17.1.2009

Uudissanoja ja pikaviestintää

Irkkaaminen, surffaaminen, googlettaminen, mesettäminen, skypettäminen, galtsu, naamakirja - onko nämä uudissanat tuttuja? Tiedätkö mistä noissa on kysymys ja käytätkö niitä?

Noista edellä olevista kolme kuuluu ns pikaviestimiin (englanniksi instant messaging lyhennys IM). Eli irkkaaminen, mesettämienn ja skypettäminen ovat kaikki verbejä pikaviestimien irc, Microsoft Messenger ja Skype. Muitakin on mutta ne eivät liene Suomessa yhtä yleisiä ja uusia on tulossa koko ajan. Tuoreet lisäykset ovat menestyneen Googlen markkinoille tuomat Gtalk ja Gchat. Jotkut pikaviestimet kuten ICQ ovat jonkin aikaa kestäneen kukoistuksen jälkeen jäänet ainakin minun käsitykseni mukaan syrjemmälle.

Mielenkiintoista tässä pikaviestimien historiassa on, että IRC on alunperin suomalaisen opiskelijan keksimä ja kehittämä. Minäkin olin kuvitellut että IRC oli nuorten keino tutustua ja pitää yhteyttä toisiinsa netin välityksellä kun omat lapseni tekivät sitä. Kunnes menin töihin yritykseen jossa koko henkilökunta käytti yrityksen omaa ulkopuolisilta suojattua IRCiä. Minulle se oli aikamoinen herätys että nuorison työkaluja voi käyttää myös hyödylliseen viestintään.

Itse aloin käyttää Messengeriä ja Skypeä melkein heti niiden ilmestyttyä. Ja aika aikaisessa vaiheessa otin käyttöön myös web-kameran. Muistan miten nuorena olin lukenut Jules Vernen romaaneja jossa oli kuvattu kaikenlaisia ihmeellisiä silloin futuristisiksi koettuja vimpaimia. Kuvapuhelin oli yksi näistä utopioista. Nythän kuvaa ja ääntä voi välittää useimmilla pikaviestimillä verkon yli.

Muistan miten ulkomailla opiskellut tyttäreni kertoi koti-ikävänsä helpottaneen heti kummallisesti kun olin asentanut web-kameran kotiimme ja hän näki ulkomailta käsin suoraan olohuoneeseemme ja siellä kameran takana isänsä ja äitinsä. Aika nopeasti hänkin hankki web-kameran omaan tietokoneeseensa sinne ulkomaiselle campukselle.

Ihan kelpoja web-kameroita hankkii nykyään kotikäyttöön 40-60 eurolla eikä niiden asentaminenkaan MS Messengeriin tai Skypeen ole vaikeaa maallikollekaan. Halvempia ja kalliimpiakin on mutta tuon hintaisillakin selviää ihan hyvin.

Minun kaikki (2 kpl) lapsenlapseni ovat samalla seutukunnalla mutta jos olisivat muualla niin tuollaisella web-kameralla, mikrofonilla ja kuulokkeilla pystyy taikomaan erinomaisen ääni- ja kuvayhteyden läheisiinsä.

Eikä ole väliä vaikka toinen osapuoli olisi maapallon toisella puolella. Eikä rupattelu linjoilla maksa hurjia kuten kalliilla ulkomaisilla kännykkäpuheluilla.

Tärkeää on kuitenkin muistaa että internetin kautta välitetty viestintä ei ole yhtä turvallista kuin esimerkiksi tavalliset lanka- tai kännykkäpuhelut. Joten mitään kovin arkaluontoista tai bisnesviestintää ei kannata riskeerata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti