19.12.2014

Presidentti Putinin eilinen tiedotustilaisuus

Oli kätevä kun pystyin älypuhelimella katselemaan netistä Ilta-Sanomien television välittämänä presidentti Putinin 3 tuntia kestäneen tiedotustilaisuuden. Vanhalla älypuhelimella se ei onnistunut, mutta muutana kuukausi sitten hankkimani uusi on tehokas ja siinä on melko iso kuvaruutu.

Venäjänkielen taitoni on lapsuudesta pitkälti yli 50 vuoden takaa. Jonkin aikaa yritin sitä aikoinaan opiskellakin mutta kielioppi oli niin vaikeaa, että ei se oikein jaksanut kiinnostaa. Lapsuuden kodissani meillä oli puhekielenä pääasiassa suomi, kun äitini oli suomenkielinen eikä koskaan oppinut lausumaan venäjää isääni tyydyttävällä tavalla. Minä taisin lopettaa isän kanssa venäjän puhumisen joskus ennen muroisikää kun silloin 1950-luvulla sain ihan tarpeekseni ryssäksi haukkumisesta.

Mutta venäjän taito on jäänyt jotenkin muistilokeroihin passiiviseksi. Ymmärrän paljon enemmän puhuttua kuin osaan puhua. Sanojen mieleen palauttaminen ja lauseiden muodostaminen on kömpelöä ja vaikka osasin  jokus lukea ja kirjoittaa nekin ovat vain auttavia osaamistasoltani. Hiukan harmittaa mutta en tiedä jaksanko tässä vielä opetella lisää.

No itse otsikon asiaan. Kuuntelin presidentti Putinin puheita ja vastauksia median kysymyksiin. Ilta-Sanomien toimitus seurasi tekstikommentein tilaisuutta reaaliajassa. Aina joskus tarkistin sieltä olinko ymmärtänyt oikein asian. Aika hyvin pysyin kärryillä.

En ole presidentti Putinin ihailija. Härski kaveri, mutta niin taitaa monen muunkin suurvaltana itseään pitävän johtaja olla. Mutta taitavasti hän yritti puolustaa omaa linjaansa niillä omilla argumenteillaan, joita hän taitavasti jatkuvasti toistaa. Syyllisethän ovat aina muualla, tietenkin. Taitava ja älykös mutta tosi härski on mielipiteeni. Ihan turha yrittää demonisoida häntä jotenkin idiootiksi tai imbesilliksi.

Hiukan tuntui Putin väsähtäneeltä. Vaikka oli ärhäkkä ja taitava väistelemään hankalia kysymyksiä ja piti kiinni tiukasti argumenteistaan jäi minulle näin jälkikäteen miettiessäni mielikuva, että saattaa jo hiljaa mielessään miettiä tulikohan tehtyä virheitä.

Mutta sitten aloin miettiä, että ei kai jumankaude länsimaiden johtajat usko, että hän kävelisi maailmanfoorumeilla muiden suurvaltojen eteen ja pyytäisi armoa tekemilleen virheille. Ei helvetti, sellaiseen en usko, mutta kun taas katselin pääministeri Stubbin terveisiä EU:n pääministerikokouksesta aloin todella miettiä, että sellaistako nuo lännen johtajat uskovat. Onkohan niillä länsijohtajilla realiteetit ihan kohdallaan?

Muistan aina kun presxdientti Nixon oli presidenttinä hän käytti ilmaisua "kunniakas rauha" (englanniksi honorable peace) ja tarkoitti sillä, että viholliselle pitää pystyä tarjoamaan kunniakas perääntymistie ilman että vihollisen tarvitsee siinä menettää kasvojaan. Mutta Nixon olikin taitava juoniittelija ja kokenus poliitikko konkari. Tosin ei niin hyvä, että olisi onnnistunut itse säilyttämään oman kunniansa.

Pahalta tuntuu todella nuo yritykset ajaa Putin nurkkaan antautumaan ilman kunniallista perääntymistietä.

No nämä ovat tällaisen tavallisen kaduntallaajan näkemyksiä. Kun tiedän minkälaiset levottomat olot Venäjälle jäi Gorbatshovin ja Jeltsinin jälkeen ja miten Putin on onnistunut palauttamaan kurin ja järjestyksen maahan ilman palaamista takaisin kommunismiin on pakko ymmärtää hänen saamansa kansansuosion Venäjällä. Totttakai hänellä on vastustajia, sillä ei hän mikään kansalaisyhteiskuntaa ajava sosiaalidemokraatti ole vaan härskisti voimaa ja valtaa käyttävä voimakas valtionpäämies. Liian usein diktaattorimaisin elkein.
      

2 kommenttia:

 1. Ehkä Venäjä tarvitsee voimakkaan johtajan? Ainakin Venäjän kansa on antanut Putinille vaaleissa selvän valtuutuksen ja hänen suosionsa on ollut gallupeissa suuri. Miksi Venäläiset ylipäätään tahtoisivat johtoonsa tyypin, joka olisi länsimaiden puudeli? EU:lle ja Natolle kyllä kävisi, että voisivat sanella Venäjän politiikan ja antaa suuryhtiöidensä ottaa haltuunsa maan rikkaudet. Venäjä on kuitenkin hieman isompi kakku kuin Irak, Libya tai Syyria...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Putinilla on puolensa. Kyllä hänen johdollaan Venäjä on hiukan siivonnut mafiaansa. Onko keinot aina olleet ihan länsimaisen kansalaisyhteiskunnan ja demokratian mukaisia on toinen juttu. Ukraina ei onnistunut siinä vaan oli niin korruptoitunut ja sekasortoinen, että siellä asuneet tavalliset venäläiset varmaan alkoivat jo kadehtien katsoa Venäjään päin. Sitten on taas jo kolmas juttu miten kauan venäläiset jaksavat vakauden vuoksi sietää Putinin itsevaltaisia temppuja. Kyllä Putin on puun ja kuoren välissä. Mutta jotenkin olisin odottanut, että läntiset johtajat olisivat mahdollistaneet hänelle "kunniallisen perääntymisen". Nykyisillä saartotoimilla ollaan lännessä vaatimassa Putinilta melkein kädet ylös antautumista tai virasta luopumista vaikka luulisi lännen (kollektiivinen käsite!) ymmärtävän miten nöyryyttävää sellainen on.

   Tule emieleen miten koulukiusaus eskaloituu. Kun porukkaan tule myötäilijä-hännystelijöitä tulee kiusaaminen vain kiihtymään ja saa joskus suorastaan lynkkaushengen.

   Pahalta tuntuu jotenkin havaita, että suomalaiset poliittiset johtajat ovat siellä "kiusaajien" ykköskaartissa ja ryssänvihan nostattamina kansalaiset vielä taputtavat käsiään. Kovin yllättynyt ja tyytyväinen olen ollut tasavallan presidentti Niinistön esiintymiseen tyylikkään sovittelevana välittäjänä.

   Poista