10.1.2009

Vihje: Pankkikulut alas

Olen antanut lähipiirissäni vinkin pankkikulujen alentamiseksi. Useimmat pankit veloittavat viitteettömistä maksuista paljon enemmän kuin viitteillä varustetuista.

Mikä sen yksinkertaisempaa: lisäät maksuusi viitenumeron. Joka tapauksessa vastaanottaja näkee keneltä se maksu on.

Eikä sen tarvitse olla joka kerta erilainen. Minun kaikki vinkistä oppia ottaneet ovat ottaneet käyttöön numeron 5225.

Itse asiassa viitenumeron keksiminen on ihan helppoa: ota mikä tahansa numero ja menet selaimella tänne viitenumerolaskuriin.

Näitä viitenumerolaskureita näyttää netissä olevan enemmänkin ja eri tarpeisiin. Tuo linkkini antaa numerolle 522 tarkistusnumeron 5 eli koko viitenumeroksi tulee siis 5225.

Tämä laskuri tekee pidemmän listan tilauksesta.

Ja sitten joku oli laittanut nettiin pienen Excel taulukkolaskentaan laitettavan ohjelmakoodinpätkän jolloin voi Excel taulukossa sitten mielin määrin luoda toimivia viitenumeroita. Taisi joku sanoa että sillä voi luoda vain korkeintaan kuusinumeroisia viitenumeroita. Viitenumerohan saa olla 19 merkkiä + tarkistusnumero = 20 merkkiä pitkä. Olen minäkin joskus tuollaisen ohjelmanpätkän koodannut mutta en enää muista mihin sen talletin. Ei se mikään monimutkainen eikä pitkä edes ollut. Taisi silloin kymmenessä minuutissa tulla koodattua. Nykyään olisi hitaampaa kun en ole pitkään aikaan koodannut edes hyvin vuoksi.

Se joka haluaa perusteellisemmin tutustua viitenumeroasiaan niin Finanssialan keskusliiton sivulla on tietoa yleisemmintäällä ja erityisesti viitenumerosta tässä.

Mutta jos haluat päästä helpolla niin kirjoita vain vaikkapa 5225. Helppo muistaa jos on vaikka matkoilla tms ja pitää vaikkapa lähettää lapsille rahaa ;) Yleensä kikka pätee yksityisihmisten välisessä maksujenvälityskanssakäymisessä (sanahirviö).

Mutta jos laskulla lukee viitenumero niin käytä ehdottomasti sitä ja vain sitä. Muuten maksusi selvittely menee hyvin vaikeaksi vastaanottajalla.

Ja voit levittää tätä hyvää sanomaa eteenpäinkin ihan vapaasti.

3 kommenttia:

 1. "Mutta jos laskulla lukee viitenumero niin käytä ehdottomasti sitä ja vain sitä. Muuten maksusi selvittely menee hyvin vaikeaksi vastaanottajalla."


  Joku ilkeämielinen, huonoon palveluun sydämistynyt voi suutuspäissään käyttää tuota hyväksi ja aiheuttaa kustannuksia huonon palvelun tarjoajalle. Lisäkiusaa saa laittamalla laskun summaan ylimääräisen sentin, jolloin on tehtävä korjauslasku.

  Mutta eihän kukaan asiakas ole noin inhottava...

  VastaaPoista
 2. gor muistanee lempparinsa: http://koti.mbnet.fi/~thales/tarkmerk.htm jonka takaa läytyy myös itse valmis laskijakin.

  On muuten kumma, miksi ihmeessä pankki yleisestikin ottaa enemmän tuosta?

  VastaaPoista
 3. Repe P:lle: Aika hyvä vinkki.

  Teddy: Joo, enpä muistanut taas matemaatikkoystäväämme Thales'ia. Kiitos muistutuksesta. Olisi taas ns googlettamisen (joo tämä uusi nykyverbi!) sijasta muistella harmaita aivonystyröitään.

  VastaaPoista