9.3.2014

Paperittomien terveydenhoito Suomessa

Lueskelin taas hämmästellen Hesarin juttua täällä vauvaa odottavasta nuoresta naisesta, joka on ilmeisesti joko Bulgarian tai Romanian romani. Tekisi mieli välillä huutaa kovaa: "Kiva, kiva, tulkaa vaan kaikki tänne synnyttämään ja hoitamaan terveyttänne ja hampaitanne. Meillähän noissa lainahanoissa on vielä hiukan väljyyttä. Eikä meidän omista palveluista ole niin väliä." No eihän nyt noin saa olla. Kai minulla jotain myötätuntoa pitäisi olla. Totta kai. Mutta en silti ymmärrä miksi kustannusten pitäisi mennä suomalaisten piikkiin.

Jutussa on muutama ihmetystä herättävä väite ja yksityiskohta. Ymmärrän kyllä, ettei Bulgariassa ja Romaniassa terveydenhuolto koske kansalaisia, jotka eivät käy töissä. Siellä terveydenhuolto on liitetty asumisen sijasta, kuten meillä, työn tekoon.

Mutta nyt tuleekin se ihmeellinen kysymys tuosta Hesarin kirjoituksesta: "Laa­jo­jen ter­veys­pal­ve­lui­den tar­joa­mi­nen kai­kil­le vas­taa par­hai­ten Suo­mea si­to­vien ih­mis­oi­keus­so­pi­mus­ten sa­na­muo­to­ja", sa­noo THL:n tut­ki­ja­pro­fes­so­ri Ilmo Keskimäki."

Mitähän tuo "... vastaa parhaiten ... ihmisoikeussopimuksen sanamuotoja"? EU jäseninä kuuluvat sekä Bulgaria että Romania samoihin ihmisoikeussopimuksiin kuin Suomi. Muistikuvani mukaan juuri noissa kohden vaatimuksia korostettiin ennen jäseneksi hyväksymistä.  Luulisi, että niiden sanamuodot sitovat aivan samalla tavoin Bulgariaa ja Romaniaa.

Eli miksi Suomea noiden ihmisoikeussopimusten  sanamuodot sitovat mutta ei Bulgariaa ja Romaniaa?

Kun me koko ajan väitämme (vai onko vain pelkkää katteetonta uskoa?) olevamme siellä Euroopan ytimessä  niin kai me nyt Olli Rehnin avulla saisimme asian nopeasti painostettua kuntoon.

Vai höynäytetäänkö jossain hyväuskoista ja hyväntahtoista hölmöä?

On ikävä havaita itsessään miten tällaiset ilkeät mielipiteet ja asenteet pullahtavat esille. Haluaisin olla hyvä ihminen. Erityisesti nyt kun olen kuitenkin itse saanut osakseni sekä sydämen ohitusleikkauksen että syöpähoidot tuntuu hyvin pahalta kirjoittaa tällaista. Enhän minä keneltäkään hyviä hoitoja halua evätä. Mietin vain miten heidät omat kotimaansa saataisiin vaikka pakottamalla ja painostamalla kustantamaan näille "paperittomille" heidän tarpeelliset hoitonsa. En minä halua asettaa ulkomaalaisia eri asemaan suomalaisiin verrattuna. Minusta se on väärin. Haluaisin vain löytää jonkun muun maksumiehen kuin suomalaisen veronmaksajan joka nyt jo pakkovelkaantuu hurjaa vauhtia kun menoja on enemmän kuin tuloja.

Vääntäkää nyt tuostakin rasismikortilla jotain vastenmielistä. 

2 kommenttia:

  1. Juuri omallatunnolla kiristämällä ihmisiä pyritään saamaan hyväksymään suomalaisia vahingoittavia, vastavuoroisuutta noudattamattomia ja epäoikeudenmukaisia järjestelyjä. Emmehän mekään saa ilmaisia hoitoja Bulgariassa ja Romaniassa, tai muualla Eu:ssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän kyllä. Mutta pitäisi aina katsoa kukkaron pohjalle. Vanha saksalainen kabareelaulu sotien jälkeiseltä ajalta kertoo: Wer soll das bezahlen, wer hat das bestellt, wer hat so viel Pinke-pinke, wer hat so viel Geld. Eli vapaasti suomennettuna: Kuka tämän maksaa, kuka on tämän tilannut, kenellä on niin paljon hynyä, kenellä on niin paljon rahaa. Kyllä sitä jo silloin tiedettiin!

      Poista