän ihmettelemään ilmiötä. Siksi ihailenkin aivan suuresti tuota Ville Haapasaloa, joka jättiläismäisestä venäläisestä kansansuosiosta huolimatta osaa suhtautua kriittisestikin mutta aina ymmärtäväisellä ja arvostavalla tavalla.

   Poista
  2. Luin itse myös Haapasalon ja Röyhkän kirjan, varsin viihdyttävä, luin melkein kertalukemalla läpi.
   Kirjan nimi heijasti hyvin tuntemuksiani siitä.
   Ihan kaikkea en tainnut niellä sen verran hurjaa juttua, mutta varmaan suurin osa on ainakin jossakin määrin paikkaansa, osa tuntui lukiessa vähän siltä että siinä on kertojan omaa tulkintaa asioissa mukana, mutta mistä sen tietää.

   Poista
  3. Jaassu saattaa olla oikeassa tai sitten ei ;) Gorbatshovin jälkeinen Neuvostoliitto ja sitten sen jälkeinen Venäjä ovat muistuttaneet minusta jotain Yhdysvaltojen villiä länttä ja kultakuumetta eli mikä tahansa on ollut mahdollista niissä oloissa. En ihmettele, vaikka kaikki olisi ihan totta mutta en ihmettele myöskään ellei muisteloihin olisi tullut peräti kahden hyvän tarinankertojan (Haapasalo/Röyhkä) dramatisoimia tilanteita. Toisaalta pitää muistaa, että Ville Haapasalossa on jotain erityisesti venäläiseen sieluun vetoavaa ja se on auttanut häntä selviämään siinä erikoisessa viidakossa. Joku muu suomalainen samanikäinen kaveri olisi jo noissa seikkailuissa päässyt hengestään. En voi kuin ihailla Villen käytöstä venäläisten kanssa. Siinä on mukana jotain kunnioitusta mutta myös annos suomalaista omanarvontuntia. Erikoinen kombinaatio suomalaiseksi. Ei ihme, että Villea rakastetaan Venäjällä. Mutta kuten alussa sanoin Jaassu voi olla oikeassakin. Mutta kiva että hänkin piti kirjaa viihdyttävänä. .

   Poista