7.1.2009

Humanitaarinen apu Gazassa

Kuuntelen ja katselen huolestuneena uutisia lähi-idästä. Voi kunpa täällä Pohjolassa tietäisikin totuuden. Ihmisten välisessä kanssakäymisessä nähdään usein vikaa molemmissa osapuolissa.

Tulipa mieleeni hyvin kerettiläisiä ajatuksia humanitaarisesta avusta. Ymmärrän hyvin että saattaisin olla toista mieltä jos olisin tuolla taistelualueella mutta sallittakoon erilaiset ajatuskuviot. Aluksi aioin kirjoittaa ajatusleikit mutta se olisi kuulostanut liian irvokkaalta kun kyse ei ole mistään hiekkalaatikkoleikeistä vaan konfliktista, jossa tapetaan ihmisiä ja lisäksi vielä aika paljon siviilejä.

Kun näin Punaisen Ristin ajavan konfliktialueelle muutaman tunnin tulitauon jäin miettimään "Miksi?". Pitäisikö sittenkin antaa väkivaltaisten barbaarien tappaa toisiaan ihan rauhassa mukaan luettuna omien kansalaistensa siviilitkin?

Nythän tuota sodankäyntiä yritetään saada jotenkin näyttämään keskiaikaisen ritarilliselta jossa siviilit olisivat aivan kuin poissuljettuja. Ja jos siviilit kärsivät niin "ritarillisesti" (laitoin aivan tarkoituksellisesti sitaatteihin!) annetaan humanitaarisen avun paikkailla "erehdyksiä" (tässäkin sitaatit tarkoituksella!).

Miksei anneta kaikkien barbaarimaisten raakuuksien toteutua täysimääräisesti ja sitten myöhemmin tuomitaan viimeisen päälle ankarasti barbaarimaisuuksista jossain kansainvälisessä tuomioistuimessa.

Vanhana pasifistina olen sitä mieltä että ns oikeutetut sodatkin pitäisi tulkita kokonaisuudessaan oikeudettomiksi - oli syy ihan mikä tahansa. On meillä kansainvälisesti olemassa niin paljon koneistoja erilaisten ristiriitatilanteiden sovittelemiseksi että mikää sota ei enää ole oikeutettua.

Mene sitten tuosta Gazastakin sanomaan kumpi siellä on hyökkääjä ja kumpi on "oikeutettu" puolustaja?

Ymmärrän kyllä holocaustin läpikäyneitä juutalaisiakin että tätä nykyä kun heillä on valmiuksia puolustaa itseään he sen myös tekevät vaikka en enää kaikilta osin ymmärtäisi tai hyväksyisi. Tosin ymmärrän myös vastapuolen vapaustaistelijoita joita mysö usein terroristeiksi nimitetään. Joskus aiheellisesti joskus aiheetta.

Eikä tuo kiistely maakaasusta Venäjän ja Ukrainan välillä sekään tunnu oikein sympaattiselta.

Ahdistaa välillä tällainen maailman meno.

8 kommenttia:

 1. Koska kolme tuntia on parempi kuin ei mitään, ja kolmessa tunnissa avun tarjoaja pystyy parantamaan omaa mieltään jo aika lailla. Paras on kun ei sodittaisi lainkaan, mutta tiataa tuolla alueella olla viha kummallakin puolella olla niin syvään istutettu, että tilanne on aina herkkä.

  Itse mietin eniten tuossa sitä, että miten hitossa voi olla että tuo kolme tuntiakin oli selvästi liian pitkä aika; kymmenen minuttia etuajassa räjäyteltiin jo kranaatteja. MIKSI? Miten hitossa? Eikö heillä ole kellot ajassa vai mitä?

  Sitten kun kattilasta hyppäsit kukkaruukkuun. :) Itse ainakin kiinnitin huomiota, että viimeinen ilmoitus hanojen sulkemisesta tulikin Venäjän pääministeriltä eikä presidentiltä?

  VastaaPoista
 2. "Eikä tuo kiistely maakaasusta Venäjän ja Ukrainan välillä sekään tunnu oikein sympaattiselta."
  Ei niin,
  laskunsa maksamatta jättäminen tilaamastaan tavarasta - eikös se tosiaan markkinataloudessa mene niin, että vasta kun mikään muu ei auta, ja on pakko maksaa.

  VastaaPoista
 3. rh: En ole perehtynyt Ukrainan ja Gazpromin väliseen sopimukseen enkä maksutilanteeseenkaan. Eli olen vain median armoilla enkä kaikilta osin nykyään luota länsimaisenkaan uutisvälityksen objektiivisuuteen.

  Totta kai olen rh:n kanssa samaa mieltä että tilatut tavarat pitää maksaa.

  Mutta ei meillä Suomessa pääministeri Vanhanen ainakaan suoraan ja välittömästi hoida Fortumin perintää.

  En minä ollut lausumallani kummankaan osapuolen puolella.

  VastaaPoista
 4. Mutta ei meillä Suomessa pääministeri Vanhanen ainakaan suoraan ja välittömästi hoida Fortumin perintää.

  Itse asiassa ei muuten tuollakaan päämies - Gazprom hoitaa omansa.

  VastaaPoista
 5. eh: uutisten mukaan pääministeri Putin on kovasti mukana touhuissa.

  Mutta ei se nyt olennaista ole. Mainitsin vain kun viittasit markkinatalouteen :)

  VastaaPoista
 6. Keskustellessani tyttäreni kanssa humanitaarisesta avusta tuli esiin, että joku voi ymmärtää väärin ajatuskuvioitani. Tottakai kannatan kaikkea humanitaarista apua joka voidaan antaa siviileille ja erityisesti lapsille.

  Kunhan pyörittelin päässäni erilaisia moraalifilosofia ajatuskulkuja.

  VastaaPoista
 7. Onhan melkosen offtopic kommentointia, mutta menkööt.

  Niin, itse lausahduksen ydin taisi nyt mennä vähän ohi. Venjälällä nimenomaan Pääministeri Putin on asioimassa eikä Presidentti Medvedev. Vielä vuosi sitten asian olisi epäilemättä hoitanut Presidentti Putin eikä mistään pääministeristä olisi ollut tietoakaan...

  VastaaPoista
 8. Teddy: Putin ja Venäjä ei voi koskaan olla niin offtopic ettei siitä saisi ja voisi kirjoittaa ;)

  VastaaPoista