7.3.2014

Onko junalipuissa kiskurihinnat?

Tuli eteen ihmetystä herättävä juttu. Kela korvaa tarvittaessa oman auton käytöstä 20 senttiä kilometriltä.

Tavallinen junalippu Helsingistä Kuopioon maksaa lähes saman eli päivän esimerkkihinnalla yli 16 senttiä kilometriltä.

Verottaja hyväksymä kilometrikorvaus oman auton käytöstä on 43 senttiä kilometriltä.

Onko VR oikeasti tehoton? Jos henkilöautossa on 2 henkilöä niin matka Kuopioon on yksityisautolla jo julkista kulkuneuvoa halvempi.

Nyt kun junalippujen hinnoittelu on muuttunut lentoyhtiöiden tyyliseksi on mielenkiintoinen kysymys mikä on verottajan hyväksymä verovapaa korvaus jos se lasketaan halvimman julkisen kulkuneuvon mukaan. 

1 kommentti:

 1. Tässä maassa ei ole pitkään aikaan kannattanut junaa käyttää ellei sitten kuulu johonkin alennuksia saavaan erityisryhmään tai on mahdollisuus hyödyntää jotain keskellä viikkoa tarjouksia, joihin suht normitöissä käyvällä ei ole paljon mahdollisuuksia koskea.

  Tuo on tosiaan totta, että jos auto on jo käytössä/saatavilla/lainattavissa, niin jo kaksi henkeä jo säästää mukavasti köröttämällä sillä keskenään, sen sijaan että käyttäisi matkustusmuotoa, jossa kymmeniä ja satoja ihmisiä roudataan samalla yksiköllä. Mikä on ainakin ajatuksen tasolla hieman absurdia. Ja hyöty vain kasvaa jos auto on täydempi. Saati lisähyöty matkojen molemmissa päissä koska harva asuu juna-aseman vieressä/määränpää on siinä.

  Lisäksi oman viimevuosien ihan kohtalaisen junakokemuksen pohjalta VR:n toiminta on uskomattoman epävarmaa ja amatöörimäistä. Myöhästymiset ja muut ongelmat alkoivat olla asioiden oletustila täysin kelistä, vuodenajasta ja reitistä riippumatta mutta hinta vain nousi tasaisen varmasti. Myös se ns. uusijuna-aika vain sotki pakkaa entisestään sekoitti automaattijärjestelmän ja poisti joitain järkevämpiä järkevämpää ja edullisempia vaihtoehtoa.

  Kun ennen pystyi mm. kuukausilipusta valitsemaan halvemman version hitaampiin juniin ja kalliimman joka kävi Pendoliinoihinkin tai tarvittaessa maksamaan matkakohtaisen erotuksen 5€ matka. Uudistuksen jälkeen halvempi versio katosi, jäljelle jäi vain kalliimpi vaihtoehto jonka hintaa nostettiin ja tämä sitten "lisäsi vaihtoehtoja". Jepjep.

  Nykyään pyrin itse välttelemään Valtion Rautateitä kuin ruttoa jos vain suht järkevästi ja mitenkään on mahdollisuus.

  VastaaPoista