14.3.2014

Onko herrasmies muodin mukainen?

Oma isäni opetti minulle nuorena paljon hyödyllisiä asioita. Eräs mieleeni iskostunut oli, että herrasmiehellä on aina hyvin kiillotetut kengät ja suorissa housuissa on terävät prässit eikä mitään pusseja. Ja paidan piti olla hyvin silitetty. Eikä näm olleet mitään naisten velvollisuuksia vaan miesten tuli itse huolehtia näistä asioista.

Tänään tuli postissa hieno monisivuinen mainos miesten Brothers vaatekaupasta. Esite tuli ulkomailla työskentelevän poikani nimellä. Osoite oli poimittu väestörekisterikeskuksesta, koska pojallani on postiosoite Suomessa minun luonani toistaiseksi. Arvasinkin, että ei noin hienoja esitteitä lähetetä minkään eläkeläisikäisten rekisterin perusteella. Emmem varmaan olisi  riittävän bränditietoinen  ostajaryhmä.

Mutta kun avasin esitteen se oli minulle järkytys. Kyllähän minä olen nähnyt miten muotiin on tullut omituinen piirre, jossa nuorten miesten vaatteet ovat päällä kuin kyseinen henkilö olisi kasvanut äkillisesti liikaa pituutta.

Muistan omasta nuoruudestani miten nopeasti pituutta kasvaneet näyttivät hiukan koomisilta kun pitkät housut olivat melkein kuin kutistuneet ja housun lahkeet roikkuivat jossain pohkeiden korkeudella.

Samanlaiselta näyttivät puvun takitkin kuin pituutta olisi yhtäkkiä venähtänyt ja puvun takki tai blazer olisi käynyt liian ahtaaksi ja lyhyeksi. Jos hihatkaan eivät riittäneet ranteisiin asti vaan kädet olivat ikään kuin kasvaneet ulos koko vartalosta.

Mutta nyt järkytyin kun katsoin Brothhers nimisen yrityksen loisteliasta tuoteluetteloa. Koko luettelo oli tuollaisia kutistuneita nuorten miesten vaatteitta täynnä ja näytti silmissäni koomiselta, Vaikka tiesinhän minä että muoti on taas vaihteeksi muuttunut tuollaiseksi. 

Minullahan on käynyt juuri päinvastoin. Kaikki vaatteet roikkuvat päällä kun olen laihtunut. Ja vaatteet tuli teetettyöä mittojenmukaan silloin kun epäilin etten koskaan enää onnistu laihduttamaan.

Tästä palaan isäni erääseen opetukseen koskien muodikkuutta. Hän oli hyvin tarkka ulkoasustaan ja esiintyi aina huolitellusti pukeutuneena. Mutta muistan kuinka hän sanoi kun minäkin saatoin joskus nuorena sanoa jotain mikä nyt on muodissa. "Herrasmies on joko edellä tai jäljessä muodissa. Ei koskaan muodin mukainen ja sen orjuuttama. Vaan aina oman tyylinsä mukaisena." Siinähän sitä oli nuorelle asennetta ja oppia, joiden arvon vastan kymmeniä vuosia myöhemmin ymmärsin.

2 kommenttia:

 1. Tuo vaatekaupan linkki ei toimi. Siihen tulee joku symboli perään ja sen poistamalla taas toimii.

  Aika omituisen näköisiä asukokonaisuuksia tuolla kyllä.

  Mielenkiintoinen linkki artikkeliin jossa käsitellään mm. muotia lopussa: http://nypost.com/2014/03/23/scotts-suicide-reveals-tragic-side-of-citys-glitzy-scene/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos huomautuksesta. Korjasin tuon linkin siinä oli joku ylimääräinen merkki. Hyvä kun keksit miten se linkki toimi kuitenkin.

   Poista