12.1.2009

Tykkään isä Mitrosta

Kirkosta eronneena mutta lapsena ortodoksiksi kastettuna minä tunnustan tykkääväni isä Mitrosta. Tässä hänestä toinen esittely.

Hän edustaa minulle hyvin lähellä sellaista myönteistä mielikuvaa joka minulle aikoinaan syntyi suomalaisista ortodoksipapeista. Lisään aivan tarkoituksella tähän tuon 'suomalaisista', koska tietooni on tullut ulkomailta myös suurta suvaitsemattomuutta toisuskoisia kohtaan. Eikä ortodoksikirkko ole ulkomailla mitenkään vapaa antisemitismistä.

Mutta hiukan ehkä on minuakin alkanut vaivata, että hänestä on melkein tullut jo lausunto-automaatti, joka näkyy melkein kohta televisio-ohjelmassa kuin ohjelmassa. Kannattaisi ehkä hiukan säännöstellä julkisuuskuvaansa. Mutta kyllä hän on ollut ortodoksikirkolle aivan mahtava mainos- ja puhemies.

Mutta hänen julkkisasemansa tai suosionsa varmaan ärsyttääkin monia. Varmaan oman kirkkokuntansa piirissäkin hänen suosiotaan saatetaan karsastaa. Eivät kirkkokunnan sielunpaimenetkaan ole vapaita kateuden synnistä. Mikäli muistan oikein niin häneltä oli jossain vaiheessa jopa määräajaksi evätty papinvirassa toiminta, mutta siitä tuntuu tiedon löytäminen näin jälkikäteen aika vaikealta.

Minun mielestäni ortodoksikirkon kannattaisi kyllä suunnitelmallisesti hyödyntää isä Mitron saavuttamaa julkkisasemaa myönteisten asenteiden lisäämiseksi ortodoksikirkkoa kohtaan.

Ja pitää toivoa että isä Mitron oma pää kestää tuollaisen ryöpytyksen nöyrällä mielellä.

2 kommenttia:

  1. "Mikäli muistan oikein niin häneltä oli jossain vaiheessa jopa määräajaksi evätty papinvirassa toiminta, mutta siitä tuntuu tiedon löytäminen näin jälkikäteen aika vaikealta."

    Kyllä vain, arkkipiispa Johanneksen loppuaikana - oli kirkolliskokouksen edustaja, mutta sai tulla sinne vain "nöyränä rukoilijana".
    Miehen päästä en mee takuisiin: valitteli jo äsken masennusta jossain; tuttua julkisuuden kanssa nalkkiin jääneillä.

    VastaaPoista
  2. -rh: Kiitos täydennyksestä. En mene minäkään päästä takuuseen siksi tuon toivomukseni pään kestämisestä esitinkin.

    VastaaPoista