27.3.2009

Radikaaleja

Ikuisena kapinallisena löysin yhtäkkiä mutkan kautta (Osmo Soininvaaran blogi) mielenkiintoisen Barrikadi nimisen blogisivuston. Käykää katsomassa ja lukemassa. Kirjoittajat ovat tunnettuja ja arvostettuja kynämiehiä. Ja aiheet saattavat jo olla poliittisen korrektiuden toisella puolenkin.

Itse löysin sivuston arvostetun talousmiehen KHT tilintarkastaja Pauli Vahteran linkin ja kirjoituksen myötä. Hän kirjoitti mielenkiintoisen laskelman meidän tukiviidakon väärinkäytöksestä. Vaikka kyse on yksittäistapauksesta siitä voi vetää yleisemmällekin tasolle johtopäätöksiä.

Elämme mielenkiintoisia aikoja kun tällaisiakin blogeja alkaa syntyä. Mutta bloginpitäjä Harri kirjoitti blogissa terävästi ja osuvasti:

Kirjoittanut Harri Maaliskuu 19, 2009 - 16:23.

Tämän kirjoituksen jälkeen jätämme Barrikadissa maahanmuuttajat ja pakolaiset vähäksi aikaa rauhaan, ellei jotain poikkeuksellista tapahdu. Näin siksi, että suomalainen maahanmuutto- ja pakolaiskeskustelu kestää huonosti kritiikkiä ja leimaa kriitikot kärkkäästi rasisteiksi.


Muistan itse aikoinaan kontaktini lastensuojeluviranomaisten kanssa kun jouduin heille paperilla laskemaan elatusmaksujen todellisuutta. Minulla oli aikoinaan avioerossa 1970-luvulla ex-vaimolle jääneitä lapsia kolme kappaletta joiden elatukseen olin tietenkin velvoitettu osallistumaan.

Siinä kävi hiukan kuten noissa Vahteran tekemissä laskelmissa - summat osoittautuivat niin suuriksi että Suomen suurimman kaupungin Helsingin lastensuojeluasiantuntijat pyörittelivät silmiään eivätkä meinanneet uskoa. Kas kun eivätkä koskaan olleet itse vaivautuneet suorittamaan minun tekemieni laskelmien kaltaista analyysia.

En muista enää kovin tarkkaan kaikkia yksityiskohtia mutta periaatteessa meni jotenkin näin. Lastensuojeluviranomaiset eli alan ammattilaiset esittivät minulle nyyhkytarinoita miten minulle määritellyt elatusmaksut eivät missään tapauksessa riittäneet kolmen lapsen elättämiseen. Ensimmäinen järkytys ja yllätys heille tuli tuli kun ilmoitin ettei sen tarvitsekaan riittää. Eli jos minulle oli määrätty elatusmaksuja 3 x 500 mk/kk eli 1500 mk/kk oli tietenkin yhtä hyvätuloinen äitikin velvollinen osallistumaan lasten elättämiseen samalla summalla. Eli summa olikin jo kaksinkertainen. Sitten lisäsin summaan erilaiset yhteiskunnan lapsen huoltajalle maksamiin verovapaisiin tulonsiirtoihin kuten lapsilisät, lapsiperheiden asumistuet yms eli siihen summaan taisi tulla myös melkein saman verran lisää. Eli 3 lapsen elättämiseen olikin jo käytettävissä netto (siis verovapaana!) n 4500 mk/kk joka vastasi siihen aikaan yli 6000 mk kuukausipalkkaa. Taisi siihen aikaan keskipalkka Suomessa olla jotain 2500 mk/kk luokkaa.

Oli samaan aikaan löytänyt silloisen sosiaalihallituksen teettämän tutkimuksen (LATUMA niminen tutkimus ja siihen liittyvä tietokonemalli) jossa analysoitiin yksinhuoltajien asemaa ja elintasoa yhteiskunnassa. Tutkimuksen tulokset olivat "väärät". Ne eivät alkuunkaan tukeneet sitä silloin vallitsevaa mantraa miten yksinhuoltajaäidit ovat taloudellisessa ahdingossa ja tarvitsivat siten lisää yhteiskunnan tukia. Tutkimus totesi päinvastaista. Yksinhuoltajaäidit olivat varsin hyvässä asemassa taloudellisesti ja pärjäsivät alhaisissakin tuloluokissa varsin hyvin verrattuna perheisiin joissa oli kaksi työssä käyvää, yhteistuloiltaan enemmän ansaitsevaa huoltajaa ja jotka eivät siten saaneet samoja tukia kuin pienempituloiset yksinhuoltajat. Tutkimuksesta selvisi hyvin silloiset tuloloukut joista osa on edelleen voimassa. Tutkimus vaiettiin lähes täydellisesti kun ei ollut mitään asia-argumentteja joilla sen tulokset olisi voitu tuomita vääriksi.

Älkää ymmärtäkö väärin edellä kirjoittamaani. Kyllä minä ymmärrän että yksinhuoltajaäideillä oli vaikeaa ja heidän oli varmasti vaikea ryhtyä miettimään mitään uutta parisuhdetta lapsilaumansa kanssa. Kun minullekin kerran tuollaista nyyhkytarinaa esitettiin viranomaistenkin toimesta tarjouduin samoilla eduilla välittömästi ottamaan lapset huoltooni ja että pidin ehtoja taloudellisesti suorastaan houkuttelevina. Uusperheeni elintaso olisi välittömästi noussut jyrkästi. . Eikä minun kykyäni vastaan ollut lastensuojeluvirnaomaisilla mitään huomautettavaa kun olin vakituisessa kohtuupalkkaisessa työssä käyvä säännöllinen ja raitis. Eipä äiti ollutkaan enää valmis vaihtokauppaan.

Minun uskoni viranomaisten kykyyn on kyllä tällaisten omien kokemusten ja esimerkiksi Vahterankin tekemien laskelmien perusteella mennyt. Kun tähän vielä lisään Pauli Sumasen tekemät mielenkiintoiset laskelmat "Taloudellinen tasa-arvo miesten näkökulmasta" niin aika kyyniseksi tulee meille tarjottaviin taloudellisiin laskelmiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti