7.12.2014

Tilastojen manipulointi lisääntyy valtaapitävien toimesta

Kyllähän minä eläkeläisenä tiesin, että hallitus oli päättänyt korvata työeläkkeiden korotukset vuoden 2015 alusta 0,4% täysin riippumatta mikä olisi oikeasti ollut elinkustannusten- ja ansiotason kehitys.

Luulin että poikkeuslailla kumotaan vuodeksi pääsääntö ja määrätään korotus pakkotoimin yleisimpien työehtosopimusten korotusten tasolle.

Sain omalta eläkevakuutusyhtiöltäni ilmoituksen uudesta 1.1.2015 maksettavasta eläkkeestä jota nostetaan työeläkeindeksin mukaisesti n 0,39%.

Siis mitä? Elinkustannusten nousuhan muodostaa suurimman osan tuostan työeläkeindeksin noususta. Aloin ihmetellä, että eikö hinnat olekaan nousseet tuon enempää. Ja ryhdyin selvittämään oliko eläkevakuutusyhtiön ilmoituksessa ajatusvirhe kun puhuttiin työeläkeindeksistä.

Finlexistä löysinkin "Lain eläkkeiden ja eräiden muiden etuuksien  vuoden 2015 indeksitarkistuksista", jonka tasavallan presidentti oli vahvistanut 07.11.2015. Sielläpä olikin yllätys. Näitä tässä laissa määriteltyjä indeksejä eli kansaneläke- ja työeläkeindeksejä ei oltu laskettu ollenkaan, vaan niiden pisteluku oli hallinnollisesti lukkoonlyöty.

Eli päällisin puolin työeläkelakiin kirjatusta sidonnaisuudesta työeläkeindeksiin ei ole luovuttu vaan indeksiä on menty keinotekoisesti rukkaamaan niin että se ei enää perustukaan kerättyihin tilastotietoihin. Ei voi suoraan sanoa, että indekejä on väärennetty mutta ainakin voin sanoa reilusti, että niitä manipuloidaan.

Kikalla on toinenkin seurausvaikutus. Leikkaus eläkkeissä jää pysyväksi kun indeksi mentiin manipuloimaan. Jos indeksiä ei olisi manipuloitu olisi seuraavan vuoden oikein lasketulla indeksillä eläkkeet palautettu vastaamaan oikeaa hinta- ja palkkatason kehitysrataa. Näin kurjistuminen jää pysyväksi. 

Tuon eläkevakuutusyhtiön ilmoituksen mukaisesti ennakonpidätyksen jälkeen käteeni jäävä eläke nousee ruhtinaalliset 6,5 euroa.

Pitää toivoa, että tämä erilaisten tilastoindeksien näin härski manipulointi ei yleistyisi vaikka siihen on nyt otettukin askel ja opeteltu. Minulta  ainakin on hävinnyt jo koko luotto meidän hallitukseemme eikä se luotto eduskuntaankaan kovin suuri enää ole kun se tuollaisiakin muutoksia hyväksyy.

1 kommentti:

  1. Vastaan tänne kun en pääse takkiraudan captchoista läpi... Se Põltsamaan kange sinep on todennäköisesti tehty Sareptansinappi-nimisestä kasvista eli sen siemenistä. Tuota viljellään entisen NL:n alueella ja Kangehan on jo vuodelta 1966, aito neuvostotuote siis :)

    Sareptansinapille on ominaista voimakkaasti haihtuvat öljyt ja siksi Kangessakin on aika lyhyt myyntiaika ja tuubi on pieni. Se tulisuus katoaa ajan mittaan kun volatiiliset öljyt katoavat. Porvoolainen snagarinpitäjä "Frysari" oli kuuluisa väkevästä sinapistaan ja kertoi eräässä ohjelmassa saaneensa reseptin Pietarista paenneelta keittiömestarilta. Venäläisten syytä siis tämäkin. Chilisinappi on hieman outo juttu kun kuitenkin on kysymyksessä kaksi eri kasvia.

    Sareptansinappi kuuluu eri sukuun kuin musta- ja keltasinapit. Kaalin sukulainen oikeastaan. Ja nauriin. Venättä kun osaat, niin venäläiset gourmet-sivut varmaan kertovat lisää.

    En enää kommentoi tänne kun täälläkin on noita perseestä olevia captchoja.

    VastaaPoista