8.3.2014

Minulle rakkaat oopperat

Opin jo pikkupoikana kotona rakastamaan oopperamusiikkia. Vanhempani rakastivat molemmat italialaisia oopperoita kuten samanhenkisiä venäläisiä ja ranskalaisia. Niinpä minäkin totuin niihin ja vieläkin hyräilen usein mielessäni jotain lempiaarioitani vaikkapa Verdin oopperoista.

Paraikaa tulee Ylen teema kanavalta Donizettin ooppera Anna Bolena, joka kertoo Henrik VIII:n toisesta ja kolmannesta vaimosta. Anna Bolena on italialaisittain Anne Boley ja roolissa laulaa kuuluisa venäläinen maailmanuraa tekevä sopraano Anna Netrebko. Luin erään ulkomaisen arvostelun, jossa hänen suoritustaan verrattiin Maria Callaksen samaan roolisuoritukseen ja arvostelu ei ollut kovin kehuva. Maria Callas oli kuin olikin aivan käsittämätön perfektionisti. Maria Callaksen ollessa pääroolissa toimi ohjaajana kuuluisa italialainen elokuvaohjaaja Lucchino Visconti. Myös kirjoitusasua etunimessä Luchino näyttäisi esiintyvän.

Mutta varsinaisesti minun piti kirjoittaa eräästä melko tuntemattomaksi jääneestä sopraanolahjakkuudesta, armenialaisesta satakielestä Gohar Gasparyanista (englanniksi translitteroituna). Youtube'ista löytyy hänen esityksiään. Olen vuosikausia yrittänyt etsiä häntä translitteroituna Goar Gasparjan, mutta sillä tavoin ei ole löytynyt mitään. Tässä vaikkapa Bach-Gounod'n Ave Maria Youtube'issa. Venäläisiltä LP-levyiltä minäkin hänet olen löytänyt.

Vasta kun älysin käyttää tässä haussa venäläistä Yandex hakukonetta niin löytyi heti. Yandex osaa aika luovasti translitteroida takaisin kyrillisiksi kirjaimiksi hakuja ajatellen.

Kun löysin hänet jälleen Youtube'ista olen myös kuunnellut paljon Gohar Gasparyanin laulamaa armenialaista ja sikäläistä kirkkomusiikkia. Vanhasta kulttuurikansasta on kuitenkin kysymys. Kokeilkaa tehdä tuttavuutta. Avartaa horisonttia.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti